Γιατί η Ροδόπη από ροζ κινδυνεύει να γίνει γκρι στις ευρωεκλογές; Η συγκεκριμένη περιφέρεια της Θράκης ήταν η μοναδική «εξαίρεση» στις εθνικές κάλπες, με τον ΣΥΡΙΖΑ να σπάει το γαλάζιο της Επικράτειας – το ίδιο κόντεψε να συμβεί και στην Ξάνθη, όπου η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ ήταν κάτι λιγότερο από δύο μονάδες. Η «σκόνη» που σηκώθηκε για τους λόγους που αυτό συνέβαινε, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν σκληρές εκφράσεις για παρεμβάσεις του τουρκικού προξενείου και επικίνδυνης καπηλείας των εθνικών θεμάτων και των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αποτέλεσε την πιο σκληρή κόντρα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στο ενδιάμεσο των δύο αναμετρήσεων του 2023.
Από τότε, ωστόσο, έχει κυλήσει πολύ νερό στο θρακικό αυλάκι για τον ΣΥΡΙΖΑ: οι δύο μειονοτικοί βουλευτές του σε Ξάνθη και Ροδόπη, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Οζγκιούρ Φερχάτ, ήταν από εκείνους που αποχώρησαν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα για να σχηματίσουν τη Νέα Αριστερά. Στην εσωκομματική κόντρα του Στέφανου Κασσελάκη και της Εφης Αχτσιόγλου είχε μπλεχτεί και η μειονότητα («Εγώ δεν έχω βουλευτές στο πλευρό μου που να θεωρούν τη μουσουλμανική μειονότητα τουρκική» είχε γράψει σε ανάρτηση ο Κασσελάκης), ο οποίος είχε στο πλευρό του στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από τη χριστιανική πλειονότητα, που είχαν ταχθεί (δημόσια ή εσωτερικά) ενάντια στην υποψηφιότητα Οζγκιούρ. Εκτοτε, ωστόσο, ούτε αυτοί βρίσκονται στο βασικό συριζαϊκό κάδρο, καθώς δεν μπήκαν στην λίστα των 42 υποψήφιων ευρωβουλευτών.
Η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με την μειονότητα σήμερα, χωρίς τα βουλευτικά ερείσματα και χωρίς μειονοτικό υποψήφιο, δεν είναι το ίδιο εύκολη – με δεδομένο πως ο μουσουλμανικός πληθυσμός της Θράκης εμφανίζει χαμηλά ποσοστά αποχής σε όλες τις ηλικίες και συνηθίζει να στηρίζει εκπροσώπους της μειονότητας. Σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης, πάντως, ο Κασσελάκης επισκέφτηκε την περασμένη εβδομάδα στην Κομοτηνή και τη μουσουλμανική συνοικία, ενώ σε μια κίνηση συμβολισμού ήπιε καφέ στο σπίτι του πρώην βουλευτή της Αριστεράς (και χαρακτηριστικής μειονοτικής φιγούρας) Μουσταφά Μουσταφά. Την ίδια ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μουσουλμάνο υποψήφιο από τη Θράκη, το ΚΚΕ κατεβάζει στις ευρωεκλογές τον αρχιτέκτονα μηχανικό Ιμπραήμ Ιμπράμ, ενώ η Νέα Αριστερά τον Αλή Αλή – η Ελένη Λαφτσή από τον ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, που είχε πρωταγωνιστήσει στην εσωκομματική κόντρα για τους μουσουλμάνους υποψηφίους το 2023, σχολίασε σκοπτικά την παρουσία του Φερχάτ στην εκδήλωση του ΚΙΕΦ, που διεκδικεί να «γκριζάρει» τον χάρτη στους δύο νομούς.
Οι σχέσεις του σημερινού ΠΑΣΟΚ με τη μειονότητα έχουν επίσης τη δική τους ιδιαιτερότητα: η μειονοτική πλευρά έχασε έναν εκ των δύο βουλευτών της στο Κοινοβούλιο όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης έθεσε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος τον βουλευτή Ξάνθης Μπουρχάν Μπαράν για δικαστική υπόθεση με παράνομες συνταγογραφήσεις. Στη Ροδόπη, ο βουλευτής Ιλχάν Αχμέτ εξελέγη με αφήγημα απέναντι στο τουρκικό προξενείο, με τον πρόεδρο της αυτοαποκαλούμενης Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης να τον περιγράφει ως «αφομοιωμένο από την Ελλάδα», ενώ ήταν ο μοναδικός μουσουλμάνος που ψήφισε υπέρ του δικαιώματος του γάμου και της τεκνοθεσίας στα ομόφυλα ζευγάρια – πράξη που είχε ως αποτέλεσμα την έκδοση φετφά εις βάρος του στα τζαμιά της Ροδόπης. Η Χαριλάου Τρικούπη υπερασπίστηκε τον βουλευτή της καταγγέλλοντας την «εντολή του ψευτομουφτή» και μιλώντας για «απαράδεκτη και προκλητική ενέργεια», επιμένοντας σε υψηλούς τόνους. Στους 42 υποψήφιους πασόκους ευρωβουλευτές μειονοτικός εκπρόσωπος δεν υπάρχει.
«Χορηγοί του ΚΙΕΦ»
«Οσα κόμματα δεν έχουν μειονοτικούς υποψηφίους είναι χορηγοί του ΚΙΕΦ» έλεγε στέλεχος αριστερού κόμματος με γνώση των ισορροπιών της περιοχής. Αλλες πηγές της αντιπολίτευσης περιέγραφαν την κατάσταση που επικρατεί στη Θράκη και τον τρόπο προσέγγισης των δύο μεγαλύτερων προοδευτικών κομμάτων ως απόρροια της κυβερνητικής αντιμετώπισης της μειονότητας, η οποία δεν έχει συνολική στρατηγική και αντ’ αυτού το προηγούμενο διάστημα επέλεξε να σηκώσει υπερβολικά τους τόνους –σε μια προσπάθεια ενσωμάτωσης ενός μέρους της πίεσης εκ της χριστιανικής πλευράς, «χάνουν» ερείσματα εντός της συσπειρωμένης μειονότητας.