Οταν έγραφα αυτές τις γραμμές δεν γνώριζα ακόμα ποιος θα βγει πρωταθλητής: για τον πρωταθλητή και ό,τι άλλο προκύψει την τελευταία αγωνιστική των play offs θα τα πούμε αύριο. Ωστόσο υπάρχει ήδη ένα αποτέλεσμα που προέκυψε μετά το αγχώδες φινάλε του πρωταθλήματος: οι σχέσεις του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ είναι πλέον πολύ κακές. Οι δυο ομάδες από το 2016 κι έπειτα υπήρξαν στυλοβάτες των διοικήσεων της ΕΠΟ και όχι μόνο δεν αρνήθηκαν ποτέ τη συνεργασία τους στις εκλογές της ομοσπονδίας αλλά το διαφήμιζαν κιόλας! Πριν από ένα μήνα ήταν κοινό μυστικό ότι θα στήριζαν την υποψηφιότητα του αντιπροέδρου του ΠΑΟΚ Μάκη Γκαγκάτση που θα έπρεπε να διαδεχθεί τον Τάκο Μπαλτάκο στη θέση του προέδρου της ομοσπονδίας. Ολα δείχνουν ότι η συμμαχία χάλασε. Για αυτό άλλωστε και μετατέθηκαν οι εκλογές της ομοσπονδίας που ήταν προγραμματισμένο να γίνουν στις αρχές Ιουνίου.
Πολλά
Το γιατί χάλασε μικρή σημασία έχει. Κυκλοφορούν πολλά. Αλλοι λένε πως υπήρξε μια αδυναμία των στελεχών των ΠΑΕ που ανέλαβαν τις συζητήσεις να φτάσουν σε συμφωνία. Αλλοι ότι υπήρχαν αντιρρήσεις για τον νεαρό Γκαγκάτση από προέδρους Ενώσεων που έχουν καλές σχέσεις με την ΑΕΚ. Αλλοι ότι μετά τους καβγάδες που έγιναν στο τέλος του πρόσφατου ματς ΠΑΟΚ – ΑΕΚ (3-2) οι άνθρωποι της ΑΕΚ θύμωσαν με τον Γκαγκάτση που στα βίντεο φαίνεται να εμπλέκεται στους καβγάδες με τον κόουτς της Ενωσης Ματίας Αλμέιδα. Αλλοι ισχυρίζονται πως ο αντιπρόεδρος του ΠΑΟΚ έβαλε όρους που έχουν να κάνουν με τη στελέχωση της ΕΠΟ και των επιτροπών της που δεν ήταν δυνατόν να γίνουν δεκτοί από την ΑΕΚ. Μπορεί όλα αυτά να ισχύουν μπορεί και όχι. Αυτό που σίγουρα ισχύει είναι ότι όταν διεκδικείς με κάποιον ένα πρωτάθλημα είναι δύσκολο να συνεργαστείς μαζί του έτσι και στο στερήσει.
Ψυχραιμία μετά την απώλεια πρωταθλήματος από την ΑΕΚ έδειξε το 2017 ο Ιβάν Σαββίδης συνεχίζοντας να συνεργάζεται μαζί της, αλλά είχε τη σιγουριά (αν όχι και την απόλυτη βεβαιότητα…) ότι θα κερδίσει το επόμενο – είχε μάλιστα πρωτοστατήσει και στον ερχομό των ξένων διαιτητών που άλλαξαν πολλά. Αλλά δεν γνωρίζω πολλούς που να ελίσσονται όπως ο Σαββίδης. Οταν στην Ελλάδα απλά κινδυνεύεις να χάσεις ένα πρωτάθλημα που θεωρείς δικό σου όλα και όλοι σου φταίνε.
Υποψήφιος
Αυτό σημαίνει ότι ο Μάκης Γκαγκάτσης δεν θα γίνει πρόεδρος; Οχι ακριβώς. Ολα δείχνουν πως ο αντιπρόεδρος του ΠΑΟΚ θα είναι υποψήφιος – απλά δεν φαίνεται να έχει τη στήριξη της ΑΕΚ που πιθανότατα θα ποντάρει σε κάποιον άλλο. Ακούγεται όλο και πιο πολύ ως υποψήφιος ο Μηνάς Λυσσάνδρου, σήμερα πρόεδρος της Σουπερλίγκας. Εμοιαζε ότι θα ήταν υποψήφιος και στις προηγούμενες εκλογές αλλά τελικά μας προέκυψε ο Μπαλτάκος. Για να μην είναι τώρα θα πρέπει να προκύψει μια υποψηφιότητα από τον χώρο των Ενώσεων: δεν είναι λίγοι οι πρόεδροι που δεν βλέπουν με καλό μάτι την πιθανότητα να πάρει το «μαγαζί» κάποιος που να προέρχεται από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο.
Αλλά είναι τόσο διαλυμένος ο χώρος των Ενώσεων που, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, υποψήφιος που να προέρχεται από αυτές δεν υπάρχει. Θα παίξει κάποιο ρόλο σε αυτές τις εκλογές η κατά τ’ άλλα πανίσχυρη κυβέρνηση που κλείνει γήπεδα, ψηφίζει νόμους κ.λπ.; Δεν το βλέπω. Μην ξεχνάτε το στραπάτσο του Λευτέρη Αυγενάκη όταν ήταν υφυπουργός Αθλητισμού. Επεισε τους μισούς παίκτες της Εθνικής του 2004 να κατεβούν κι έχασαν από τους καφετζήδες και τους υποστηρικτές τους…
Είπε
Αναφέρθηκα στην κυβέρνηση και θυμήθηκα πως μετά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος και στην απόφαση η διεξαγωγή του να γίνει χωρίς θεατές στο Πανθεσσαλικό. «Για τον τελικό του Κυπέλλου, δεν έχει καμία ανάμειξη η κυβέρνηση σε αυτό. Ηταν αποκλειστική ευθύνη της ΕΠΟ και των ομάδων, εμείς θα διασφαλίζαμε την ασφαλή τέλεση του τελικού και με φιλάθλους» είπε σε εκπομπή της ΕΡΤ χωρίς αντίλογο βέβαια. Αν δεν έχουν ενημερώσει τον πρωθυπουργό ότι οι συζητήσεις για τον τελικό ξεκίνησαν τον Μάρτιο και ότι ο αρμόδιος υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης δεν πήρε καμία πρωτοβουλία για να ενημερωθεί για τα διοργανωτικά του ζητήματα υπάρχει πρόβλημα. Αλλά ας του πει κάποιος ότι δεν χρειάζεται να τα λέει αυτά γιατί εκτίθεται.
Ολα τα ήξεραν οι άνθρωποι της κυβέρνησης εδώ και πολύ καιρό, αλλά δεν πήραν την παραμικρή πρωτοβουλία για να γίνει το ματς με κόσμο – κανείς δεν εξέφρασε ούτε καν αυτή την κυβερνητική επιθυμία που επαναλαμβάνουν μετά την απόφαση της ΕΠΟ να γίνει για ματς χωρίς κόσμο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο πρωθυπουργός. Να πήρε την πρωτοβουλία της σιωπής ο Βρούτσης για να εκθέσει την κυβέρνηση δυσκολεύομαι να το πιστέψω.
Δεν υπάρχει
Ας του πουν επίσης του πρωθυπουργού πως για την ώρα δεν υπάρχει κανένα ηλεκτρονικό εισιτήριο για να μπεις σε ματς του ελληνικού πρωταθλήματος: το μόνο που υπάρχει είναι ένα βίντεο για το πώς το εισιτήριο θα υπάρξει τη νέα σεζόν. Οσο για το αν αντιμετωπίστηκε ο χουλιγκανισμός επειδή μπήκαν στα γήπεδα κάμερες, ας δει τι θα γίνει σε λίγες μέρες στη Νέα Φιλαδέλφεια στον τελικό του UEFA Conference League. Δεν υπονοώ ότι θα γίνουν επεισόδια – πιστεύω δεν θα γίνει τίποτα. Αλλά ότι θα κλείσουν σχολεία και καφετέριες και θα κηρυχτεί η περιοχή περίπου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ας το θεωρήσουμε δεδομένο. Στον τελικό αυτόν, μάλιστα, πέρα από κάμερες, θα υπάρξουν και ηλεκτρονικά εισιτήρια χάρη στην UEFA.
Κουράγιο
Μαθαίνω από το Μαξίμου ότι ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να πάει στο Βερολίνο για τον τελικό του Final 4, αν σε αυτόν φτάσουν ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟ αποκλείοντας ο πρώτος τη Ρεάλ Μαδρίτης και ο δεύτερος τη Φενέρ. Αντιθέτως για την ώρα δεν είναι βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θα πάει στον τελικό του UEFA Conference League αν και θα είναι επίσημος προσκεκλημένος της UEFA. Δεν είναι κορόιδο ο Μητσοτάκης. Στο Βερολίνο το γενικό πρόσταγμα θα το έχει η γερμανική αστυνομία. Εδώ για να πας στη Νέα Φιλαδέλφεια θέλει κουράγιο…