Τις ψηφιακές τους υπηρεσίες ενισχύουν διαρκώς οι τράπεζες, οι οποίες υπολογίζεται πως το 2023 έδωσαν περίπου 850 εκατομμύρια ευρώ σε δάνεια μέσω ψηφιακών καναλιών. Για το 2024, ο στόχος έχει τεθεί υψηλότερα, δηλαδή πάνω από τα 900 εκατ. ευρώ με 1 δισ.
Υπολογίζεται πως περίπου 65% των καταναλωτικών δανείων δίνονται από τις τράπεζες από το Διαδίκτυο, μέσω των υπηρεσιών e-banking και mobile banking και εφαρμογών που χρησιμοποιούν λιανέμποροι (αίτηση και έγκριση δανείου μέσω ειδικού περιβάλλοντος πρόσβασης στην τράπεζα από τον έμπορο).
Καθώς το σύνολο των εκταμιεύσεων καταναλωτικών δανείων για το 2023 ήταν σχεδόν 1,3 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας αυτές των στεγαστικών, προκύπτει ποσό κοντά στα 850 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, αν σε αυτά προστεθούν και κάποια μικρά επιχειρηματικά δάνεια που επίσης δίνονται με ψηφιοποιημένες διαδικασίες, το συνολικό ποσό ίσως να ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ!
Τα καταναλωτικά δάνεια καταγράφουν ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, ενώ με την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ το καλοκαίρι εκτιμάται πως θα αυξηθεί και η ζήτησή τους. Η στροφή προς τις ψηφιακές υπηρεσίες είναι κεντρικός στόχος των τραπεζών για τα επόμενα χρόνια, όπως φαίνεται από τις μεγάλες επενδύσεις που πραγματοποιούν στον τομέα της ψηφιοποίησης.
Τα στοιχεία
Οπως αναφέρεται στα οικονομικά αποτελέσματα της Alpha Bank για το α’ τρίμηνο του 2024, ήδη έχουν προγραμματιστεί επενδύσεις ύψους 460 εκατ. ευρώ στην πληροφορική και τις ψηφιακές υπηρεσίες, με στόχο τη δημιουργία νέων ψηφιακών προϊόντων και 350 διαδρομών.
Τα καταναλωτικά προσωπικά δάνεια έως 5.000 ευρώ (fast loans), σε ποσοστό άνω του 70% των πωλήσεων, γίνονται σταθερά από την ψηφιακή πλατφόρμα της τράπεζας. Τους τελευταίους 15 μήνες, έχει εισαγάγει πάνω από 70 νέα ψηφιακά προϊόντα.
Από τη μεριά της, η Eurobank έχει επενδύσει περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ την τελευταία τριετία σε έργα τεχνολογίας, με επίκεντρο το mobile και e-banking, ενώ ήδη από το 2021 προχωρά στη μετατροπή του επιχειρησιακού της μοντέλου στο «phygital», δηλαδή τον συνδυασμό της φυσικής παρουσίας με τον ψηφιακό κόσμο, τόσο στα καταστήματά της όσο και στις συναλλαγές με τους πελάτες της. Σε αυτό το πλαίσιο επανασχεδιάζει τα προϊόντα και τις λειτουργίες βάσει της εμπειρίας του πελάτη μέσω τεχνολογίας και ανθρώπινης επικοινωνίας.
Στόχο να γίνει η κορυφαία ελληνική τράπεζα έχει θέσει η Εθνική Τράπεζα σε ό,τι αφορά τις ψηφιακές υπηρεσίες. Κινούμενη προς αυτή την κατεύθυνση, από το 2019 εφαρμόζει πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 1 δισ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025. Ηδη η τράπεζα αναφέρει ότι το 97% των συναλλαγών πραγματοποιείται από τα ψηφιακά μέσα. Η ΕΤΕ υπολογίζει ότι το πρόγραμμα ψηφιοποίησης θα αυξήσει το ενεργό χαρτοφυλάκιο δανείων της τράπεζας.
Η Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να εγκαινιάσει την 100% ψηφιακή της τράπεζα Snappi μέχρι το τέλος του Ιουνίου, ένα πρότζεκτ στο οποίο η διοίκηση της τράπεζας δίνει ιδιαίτερο βάρος.
Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της τράπεζας για το α’ τρίμηνο, το 99% των συναλλαγών στην τράπεζα διεκπεραιώνεται ψηφιακά, ενώ έχουν υπερδιπλασιαστεί (2,5 φορές περισσότερο) οι ψηφιακές πωλήσεις προϊόντων της τράπεζας και έχουν αυξηθεί κατά 35% οι χρήστες e-banking από το 2020 μέχρι το τέλος του 2023.