Υπό μία έννοια, οι ανώτατοι δικαστές αποφάσισαν να μην αποφασίσουν – και οι «Σπαρτιάτες» θα παραμείνουν στη Βουλή, ενδεχομένως μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές. Το αναφέρω γιατί αναβολή όχι μέχρι νεωτέρας, αλλά μέχρι να ολοκληρωθεί η ποινική εκκρεμότητα για τους «Σπαρτιάτες» είναι το διά ταύτα της απόφασης του Εκλογοδικείου για τις ενστάσεις που είχαν συζητηθεί από μήνες. Τα μέλη του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου επί της ουσίας σε αυτή τη χρονική στιγμή έδειξαν ότι… νίπτουν τας χείρας τους και έστρεψαν την πυξίδα προς την ποινική δικαιοσύνη. Νομικοί κύκλοι έλεγαν ότι η απόφαση αυτή ήταν το σενάριο που συγκέντρωνε τις λιγότερες πιθανότητες για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με το κόμμα των «Σπαρτιατών».
Επειτα από αυτή την εξέλιξη όλα θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις των ποινικών δικαστηρίων ενώπιον των οποίων θα δικαστούν οι κατηγορούμενοι βουλευτές των «Σπαρτιατών» για το αδίκημα της εξαπάτησης εκλογικού σώματος. Εκ των πραγμάτων, μάλιστα, για τη λήψη της τελικής απόφασης αναγκαία είναι η αμετάκλητη απόφαση της ποινικής δικαιοσύνης.
Η πρώτη δικάσιμος
Και μπορεί η δίκη να έχει προσδιοριστεί σε πρώτο βαθμό στις 19 Ιουνίου, αλλά ουδείς γνωρίζει αν θα ξεκινήσει επί της ουσίας ή αν θα αναβληθεί, ουδείς γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει και βεβαίως ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει την απόφαση του δικαστηρίου. Σε κάθε περίπτωση, το Εκλογοδικείο ανέβαλε τη συζήτηση χωρίς μάλιστα να έχει προσδιοριστεί νέα ημερομηνία διάσκεψης. Η πρώτη ένσταση στρέφεται κατά του προέδρου των «Σπαρτιατών» Βασίλη Στίγκα (Νότιος Τομέας Αττικής), του βουλευτή Πέτρου Δημητριάδη (Β’ Θεσσαλονίκης), πρώην νομικού συμβούλου του Ηλία Κασιδιάρη, όπως και κατά της αναπληρωματικής βουλευτού Β’ Θεσσαλονίκης Ακριβής Πετροπούλου. Η δεύτερη ένσταση στρέφεται κατά του βουλευτή Β’ Πειραιά των «Σπαρτιατών» Αλέξανδρου Ζερβέα, αλλά και κατά της απόφασης του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου ως προς το μέρος που αφορά την ανακήρυξη των βουλευτών. Η τελευταία συνεπώς είναι αυτή που μπορούσε να κρίνει την τύχη όλων των «Σπαρτιατών».
Ενα ταξίδι στη Λοριάν
Στην πρόσκληση του Εμανουέλ Μακρόν να παραστεί στον εορτασμό για την 80ή επέτειο της απόβασης στη Νορμανδία, εκεί όπου ο γάλλος πρόεδρος προσκάλεσε και εκπρόσωπο του Κρεμλίνου προκαλώντας τη δυσαρέσκεια του Λευκού Οίκου (ο Τζο Μπάιντεν θα είναι παρών), έχει ανταποκριθεί θετικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αλλά ο Πρωθυπουργός δεν θα πάει μόνο εκεί. Προγραμματίζει να βρεθεί και στη Λοριάν, νωρίτερα την ίδια μέρα, στις 6 Ιουνίου – μερικά 24ωρα πριν από την ευρωκάλπη και στο… ενδιάμεσο των δύο κεντρικών προεκλογικών συγκεντρώσεων της ΝΔ σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Ο λόγος, μια αυτοψία (μάλλον… χρωστούμενη, καθώς τα τελευταία χρόνια το λιμάνι της Λοριάν έμπαινε και έβγαινε για διάφορους λόγους από το πρωθυπουργικό πρόγραμμα) εκεί όπου ναυπηγούνται οι τρεις φρεγάτες Belh@rra, η πρώτη εκ των οποίων θα παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό το 2025.
Μένει να φανεί αν η επίσκεψη Μητσοτάκη και η συνάντησή του με τον Μακρόν θα σηματοδοτήσει και κάτι παραπάνω. Το σενάριο άλλωστε για ενεργοποίηση από την Αθήνα της option για τέταρτη φρεγάτα FDI δεν είναι «καμένο».
«Δουλευταράς» ο Μητσοτάκης
Σε μια συνέντευξη στο «Down Town», για τις ανάγκες της οποίας άνοιξε την πόρτα της κατοικίας του στα προάστια της Νέας Υόρκης, ο Στέφανος Κασσελάκης χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη – και βασικό πολιτικό του αντίπαλο στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση – «δουλευταρά», ενώ την ίδια στιγμή επέλεξε να περιγράψει τον προκάτοχό του Αλέξη Τσίπρα ως έναν «βουλευτή πολύ περήφανο για τον ΣΥΡΙΖΑ» χωρίς όμως πολιτικές φιλοδοξίες. «Είναι εργατικός, δουλευταράς», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του για τον Πρωθυπουργό, ενώ, μιλώντας για το κόμμα του οποίου ηγείται, τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έκανε λόγο για ένα «κόμμα συμπαγές».
Τι άλλο κρατάμε από τη συγκεκριμένη συνέντευξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Πρώτον, ότι δεν έχει επικοινωνιολόγο, ότι μετάνιωσε που είχε πει «κρατίδιο αντί για Κατεχόμενα», πως φιλοδοξεί να γίνει πρωθυπουργός, αλλά μικρός ήθελε να γίνει «πρώτα αστροναύτης» και πως πιστεύει ότι στις ευρωεκλογές «είναι εφικτό ακόμα» να κόψει το νήμα πρώτος.
Το πρόγραμμα και το όνομα
Ουκ ολίγοι αναγνώστες της στήλης απορούν γιατί το πρόγραμμα με δωρεάν μαστογραφίες για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, ενώ θεσμοθετήθηκε στη μνήμη της Φώφης Γεννηματά και πήρε εξαρχής το όνομά της, στο μήνυμα της άυλης συνταγογράφησης που λαμβάνουν οι γυναίκες άνω των 45 ετών έχει μετονομαστεί ως εξέταση του προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης». Αναζήτησα μια εξήγηση, αλλά το ζήτημα παραμένει προς το παρόν αδιευκρίνιστο.