Περισσότερες πληροφορίες για την υγεία του βασιλιά Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος διαγνώστηκε με λοίμωξη του πνεύμονα και υποβάλλεται σε θεραπεία, έδωσε ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, θέλοντας να καθησυχάσει το έθνος.

Όπως μετέδωσε το Σαουδαραβικό Πρακτορείο Ειδήσεων (SPA), ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας έκανε καθησυχαστικά σχόλια για την υγεία του πατέρα του κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη,

Όπως ενημέρωσε ο βασιλιάς Σαλμάν είναι καλά στην υγεία του και λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή.

Η δήλωση του πρίγκιπα διαδόχου έγινε ενώ ήταν επικεφαλής μιας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Παράλληλα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του σε όλους όσοι ρώτησαν για την υγεία του βασιλιά.

Το SPA ανέφερε την Κυριακή ότι ο βασιλιάς Σαλμάν υποβλήθηκε σε ιατρικές εξετάσεις κατόπιν αιτήματος της ιατρικής του ομάδας λόγω «υψηλού πυρετού και πόνου στις αρθρώσεις».

Αργότερα αναφέρθηκε ότι ο βασιλιάς επρόκειτο να υποβληθεί σε θεραπεία για λοίμωξη στους πνεύμονες με θεραπεία που περιλαμβάνει αντιβιοτικά.

Ο βασιλιάς Σαλμάν που είναι 88 ετών, είχε εισαχθεί για τελευταία φορά στο νοσοκομείο τον Απρίλιο. Πήρε εξιτήριο από το ειδικό νοσοκομείο «Βασιλιάς Φαϊζάλ» στην Τζέντα λίγες ώρες μετά από μια εξέταση ρουτίνας, ανέφερε τότε το SPA.

Ο βασιλιάς Σαλμάν κυβερνά τη Σαουδική Αραβία από το 2015 μετά τον θάνατο του βασιλιά Αμπντάλα. Δύο χρόνια αργότερα, ο βασιλιάς απομάκρυνε τον Μοχάμεντ μπιν Νάγιεφ από πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου και τον αντικατέστησε με τον γιο του.

Ο 88χρονος μονάρχης είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο τον Μάιο του 2022 για κολονοσκόπηση και ιατρικές εξετάσεις, ενώ το 2020 υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στη χοληδόχο κύστη.

Τι άλλο συζητήθηκε στο συμβούλιο

Ο πρίγκιπας διάδοχος ενημέρωσε επίσης το συμβούλιο για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου, τονίζοντας τη δέσμευση του Βασιλείου στα αραβικά ζητήματα, την ανάπτυξη κοινών δράσεων, την ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας και την υπεράσπιση των αραβικών συμφερόντων.

Ο υπουργός Πληροφοριών Σαλμάν μπι Γιουσέφ Αλ-Ντοσαρί δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ότι το συμβούλιο συζήτησε τις πρόσφατες κρατικές δραστηριότητες, ιδίως τις προσπάθειες για την ενίσχυση της περιφερειακής και διεθνούς συνεργασίας.

Το συμβούλιο επιβεβαίωσε τη δέσμευση του Βασιλείου στη διεθνή συνεργασία για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και της διαφθοράς.

Το υπουργικό συμβούλιο της Σαουδικής Αραβίας εξουσιοδότησε επίσης τον υπουργό Ενέργειας, πρίγκιπα Αμντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, να οριστικοποιήσει ένα μνημόνιο κατανόησης με το Πακιστάν σχετικά με την ενεργειακή συνεργασία.

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε επίσης την προσχώρηση του Βασιλείου σε διεθνή συμφωνία για τους υγροτόπους διεθνούς σημασίας, ιδίως ως ενδιαιτήματα για τα υδρόβια πτηνά.