Ο απολογισμός ζωής γίνεται από κάθε άνθρωπο με διαφορετικό τρόπο. Διαφορετικά κριτήρια, ιεράρχηση των σημαντικών, των επιτυχιών και των αποτυχιών, των αξέχαστων στιγμών ευτυχίας. Ο Στιβ Βόζνιακ, ο73χρονος σήμερα εκατομμυριούχος συνιδρυτής της Apple, έχει τον δικό του τρόπο να βλέπει τα πράγματα.
Και επέλεξε να τον μοιραστεί με τους αποφοίτους του Πανεπιστημίου του Κολοράντο Μπόλντερ στους οποίους μίλησε πρόσφατα.
Μαντέψτε! Πλησιάζοντας στη δύση της ζωής του, ο άνθρωπος που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην εξέλιξη της τεχνολογίας και έγινε πάμπλουτος, αυτό που θέλει να θυμάται είναι τα αστεία που είπε και το γέλιο που μοιράστηκε με την οικογένεια και τους φίλους του. Και, όπως είπε, αυτό θέλει να θυμούνται και οι άλλοι από εκείνον.
Στην ομιλία του, σύμφωνα με το CNBC, Βόσνιακ εξιστόρησε ένα άρθρο που διάβασε κάποτε για τον πρώην CEO της Viacom, Sumner Redstone. «Πετούσε από τη μια πόλη στην άλλη για να πουλήσει μια εταιρεία έναντι ενός δισεκατομμυρίου. Και αναρωτήθηκα: θα ήθελα πεθαίνοντας να έχω τόσο πλούτο και δύναμη;», αφηγήθηκε ο ίδιος.
Η απάντηση που δίνει στον εαυτό του είναι «όχι», συνέχισε ο Βόσνιακ. Και εξήγησε: «Θέλω να πεθάνω θυμούμενος τις φάρσες μου, τη διασκέδαση που απόλαυσα και τα αστεία. Αποφάσισα ότι αυτή η ζωή, για μένα, δεν έχει να κάνει με το επίτευγμα, αλλά με την ευτυχία».
Μια απλή εξίσωση
Ο Βόσνιακ έδωσε μια απλή εξίσωση για την εύρεση της ευτυχίας: «Ε ίσον Χ μείον Κ» ή αλλιώς Ευτυχία ίσον Χαμόγελα μείον Κατσουφιές. Στην περίπτωσή του, τα χαμόγελα προέρχονται συχνά από την οικογένεια, τη μουσική και τα αστεία, είπε ο ίδιος.
Η αγάπη του για τα αστεία, μάλιστα, ήταν τέτοια ώστε κάποτε τον έβαλε σε μπελάδες. Το 1969, αποβλήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Μπόλντερ για εισβολή στα συστήματα υπολογιστών του πανεπιστημίου και αποστολή μηνυμάτων φάρσας. Αργότερα εγγράφηκε ξανά στο κολέγιο στην Καλιφόρνια και το 1976 ίδρυσε την Apple με τον Στιβ Τζομπς.
Η ευτυχία δεν είναι προορισμός, είναι κατεύθυνση
Μπορείτε να βρείτε χαρά σε άλλους τομείς της ζωής πέρα από την οικογένεια, τη μουσική και τα αστεία. Η ιδέα είναι απλώς να γνωρίζετε τι σας κάνει ευτυχισμένους και σκόπιμα να το αναζητήσετε. Οι άνθρωποι συχνά δυσκολεύονται να βρουν την ευτυχία επειδή τη βλέπουν ως προορισμό – αν παντρευτούν ή κάνουν παιδιά ή πάρουν μεγάλη προαγωγή, τελικά θα είναι ευτυχισμένοι – σύμφωνα με τον κοινωνικό επιστήμονα και καθηγητή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Αρθουρ Μπρουκς.
Ο Μπρουκς το αποκαλεί αυτό «πλάνη κατά την άφιξη», είπε στο CNBC πέρυσι.
«Η ευτυχία δεν είναι προορισμός. Είναι μια κατεύθυνση», είπε ο Μπρουκς. «Ο τρόπος που γινόμαστε πιο ευτυχισμένοι έχει να κάνει εν μέρει με τα πράγματα που συμβαίνουν έξω από εμάς, αλλά έχει να κάνει περισσότερο με αυτό που συμβαίνει μέσα μας».
Το να βρίσκετε πράγματα για τα οποία πρέπει να είστε ευγνώμονες εν μέσω δυσκολιών – όπως τα αγαπημένα σας πρόσωπα ή η καλή υγεία – μπορεί να μετατοπίσει τη σκέψη σας σε μια πιο αισιόδοξη νοοτροπία και να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε αυτές τις προκλήσεις, πρόσθεσε ο Βόσνιακ.
Πηγή: ΟΤ