Στην πρόσκληση του Εμανουέλ Μακρόν να παραστεί στον εορτασμό για την 80ή επέτειο της απόβασης στη Νορμανδία, εκεί όπου ο γάλλος πρόεδρος προσκάλεσε και εκπρόσωπο του Κρεμλίνου προκαλώντας τη δυσαρέσκεια του Λευκού Οίκου (ο Τζο Μπάιντεν θα είναι παρών), έχει ανταποκριθεί θετικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αλλά ο Πρωθυπουργός δεν προτίθεται να πάει μόνο εκεί. Προγραμματίζει να βρεθεί επί γαλλικού εδάφους, στη Λοριάν, νωρίτερα την ίδια μέρα, στις 6 Ιουνίου συγκεκριμένα – δηλαδή μερικά 24ωρα πριν από την ευρωκάλπη και στο… ενδιάμεσο των δύο κεντρικών προεκλογικών συγκεντρώσεων της ΝΔ σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Ο λόγος, μια αυτοψία (μάλλον… χρωστούμενη, καθώς τα τελευταία χρόνια το λιμάνι της Λοριάν έμπαινε και έβγαινε για διάφορους λόγους από το πρωθυπουργικό πρόγραμμα) εκεί όπου ναυπηγούνται οι τρεις φρεγάτες Belh@rra, η πρώτη εκ των οποίων θα παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό το 2025.
Μένει να φανεί αν η επίσκεψη Μητσοτάκη και η συνάντησή του με τον Μακρόν θα σηματοδοτήσει κάτι παραπάνω για την επαναπροσέγγιση Αθήνας – Παρισιού μέσω εξοπλισμών. Το σενάριο άλλωστε για ενεργοποίηση εκ μέρους της Αθήνας της προαίρεσης (option) για τέταρτη φρεγάτα FDI δεν είναι «καμένο».
Navtex στον Λακωνικό
Τα περιορισμένου αριθμού τάνκερ που εισήλθαν πρόσφατα στον Λακωνικό Κόλπο για να συνεχίσουν τη μεταφόρτωση ρωσικού πετρελαίου αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν ξανά, αφού το Πολεμικό Ναυτικό εξέδωσε εκ νέου ειδοποίηση για διεξαγωγή ασκήσεων στην περιοχή. Οπως αναφέρει το Bloomberg, τα πλοία επέστρεψαν για λίγο στον κόλπο τη Δευτέρα, αφού η προηγούμενη ειδοποίηση έληξε την Κυριακή 19 Μαΐου. Ωστόσο, η Υπηρεσία Υδρογραφίας του Πολεμικού Ναυτικού ανακοίνωσε την επανέναρξη των ασκήσεων και τα πλοία έχουν πλέον απομακρυνθεί ξανά. Η νέα ειδοποίηση ισχύει έως τις 3 Ιουνίου. Το Πολεμικό Ναυτικό πρόσθεσε επίσης μια δεύτερη περιοχή, προς τα νότια, όπου θα πραγματοποιηθούν ασκήσεις.
Θερµή υποδοχή
Ιδιαίτερα θερμή ήταν η υποδοχή από την Eυρωπαϊκή Επιτροπή της επιστολής που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζητώντας να εξεταστούν κοινοτικές πρωτοβουλίες απέναντι στο φαινόμενο των διαφορών στις τιμές πώλησης βασικών καταναλωτικών προϊόντων μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Η επικεφαλής της Κομισιόν θα απαντήσει «σε εύθετο χρόνο», αλλά ο εκπρόσωπος της Επιτροπής σχολίασε ότι η επιστολή του έλληνα Πρωθυπουργού συμβάλλει στον συνολικό προβληματισμό για το μέλλον της ενιαίας αγοράς, ενώ πρόσθεσε ότι η Κομισιόν παραμένει προσηλωμένη στην κατάργηση των αδικαιολόγητων ρυθμιστικών και μη φραγμών για να διασφαλίσει την καλύτερη λειτουργία της ενιαίας αγοράς. Ο Μητσοτάκης πληροφορήθηκε την απάντηση κατά την περιοδεία του στη Φλώρινα, αναφέροντας ότι «αναγνωρίστηκε το δίκαιο των αιτημάτων μας» και κάνοντας λόγο για «πολυεθνικές που μπορεί με τερτίπια να κοστολογούν διαφορετικά ένα ίδιο προϊόν».
«Αρχοντες»
Με όρθρο στις 7 το πρωί, ξεκινά την Κυριακή από τη Μητρόπολη Αθηνών το 4ο Διεθνές Συνέδριο των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου που θα έχει ως βασικές θεματικές του «Θρησκευτική Ελευθερία», «Ανθρώπινα Δικαιώματα» και «Δημοκρατία». Οι εργασίες του Συνεδρίου αρχίζουν τη Δευτέρα στη Στοά του Αττάλου όπου, μεταξύ άλλων, θα μιλήσουν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο πατήρ Αλέξανδρος Καρλούτσος, ο αμερικανός πρεσβευτής Τζορτζ Τσούνης και ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας. Στην έναρξη του Συνεδρίου έχει προσκληθεί ως κεντρικός ομιλητής ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στη λήξη – το μεσημέρι της Τρίτης στο Ζάππειο – ο πρώην αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο. Στη λίστα των ομιλητών καταγράφω και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Το Συνέδριο θα συγκεντρώσει 292 «άρχοντες» από 22 χώρες του κόσμου.
Νατοϊκό Κέντρο
Κατά την επίσκεψη της καναδής ΥΠΕΞ, Μέλανι Τζολί, στην Αθήνα και τις επαφές της με τους Νίκο Δένδια και Γιώργο Γεραπετρίτη, προέκυψε πως η Ελλάδα έχει αιτηθεί, ως ένα από τα 12 μέλη του «Κέντρου Αριστείας για την Κλιματική Αλλαγή και την Ασφάλεια» του ΝΑΤΟ, να ανοίξει παράρτημα του οργανισμού στην Κρήτη. Στον Καναδά, τη χώρα που είχε την ιδέα για την ίδρυση του Κέντρου Ασφαλείας «CCASCOE», η πρόταση της χώρας μας ακούστηκε θετικά, πλην όμως για να υλοποιηθεί χρειάζεται έγκριση και από τις υπόλοιπες 10 χώρες – Γερμανία, Δανία, Γαλλία, Ιταλία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Ρουμανία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο. Το εν λόγω Κέντρο Ασφαλείας έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Εδρα του κέντρου είναι το Μόντρεαλ και η Ελλάδα θα έχει εκεί θέση αναπληρωτή επικεφαλής του Τομέα Τυποποίησης, Ανάπτυξης Ιδεών και Πειραματισμού.