Δεμένους με κλειστά μάτια θέλουν πολλούς ασθενείς Παλαιστίνιους κρατούμενους οι ισραηλινές αρχές, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι Ισραηλινοί γιατροί.
Την αποκάλυψη έκανε το βρετανικό BBC την Τρίτη 21 Μαΐου, στο οποίο μίλησαν γιατροί και ασθενείς, καταγγέλλοντας τα βασανιστήρια που βλέπουν στα νοσοκομεία.
Ένας ασκούμενος περιέγραψε τις συνθήκες ως «βασανιστήρια», καθώς περιέγραψε πώς κάποιοι κρατούμενοι ήταν δεμένοι γυμνοί ενώ άλλοι φορούσαν πάνες.
Μια πηγή κατηγόρησε ότι ένα στρατιωτικό νοσοκομείο κατηγορήθηκε ότι επέτρεπε στους κρατούμενους να βιώσουν έναν «απαράδεκτο πόνο».
Πηγές που επικαλείται το βρετανικό μέσο κάνουν λόγο για επιλεκτική χορήγηση παυσίπονων και με πολύ περιορισμένο τρόπο, ακόμα και κατά τη διάρκεια επεμβάσεων σε ισραηλινά νοσοκομεία.
Σύμφωνα με έναν πληροφοριοδότη γιατρό ένας συνάδελφός του αρνήθηκε σε έναν ηλικιωμένο ασθενή να χορηγήσει παυσίπονα ενώ φρόντιζε ένα ανοιχτό πρόσφατο τραύμα.
«[Ο ασθενής] άρχισε να τρέμει από τον πόνο, και έτσι σταματώ και λέω «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε, πρέπει να του χορηγήσετε αναλγησία», είπε ο πληροφοριοδότης, προσθέτοντας ότι ο γιατρός είχε πει στον ασθενή ότι ήταν πολύ αργά για παυσίπονα.
Σε έναν μαχητή της Χαμάς αρνήθηκαν αν του χορηγήσουν μορφίνη και αναισθητικό και, ως αποτέλεσμα, ξυπνούσε επανειλημμένα κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων.
Όπως αναφέρει το BBC και αναπαράγουν και ισραηλινά ΜΜΕ, ορισμένα δημόσια νοσοκομεία φέρεται να ήταν απρόθυμα να περιθάλψουν τους κρατούμενους, αφήνοντας τους κατοίκους της Γάζας να νοσηλεύονται σε πρόχειρες εγκαταστάσεις χωρίς τους κατάλληλους πόρους για τη θεραπεία ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση.
Ένας κρατούμενος που αποφυλακίστηκε από μια τέτοια εγκατάσταση είπε στο BBC ότι το πόδι του ακρωτηριάστηκε αφού του αρνήθηκαν τη θεραπεία για μολυσμένο τραύμα. Ένας ανώτερος γιατρός στην εγκατάσταση που περιέθαλψε τον πρώην κρατούμενο αρνήθηκε ότι ο ακρωτηριασμός ήταν αποτέλεσμα ιατρικής αμέλειας, αλλά αναγνώρισε ότι τα περιοριστικά χρησιμοποιήθηκαν για «απανθρωποποίηση».
Ο έμπειρος αναισθησιολόγος στο νοσοκομείο Sde Teiman, Yoel Donchin, υποστήριξε ότι σε όλους τους κρατούμενους χρησιμοποιήθηκαν δεσμά και πάνες.
«Ο στρατός κάνει τον ασθενή να είναι 100% εξαρτημένος, σαν μωρό», είπε. «Έχεις χειροπέδες, είσαι με πάνες, χρειάζεσαι νερό, χρειάζεσαι τα πάντα – είναι απανθρωποποίηση».
Απαντώντας στις καταγγελίες, ο Ισραηλινός Στρατός είπε ότι οι χειροπέδες των κρατουμένων στο νοσοκομείο Sde Teiman «εξεταζόταν ατομικά και καθημερινά και διενεργούνταν σε περιπτώσεις όπου ο κίνδυνος ασφαλείας το απαιτεί».
Επίσης, οι πάνες χρησιμοποιούνταν «μόνο για κρατούμενους που έχουν υποβληθεί σε ιατρικές διαδικασίες για τις οποίες η μετακίνησή τους είναι περιορισμένη».