Μήπως οι γονείς σας μεγάλωσαν δύσκολα όσον αφορά την οικονομική τους κατάσταση, αλλά εσείς καταλήξατε να είστε σε καλύτερη; Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτή η κοινωνικοοικονομική άνοδος θα μπορούσε να θεωρηθεί «επένδυση» για την υγεία του εγκεφάλου σας. Μάλιστα, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, θα μπορούσε δυνητικά να σας προστατεύσει και από τη νόσο Αλτσχάιμερ στην τρίτη ηλικία!
Πιο συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα ανέλυσε στοιχεία, όπως η οικονομική κατάσταση στην παιδική ηλικία, το επίπεδο εκπαίδευσης, η σταδιοδρομία και το εισόδημα, για σχεδόν 10.000 Ιάπωνες άνω των 65 ετών και είδε ότι η «αναβάθμιση» της κοινωνικοοικονομικής θέσης μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση Αλτσχάιμερ έως και κατά 1,8 χρόνια. «Η ανοδική πορεία σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου μπορεί να του χαρίσει μερικά έξτρα υγιή χρόνια», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.
Αντίθετα, η «πτώση» από ένα ανώτερο κοινωνικοοικονομικό στρώμα μπορεί να επιταχύνει την εμφάνιση του Αλτσχάιμερ κατά 1,4 έτη, σε σύγκριση με μια σταθερή οικονομική κατάσταση.
Οι ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις της οικονομικής δυσχέρειας φαίνεται να επιβαρύνουν την υγεία του εγκεφάλου. Η απώλεια της κοινωνικής θέσης και της αίσθησης της αυτοεκτίμησης μπορεί να είναι βαθιά αποθαρρυντική, με τρόπο που να βλάπτει τη γνωστική λειτουργία με την πάροδο του χρόνου.
Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η κοινωνικοοικονομική άνοδος μπορεί να καθυστερήσει τη γνωστική γήρανση ενισχύοντας την ανθεκτικότητα και τα κίνητρα. Η αντιμετώπιση των οικονομικών αντιξοοτήτων νωρίς στη ζωή θα μπορούσε να ενσταλάξει ψυχικό σθένος που βοηθά τον εγκέφαλο να παραμείνει πιο «αιχμηρός» για δεκαετίες.
Από την άλλη, η «ολίσθηση» στην κοινωνικοοικονομική «σκάλα» μπορεί να προκαλέσει χρόνιο στρες, άγχος και κατάθλιψη που διαβρώνουν σταθερά τη μνήμη και τις ικανότητες σκέψης μακροπρόθεσμα.
Πώς το οικονομικό άγχος βλάπτει την υγεία μας
Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και βιώνουν χρόνιο οικονομικό άγχος είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, λένε οι ερευνητές του University College London.
Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Brain, Behavior, and Immunity, η επικοινωνία μεταξύ του ανοσοποιητικού, του νευρικού και του ενδοκρινικού μας συστήματος είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της καλής υγείας.
Οποιαδήποτε διαταραχή των διαδικασιών αυτών συνδέεται με ένα ευρύ φάσμα ψυχικών και σωματικών ασθενειών, από καρδιαγγειακές παθήσεις έως κατάθλιψη. «Διαπιστώσαμε ότι το οικονομικό στρες ήταν πιο επιζήμιο για τη βιολογική υγεία, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να το αποδείξουμε με βεβαιότητα», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.
Πηγή: Vita.gr