ΤΗ ΘΕΛΟΥΝ;

Το κασσελακικό φλερτ με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου αυξήθηκε σε ένταση τις τελευταίες μέρες – και παρότι εκείνη ανταπέδωσε χθες το βράδυ, λέγοντας ότι «ο Κασσελάκης είναι ένας άνθρωπος που δεν έχει υπογράψει μνημόνια», το ενδιαφέρον βρίσκεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν στελέχη που συγκατοικούσαν με την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας στον ίδιο κομματικό μηχανισμό ως αντιπολίτευση το 2012-2014 και, κυρίως, το πρώτο εξάμηνο του 2015, που να συμμερίζονται τη διάθεση του σημερινού ενοίκου της Κουμουνδούρου; Αν υπάρχουν, σίγουρα η διάθεση αυτή δεν καταγράφεται. Στον αντίποδα, οι αντίθετοι συριζαίοι είναι μάλλον πιο «έντονοι» στις αντιδράσεις τους. Και αυτοί όμως προτιμούν να μένουν κυρίως στο off the record.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε αυτήν την προσπάθεια διεκδίκησης της Κωνσταντοπούλου, πάντως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει έναν αναπάντεχο αντίπαλο: τις ημέρες της πρότασης δυσπιστίας που συνυπέγραψαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ένα είδος θεσμικής επικοινωνίας αναπτύχθηκε και ανάμεσα στην Κωνσταντοπούλου και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη – εκείνη ήταν η μοναδική αρχηγός που επισκέφθηκε τον Ανδρουλάκη διά ζώσης στο γραφείο του στη Βουλή. Εκπληκτοι, οι βουλευτές συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης είδαν δυο μέρες μετά, την ώρα που ο Ανδρουλάκης ήταν στο βήμα, την Κωνσταντοπούλου να διασχίζει τα έδρανα για να ρωτήσει τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αν ο πρόεδρός τους έχει ενημερωθεί για την παραίτηση των Παπασταύρου και Μπρατάκου, που είχε ανακοινωθεί μόλις λίγα λεπτά νωρίτερα.

ΑΡΙΣΤΕΡΟΜΕΤΡΟ

Ποιο είναι το ακροατήριο της Νέας Αριστεράς; Κυρίως οι δυσαρεστημένοι του ΣΥΡΙΖΑ – και σε αυτούς στοχεύουν σε όλη την προεκλογική περίοδο τα στελέχη της, κυρίως ασκώντας κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη. «Ο κ. Κασσελάκης έχει παραδεχτεί πως πριν από λίγα χρόνια διαπραγματευόταν να γίνει υπουργός του κ. Μητσοτάκη. Χθες γνωστοποίησε πως δεν θα είχε πρόβλημα με μια πιθανή υποψηφιότητα του κ. Μητσοτάκη για την προεδρία της Κομισιόν» ανέφερε, σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλέξης Χαρίτσης. «Τα σχόλια είναι περιττά. Οι αριστεροί και προοδευτικοί πολίτες ακούν και κρίνουν», μιλώντας για ψηφοφόρους με συγκεκριμένο ιδεολογικό αυτοπροσδιορισμό.

ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ

Οι έρευνες για την επόμενη μέρα συγκεντρώνουν στο παρασκήνιο το ίδιο ενδιαφέρον με αυτές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας – ειδικά αυτές που αφορούν τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης και το τι μέλλει γενέσθαι στον χώρο μετά τις κάλπες της 9ης Ιουνίου. Η τελευταία που ψιθυρίζεται αφορά πρόσωπα που μπορούν να ηγηθούν. Και ακούω ότι τα πρώτα της αποτελέσματα είναι μη αναμενόμενα, αλλά όχι εκτός της ανθρωπογεωγραφίας που έχει κανείς στο μυαλό του, που περιλαμβάνει νυν, πρώην και επί τα αυτά.