Οι καλές καιρικές συνθήκες «φούντωσαν» τις τελευταίες ημέρες και το Προσφυγικό, με τις αφίξεις τόσο στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου όσο και στα νότια της Κρήτης να σημειώνουν το πρώτο 20ήμερο του Μαΐου δραματική αύξηση. Καθημερινά είναι πλέον τα περιστατικά εντοπισμού και διάσωσης προσφύγων και μεταναστών, με τον αριθμό των υπηκόων τρίτων χωρών που περνούν παράτυπα τα θαλάσσια σύνορα να ξεπερνά ακόμη και τους 250 την ημέρα. Είναι ενδεικτικό, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου και Επιτήρησης Συνόρων, ότι τις πρώτες 19 ημέρες του Μαΐου αποβιβάστηκαν σε ακτές των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου σχεδόν 2.200 πρόσφυγες και μετανάστες, όταν πέρυσι όλο τον Μάιο οι αφίξεις ήταν 1.323 ενώ έναν χρόνο νωρίτερα μόλις 1.009.
Η αυξητική αυτή τάση αποτυπώθηκε και στα στατιστικά στοιχεία του Λιμενικού Σώματος για τον Απρίλιο, καθώς οι Αρχές κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν 35 περιστατικά παράτυπης εισόδου, όταν τον Μάρτιο ο αριθμός τους ήταν 21.
Ωστόσο, παρά την αύξηση των αφίξεων, το σύνολο των διαμενόντων στα νησιά καταγράφει μείωση, καθώς σήμερα στις δομές των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου βρίσκονται 7.623 πρόσφυγες και μετανάστες, όταν ακριβώς έναν μήνα πριν ήταν 8.711. Το στοιχείο που είναι άξιο αναφοράς, πάντως, είναι πως αυτή τη στιγμή το νησί που «φιλοξενεί» έστω και οριακά τους περισσότερους υπηκόους τρίτων χωρών δεν είναι – ως είθισται τα τελευταία σχεδόν 10 χρόνια, από την έναρξη της προσφυγικής κρίσης – η Λέσβος αλλά η Σάμος. Πιο συγκεκριμένα, στη Σάμο βρίσκονται 2.251 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ στη Λέσβο 2.248.
Το νέο μοτίβο διακινητών
Την ίδια στιγμή, αυξάνεται η πίεση και στα νότια της Κρήτης έπειτα από μια σχετική ηρεμία – όπως τη χαρακτηρίζουν τα στελέχη του Λιμενικού – 15 ημερών μέσα στον Απρίλιο. Οπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Ενωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Δυτικής Κρήτης, Βασίλης Κατσικανδαράκης, από τις αρχές του μήνα, ιδίως δε μετά τις 15 Μαΐου, τα περιστατικά είναι συνεχόμενα. «Μόλις έχει καλό καιρό, οι βάρκες εμφανίζονται. Είμαστε, μάλιστα, μπροστά στο νέο μοτίβο των διακινητών που βάζουν τους επιβαίνοντες στις βάρκες να εκπέμπουν SOS στα 20 με 30 μίλια από τις ακτές μας». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όπως εξηγεί, οι λιμενικοί να επωμίζονται μεγάλο βάρος και δυσανάλογο φόρτο.
Μάλιστα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγες ημέρες η Ενωση, αναφέρεται πως «όσο δεν γίνεται αντιληπτό από την ηγεσία μας ότι έχει καταστεί – εδραιωθεί ως προορισμός των μεταναστευτικών ροών η περιοχή μας, ιδιαίτερα τα νότια παράλια του Νομού Χανίων (Χ. Σφακίων – Παλαιόχωρα – Ελαφονήσι) και της Νήσου Γαύδου, όσο προσπαθούν να υποβαθμίσουν τους αριθμούς και τα περιστατικά, όσο δεν παίρνονται μέτρα πραγματικής ενίσχυσης των Υπηρεσιών μας και των επιχειρησιακών μας μέσων, τόσο η πραγματικότητα θα τους διαψεύδει. Από τις αρχές του φθινοπώρου έως σήμερα το προσωπικό των Υπηρεσιών της Περιφέρειάς μας σχεδόν καθημερινά έρχεται αντιμέτωπο με τη διαχείριση περιστατικών διάσωσης, περισυλλογής, μεταφοράς, φύλαξης, μεταγωγής στην Αθήνα εκατοντάδων παράνομα εισερχόμενων προσώπων».
Ενίσχυση πληρωμάτων
Ακόμα και σήμερα, προσθέτει ο Β. Κατσικανδαράκης, οι λιμενικοί περιμένουν να αποσταλεί έστω ένα στέλεχος προς ενίσχυση σε Υπηρεσία της Περιφέρειας «και δεν το έχουμε δει… Ακόμη περιμένουμε να ενισχυθούν τα πληρώματα των πλωτών μας μέσων και δεν το έχουμε δει… Η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με πραγματική ενίσχυση με στελέχη ανάλογη αυτής που ήδη γίνεται στο Ανατολικό Αιγαίο».
Στο μεταξύ, η ανυπαρξία κατάλληλων χώρων για την προσωρινή φιλοξενία των ανθρώπων αυτών παραμένει. «Οσοι έφτασαν τις προηγούμενες μέρες στη Γαύδο ή στα νότια της Κρήτης βρίσκονται στον στεγασμένο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων πίσω από το Λιμεναρχείο Χανίων», δηλώνει ο Β. Κατσικανδαράκης.