Για τον υψηλότερο δυνατό αριθμό ψήφων έως και το τελευταίο λεπτό θα δώσει τη μάχη της η ελληνική διπλωματία στον δρόμο προς τη διαδικασία εκλογής της χώρας μας στις 6 Ιουνίου ως μη Μόνιμου Μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών, για τη διετία 2025-2026. Κίνδυνος μη εκλογής για την Ελλάδα δεν υφίσταται καθώς οι υποψήφιες χώρες είναι όσες και οι θέσεις, όμως από το ελληνικό ΥΠΕΞ δίνεται μεγάλη βαρύτητα στην επίτευξη ενός πολύ μεγάλου ποσοστού εκλογής καθώς, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, «αυτό πάντα έχει βαρύνουσα σημασία για τη σχετική δύναμη της κάθε χώρας, όπως αυτή εκφράζεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας».
Υστερα από μια μηδενικού – οριακά – κόστους καμπάνια, η οποία ξεκίνησε άτυπα το 2022 και άρχισε να ξεδιπλώνεται επίσημα από τον Φεβρουάριο του 2023, η αριθμητική των θετικών ψήφων που έχει προσώρας εξασφαλίσει η Ελλάδα από τις συνολικά 183 χώρες που ψηφίζουν, αγγίζει σχεδόν τις 150. Στις χώρες που έχουν δεσμευτεί να υπερψηφίσουν την ελληνική υποψηφιότητα ανήκει το σύνολο των κρατών της Ευρώπης με τελευταία προσθήκη την Τσεχία, για την οποία ο Γιώργος Γεραπετρίτης χρειάστηκε να μεταβεί την προηγούμενη εβδομάδα στην Πράγα για συνάντηση με τον τσέχο ομόλογό του.
Αναφορικά με τις λιγότερες από 40 ψήφους που μένουν ώστε να φτάσει η Ελλάδα στο μέγιστο επιθυμητό αποτέλεσμα, ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να αξιοποιήσει τον υπολειπόμενο χρόνο μέχρι και το τελευταίο λεπτό, αφού προγραμματίζει να φτάσει στη Νέα Υόρκη δύο 24ωρα πριν από την ημέρα εκλογής, προκειμένου να συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, αλλά και με αρκετούς από τους Μόνιμους Αντιπροσώπους που δεν έχουν ακόμα δεσμευτεί για στήριξη, με την ελπίδα να την αποσπάσει. Τα αποτελέσματα για τις πέντε υποψήφιες από κάθε γεωγραφική ομάδα χώρες (Ελλάδα, Δανία, Πακιστάν, Παναμάς, Σομαλία) θα ανακοινωθούν την ίδια μέρα, ενώ την παραμονή της εκλογής είναι προγραμματισμένη μια υπερεθνική δεξίωση, όπου οι ΥΠΕΞ των υποψήφιων χωρών θα έχουν την ευκαιρία να απευθύνουν χαιρετισμό. Μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2025, που ξεκινά η ελληνική θητεία, η Ελλάδα θα μπορεί να λαμβάνει μέρος στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας ως παρατηρητής εκ των έσω, με στόχο την εξοικείωση με τις διαδικασίες.
Σύνθημα της εξατομικευμένης καμπάνιας που συνειδητά επέλεξε να διεξαγάγει η Ελλάδα είναι τρεις παγκοσμίως κατανοητές ελληνικές λέξεις, «Διάλογος, Διπλωματία, Δημοκρατία», οι οποίες και αποτελούν την πυξίδα της ελληνικής υποψηφιότητας. Ως λογότυπο επελέγη η ελιά και το κλαδί της, που συμβολίζουν την ειρήνη ενώ, ως προτεραιότητες, οι οποίες λειτούργησαν και ως κίνητρα για στήριξη, προτάχθηκαν έξι εξαιρετικά επίκαιρες – λόγω της διεθνούς γεωπολιτικής κατάστασης – θεματικές: «Ειρηνική επίλυση διαφορών», «Σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων και αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια», «Κλιματική αλλαγή και ασφάλεια», «Παιδιά σε ένοπλες συγκρούσεις», «Θαλάσσια Ασφάλεια».
Κομβικοί σταθμοί
Σε αυτήν τη μακρά προεκλογική εκστρατεία για τη θέση του μη Μόνιμου Μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας (που η ελληνική διπλωματία αντιμετωπίζει ως μια «τιμητική πρόκληση» μέσω της οποίας η χώρα θα αναβαθμιστεί διεθνώς και θα χτίσει μεγάλες συμμαχίες), κομβικοί σταθμοί υπήρξαν το ταξίδι του έλληνα ΥΠΕΞ στη Νέα Υόρκη τον Φεβρουάριο όπου συναντήθηκε με 40 Μόνιμους Αντιπροσώπους, ιδίως από Καραϊβική και Ινδοειρηνικό, για να τους παρουσιάσει τις θέσεις της Ελλάδας, καθώς και η πρόσφατη Διεθνής Διάσκεψη των Ωκεανών στην Αθήνα όπου έγιναν επαφές με αρκετές από τις 120 συμμετέχουσες αντιπροσωπείες που δεν είχαν εκδηλωθεί θετικά για την ελληνική υποψηφιότητα. Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν πως η χώρα μας αναμένεται να διαδραματίσει ρόλο στα όσα θα διαμειφθούν γύρω από τη συζήτηση που θέλει την Ινδία, ως ηγέτιδα του Παγκόσμιου Νότου, να γίνεται μελλοντικά Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου.