Σε μια νέα ανακάλυψη προχώρησαν οι αστρονόμοι, ενός εξωπλανήτη που θα μπορούσε να υποστηρίξει ζωή, όμως βρίσκεται 40 έτη φωτός μακριά από τη γη.
Ο πλανήτης φέρει το όνομα Gliese 12 b και περιστρέφεται γύρω από το αστέρι που το συνοδεύει κάθε 12,8 ημέρες. Το μέγεθός του είναι λίγο μικρότερο από τον πλανήτη μας αλλά πιο κοντά σε αυτό της Αφροδίτης.
Πώς τον χαρακτήρισαν
Οι αστρονόμοι χαρακτήρισαν τον Gliese 12b ως τον «πλησιέστερο, πιο εύκρατο πλανήτη στο μέγεθος της Γης που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα». Κι αυτό γιατί έχει εκτιμώμενη θερμοκρασία επιφάνειας 42 βαθμούς κελσίου, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσε να υποστηρίξει ανθρώπινη ζωή.
Στα αρνητικά της υπόθεσης, όπως αναφέρει ο Independent, συγκαταλέγεται ότι οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη σίγουροι για την ποιότητα της ατμόσφαιράς του. Αυτός ο παράγοντας, ωστόσο, θεωρείται κρίσιμος, αφού η ατμόσφαιρα είναι αυτή που καθορίζει τη θερμοκρασία και συνεπώς τη διατήρηση του νερού.
Τι είπαν οι επιστήμονες
Ο καθηγητής φυσικής του Πανεπιστημίου του Γουόργουικ, Τόμας Γουίλσον, συμμετείχε στην ανακάλυψη, χρησιμοποιώντας δεδομένα από δορυφόρους της Nasa για να επιβεβαιώσει την ύπαρξη και τα χαρακτηριστικά του πλανήτη, όπως το μέγεθος, η θερμοκρασία και η απόσταση από τη Γη.
Ο ίδιος χαρακτήρισε την ανακάλυψη «συναρπαστική», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι θα βοηθήσει την έρευνά σε πλανήτες παρόμοιους με τη Γη. «Δυστυχώς, αυτός ο πλανήτης είναι λίγο μακριά για να τον δούμε από πιο κοντά. Το φως που βλέπουμε τώρα χρειάστηκε 40 χρόνια για να φτάσει σε εμάς εδώ στη Γη» πρόσθεσε ο καθηγητής.
Από την πλευρά του, ένας διδακτορικός φοιτητής από το πανεπιστήμιο Νότιου Κουίνσλαντ στην Αυστραλία, ο Σισίρ Ντολάκια, εκτίμησε πως «Ο Gliese 12 b αντιπροσωπεύει έναν από τους καλύτερους πλανήτες για να μελετήσουμε εάν πλανήτες στο μέγεθος της Γης, που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από ψυχρά άστρα, μπορούν να διατηρήσουν την ατμόσφαιρά τους».