Η επιστολή που έστειλε το προηγούμενο Σάββατο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τις αθέμιτες πολιτικές τιμολόγησης πολυεθνικών εταιρειών είναι αποτέλεσμα κοινής δράσης οκτώ ηγετών της ΕΕ κατά της ακρίβειας. Πρόκειται για τους ηγέτες των χωρών Ολλανδία, Βέλγιο, Κροατία, Τσεχία, Δανία, Λουξεμβούργο και Σλοβακία, οι οποίοι συνυπογράφουν κοινό έγγραφο, το οποίο συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης στο χθεσινό Συμβούλιο Υπουργών Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ.
Από το κοινό έγγραφο που προσυπογράφουν οι οκτώ ευρωπαίοι ηγέτες και την επιστολή του Πρωθυπουργού στην πρόεδρο της Κομισιόν προκύπτει ότι οι κύριες αθέμιτες πρακτικές κερδοφορίας των πολυεθνικών που κοστίζουν σχεδόν 14 δισ. ευρώ ετησίως στους καταναλωτές της ΕΕ εντοπίζονται στους λεγόμενους γεωγραφικούς περιορισμούς, τη δεσπόζουσα θέση και τα διάφορα τρικ στην κοστολόγηση. Οι μεγάλες διαφοροποιήσεις στις τιμές οφείλονται στην επιβολή αδικαιολόγητων γεωγραφικών περιορισμών (TSCs), κάνοντας χρήση της δεσπόζας θέσης τους στην αγορά.
Στις αθέμιτες πρακτικές περιλαμβάνονται η διαφοροποίηση των εμπόρων ανά αγορά, οι παράλληλες πωλήσεις παραπλήσιων ή ίδιων προϊόντων σε διαφορετικές τιμές, «φούσκωμα», με διαφόρους τρόπους, του κόστους σε θυγατρικές χωρών με υψηλή φορολογία και των εσόδων σε χώρες με χαμηλή φορολογία. Σε όλα αυτά περιλαμβάνονται αθέμιτες εμπορικές πολιτικές, όπως με το μέγεθος της συσκευασίας, της ποσότητας και τις τιμές. Επίσης, ζητούν απαλοιφή γλωσσικών περιορισμών στη σήμανση βασικών καταναλωτικών προϊόντων.
Πηγές που γνωρίζουν τις εξελίξεις κάνουν λόγο για μια κίνηση κλιμάκωσης που είχε ξεκινήσει από ευρωπαίους ηγέτες. Ξεκίνησε από την εποχή της εκτίναξης των τιμών λόγω ενεργειακής κρίσης και πέρασε από δύο φάσεις «αναζωπύρωσης» και «ύφεσης». Αυτή τη φορά, όμως, βγήκε για τα καλά από το «παρασκήνιο».
Οπως αναφέρει και στην επιστολή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το πρόβλημα των υψηλών τιμών προϊόντων πολυεθνικών επιχειρήσεων δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά αφορά και άλλες χώρες. Ωστόσο, δεν συμμετέχουν ακόμα σε αυτό το «άτυπο σώμα κατά της ακρίβειας» μεγάλες οικονομίες, όπως της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, οι οποίες χρειάζονται για τη λήψη αποφάσεων σε επίπεδο ΕΕ Στόχος, πάντως, είναι να ενταχθούν κι άλλες χώρες και η εκτιμήσεις συγκλίνουν στην πρόβλεψη ότι αυτό είναι θέμα χρόνου για να συμβεί.
Το κείμενο των «οκτώ» που συζητήθηκε στο χθεσινό συμβούλιο Υπουργών Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ δεν οδήγησε σε απόφαση – η οποία, αν ληφθεί, θα είναι μετά τις ερωεκλογές και σε ανώτατο επίπεδο, δηλαδή στη Σύνοδο Κορυφής. Αλλωστε, ο χρονισμός του ογκώδους προστίμου ύψους 337,5 εκατ. ευρώ στη Mondelez, για παρεμπόδιση του διασυνοριακού εμπορίου εντός ΕΕ με αποτέλεσμα τη διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα, πιθανότατα να συνδέεται με την «κίνηση των 8», με στόχο να κατευνάσει, προσώρας, τις αιτιάσεις τους.