Ιδιαίτερα προφητικός ήταν ο συνιδρυτής της Apple, Στιβ Τζομπς, όταν το 1985 μίλησε για την εμφάνιση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης φυσικής γλώσσας, όπως το ChatGPT. Από ότι φαίνεται, ο ιθύνων νους της Apple οραματιζόταν ένα μέλλον όπου η τεχνολογία θα μπορούσε να διευκολύνει διαδραστικούς διαλόγους με ιστορικές προσωπικότητες και διανοούμενους.
«Δεν μπορώ να κάνω μια ερώτηση στον Αριστοτέλη», είπε ο Jobs στην ομιλία του. Και πρόσθεσε: «Θέλω να πω, δεν μπορώ, αλλά δεν θα πάρω απάντηση. Και έτσι η ελπίδα μου είναι ότι κατά τη διάρκεια της ζωής μας θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα εργαλείο νέου είδους, διαδραστικού είδους».
«Κάποιος μαθητής, κάποια μέρα θα κάνει ερώτηση στον Αριστοτέλη και θα πάρει απάντηση»
«Η ελπίδα μου είναι ότι κάποια μέρα, όταν ο επόμενος Αριστοτέλης θα είναι ζωντανός, θα μπορέσουμε να συλλάβουμε την υποκείμενη κοσμοθεωρία αυτού του Αριστοτέλη σε έναν υπολογιστή. Και κάποια μέρα, κάποιος μαθητής θα μπορεί όχι μόνο να διαβάσει τις λέξεις που έγραψε ο Αριστοτέλης, αλλά να κάνει στον Αριστοτέλη μια ερώτηση και να πάρει μια απάντηση».
Παρόλο που αυτό το όραμα δεν υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της ζωής του, η εμφάνιση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης φυσικής γλώσσας, όπως το ChatGPT της OpenAI, αποτελεί σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση του ονείρου του.
Το ChatGPT και παρόμοια μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να εμπλέκουν τους χρήστες σε σύνθετες συζητήσεις, προσφέροντας ιδέες και πληροφορίες για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, μιμούμενοι τη διαδραστική εμπειρία που περιέγραψε ο Jobs.
Ιδιότυπο πείραμα
Βέβαια θα μπορούσε κανείς αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη να σκεφτεί μία συνομιλία μεταξύ του Αριστοτέλη και του Στιβ Τζομπς. Άραγε με ποιον τρόπο θα μπορούσαν να διασταυρωθούν οι φιλοσοφικές αναζητήσεις του Αριστοτέλη με την τεχνολογική σκέψη του Τζομπς σε ένα διάλογο με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης;
Αυτό το σενάριο θα μπορούσε να δώσει συναρπαστικές απαντήσεις για τον τρόπο που θα μπορούσαν δύο μεγάλα μυαλά από πολύ διαφορετικές εποχές να αλληλεπιδράσουν αλλά και πώς θα αμφισβητούσαν ο ένας τις ιδέες του άλλου.