Μόνο περίπατος δεν μπορεί να αποτελεί μια επίθεση της ισραηλινής αεροπορίας στα λημέρια της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.
Αφού η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία στόχευσε τοποθεσίες της Χεζμπολάχ νότια της λιβανικής πόλης Σιδώνας, εμφανίστηκαν πλάνα που υποτίθεται ότι δείχνουν τα υπολείμματα ενός ιρανικού πυραύλου εδάφους-αέρος Sayyad-2. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οι στοχευμένες τοποθεσίες της Χεζμπολάχ «αποτελούσαν απειλή για τα ισραηλινά αεροσκάφη».
Ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν ότι το βίντεο ήταν «προφανώς η πρώτη δημόσια απόδειξη που υποδηλώνει ότι η Χεζμπολάχ διαθέτει τέτοιους πυραύλους», όπως είχε υποστηριχθεί προηγουμένως.
Το Sayyad-2 είναι ένας αντιαεροπορικός πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς που αναπτύχθηκε από το Ιράν ο οποίος βασίστηκε στον αμερικανικό πύραυλο RIM-66 Standard Missile, SM-1, που απέκτησε η Τεχεράνη πριν από την επανάσταση του 1979.
Το Sayyad-2 έχει μικρότερη εμβέλεια από τους διαδόχους του. Το πιο προηγμένο, το Sayyad-4B, το οποίο ανέπτυξε το Ιράν για το σύστημα αεράμυνας Bavar-373, έχει εκτιμώμενο βεληνεκές 186 μιλίων.
Δεν είναι σαφές εάν το Ιράν έχει προσπαθήσει να μεταφέρει το Bavar-373, το εγχώρια αναπτυγμένο αντίστοιχο του Ιράν με τους S-300, στη Χεζμπολάχ με τους πυραύλους Sayyad 4/4B.
Μιλώντας στο Business Insider το στέλεχος της δεξαμενής σκέψης Ατλαντικό Συμβούλιο Νίκολας Μπλάνφορντ, ανέφερε ότι «Οι δυνατότητες αεράμυνας της Χεζμπολάχ είναι πολύ αδιαφανείς. Είναι γνωστά περισσότερα για άλλα συστήματα στο οπλοστάσιό τους από την αεράμυνα, επειδή η Χεζμπολάχ πολύ σπάνια τη χρησιμοποιεί».
«Παρόλα αυτά, εάν το Ιράν διαθέτει ή μπορεί να αποκτήσει ένα σύστημα αεράμυνας που ταιριάζει στις ανάγκες της Χεζμπολάχ, τότε ασφαλώς υποθέτουμε ότι η Χεζμπολάχ πιθανότατα θα το έχει», είπε ο Μπλάνφορντ.
Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι η κατοχή πυραύλων όπως ο Sayyad-2 «αυξάνει σίγουρα το επίπεδο απειλής» για τα ισραηλινά αεροσκάφη σε σύγκριση με τα φορητά βλήματα. Επεσήμανε επίσης ότι το Ισραήλ «πάντα υποστήριζε» ότι οποιαδήποτε απόκτηση προηγμένων συστημάτων αεράμυνας της Χεζμπολάχ αποτελεί «κόκκινη γραμμή».
Ειδικά μετά την 7η Οκτωβρίου το Ισραήλ επιχειρεί να αποτρέπει την αποστολή συστημάτων υψηλώς τεχνολογίας από το Ιράν στον Λίβανο μέσω Συρίας. Η ανακάλυψη του Sayyad-2 υποδηλώνει ότι το Ιράν μετέφερε τουλάχιστον μερικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους στη Χεσμπολάχ.
«Έχει αναφερθεί ότι η Χεζμπολάχ κατείχε προηγουμένως αντιαεροπορικούς πυραύλους Sayyad-2 και η ισραηλινή επίθεση την Παρασκευή ενίσχυσε αυτούς τους ισχυρισμούς», είπε ο Freddy Khoueiry, αναλυτής στην RANE.
«Υπήρξε η υποψία ότι η Χεζμπολάχ χρησιμοποιούσε το Sayyad-2 για να καταρρίψει μερικά από τα προηγμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Hermes 900 του Ισραήλ πάνω από τον Λίβανο».
«Η Χεζμπολάχ καυχιέται τα τελευταία χρόνια για την προώθηση των αμυντικών της δυνατοτήτων και η ανακάλυψη της κατοχής του Sayyad-2 από τη Χεζμπολάχ δείχνει πόσο απέκτησαν προηγμένα αντιαεροπορικά συστήματα», είπε ο Khoueiry.
Ορισμένες από τις αεράμυνας της Χεζμπολάχ θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις ισραηλινές αεροπορικές επιχειρήσεις πάνω από τον Λίβανο.
«Γενικά μιλώντας, αυτό δεν θα αποτρέψει την Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ από το να επιχειρήσει πάνω από τον Λίβανο, αλλά πιθανότατα θα αναγκάσει τους Ισραηλινούς να γίνουν πιο προσεκτικοί εν μέσω της αλλαγής τακτικής της Χεζμπολάχ και των πιο προηγμένων δυνατοτήτων τους, όπως το να πετούν τα μαχητικά τους σε μεγαλύτερα υψόμετρα ή να χρησιμοποιούν πιο μυστικά αεροσκάφη όπως το F-35», είπε ο Khoueiry.
«Η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ είναι πολύ πιο προηγμένη και μπορεί να παρακάμψει αυτές τις αντιαεροπορικές άμυνες, διατηρώντας την τεράστια αεροπορική υπεροχή της, αλλά τα ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ελικόπτερα που επιχειρούν πάνω από τον Λίβανο θα μπορούσαν να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, ειδικά εάν ο IDF επεκτείνει τις επιχειρήσεις του στον Λίβανο».
Ο Khoueiry αμφιβάλλει ότι το Ιράν θα μεταφέρει στρατηγικά συστήματα όπως το Bavar-373 στον Λίβανο.
«Είναι πιο πιθανό το Ιράν να μπορεί και να μεταφέρει αμυντικά συστήματα μεσαίου μεγέθους και βεληνεκούς στη Χεζμπολάχ», είπε ο Χουεϊρί.
«Μεγαλύτερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας όπως το Bavar-373 είναι πιο δύσκολο να μεταφερθούν λόγω του μεγέθους τους, αλλά και δεδομένου ότι η γεωγραφία του Λιβάνου είναι μικρή και η Χεζμπολάχ δεν θα μπορούσε να τα χειριστεί σωστά εκεί». Ο αναλυτής της RANE πιστεύει ότι εάν το Ιράν ανέπτυξε το Bavar-373 στην περιοχή, θα το έστελνε κάπου όπως η Συρία, αν και εκτιμά ότι αυτό είναι απίθανο προς το παρόν.
«Η ανακάλυψη του Sayyad-2 πιθανότατα υποδηλώνει ότι το Ιράν μπόρεσε να μεταφέρει περισσότερα παρόμοια προηγμένα αμυντικά συστήματα που η Χεζμπολάχ είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει με προοδευτικό τρόπο καθώς η σύγκρουση κλιμακώνεται ή σε περίπτωση ευρύτερου πολέμου, ειδικά δεδομένου του πιθανού περιορισμένου τον αριθμό που έχουν», είπε ο Khoueiry.