Το τελευταίο μεγάλο τζαμί στην Κίνα που διατηρούσε χαρακτηριστικά αραβικού στυλ έχασε τους θόλους του και οι μιναρέδες του τροποποιήθηκαν, σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση μιας κυβερνητικής εκστρατείας για τον μετασχηματισμό των μουσουλμανικών χώρων λατρείας της χώρας.
Το Μεγάλο Τζαμί του Shadian, ένα από τα μεγαλύτερα τζαμιά της Κίνας, δεσπόζει πάνω από τη μικρή πόλη από την οποία πήρε το όνομά του στη νοτιοδυτική επαρχία Γιουνάν.
Σύμφωνα με τον Guardian μέχρι πέρυσι, το συγκρότημα των 21.000 τετραγωνικών μέτρων διέθετε ένα μεγάλο κτήριο με πράσινο θόλο από πλακάκια, στολισμένο με μισοφέγγαρο, πλαισιωμένο από τέσσερις μικρότερους θόλους και ψηλούς μιναρέδες.
The last major mosque in China to have retained Arabic-style features has lost its domes and had its minarets radically modified, marking what experts say is the completion of a government campaign to sinicise the country’s Muslim places of worship. https://t.co/urf0ZPbfS8
— Inimicus Ignorantiae (@LegalEzra) May 25, 2024
Δορυφορικές εικόνες από το 2022 δείχνουν το περίπτερο της εισόδου διακοσμημένο με ένα μεγάλο μισοφέγγαρο και ένα αστέρι φτιαγμένο από ζωηρά μαύρα πλακάκια.
Φωτογραφίες, δορυφορικές εικόνες και μαρτυρίες από αυτό το έτος δείχνουν ότι ο θόλος αφαιρέθηκε και αντικαταστάθηκε με μια ταράτσα παγόδας κινεζικού τύπου Χαν και οι μιναρέδες συντομεύτηκαν και μετατράπηκαν σε πύργους παγόδων.
Μόνο ένα αμυδρό ίχνος από τα πλακάκια μισοφέγγαρου και αστεριών που κάποτε σημάδευαν την μπροστινή βεράντα του τζαμιού είναι ορατό.
Μετατροπές και στο Najiaying
Το άλλο τέμενος-ορόσημο του Γιουνάν, το Najiaying, λιγότερο από 100 μίλια από το Shadian, αφαιρέθηκαν επίσης πρόσφατα τα ισλαμικά του χαρακτηριστικά σε μια ανακαίνιση.
Το 2018, η κινεζική κυβέρνηση δημοσίευσε ένα πενταετές σχέδιο που αφορά την αντίσταση στα «ξένα αρχιτεκτονικά στυλ» και η προώθηση της «ισλαμικής αρχιτεκτονικής… που είναι γεμάτη κινεζικά χαρακτηριστικά».
Ένα σημείωμα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος που διέρρευσε δείχνει ότι οι τοπικές αρχές έλαβαν εντολή να «τηρήσουν την αρχή της κατεδάφισης περισσότερων και της οικοδόμησης λιγότερων».
Η Hannah Theaker, ιστορικός του Ισλάμ στην Κίνα στο Πανεπιστήμιο του Πλύμουθ, είπε ότι η εκστρατεία καταστροφής των τζαμιών είχε προχωρήσει «επαρχία προς επαρχία», με τη Γιουνάν, μια από τις πιο απομακρυσμένες επαρχίες από το Πεκίνο, να αντιμετωπίζεται τελευταία.
«Μέχρι το 2023, υπήρχε η αίσθηση μεταξύ των κοινοτήτων ότι η αρχιτεκτονική απορρόφηση θα έφτανε στα διάσημα τζαμιά της Γιουνάν, ως τα τελευταία μεγάλα τζαμιά που δεν έχουν υποστεί τεχνική επεξεργασίας στην Κίνα», συμπλήρωσε.
Ο Ma Ju, ένας Κινέζος ακτιβιστής των Hui με έδρα τη Νέα Υόρκη, είπε ότι οι ανακαινίσεις ήταν «ένα ξεκάθαρο μήνυμα για την καταστροφή της θρησκείας και της εθνικότητάς σας».
Το σχέδιο καταστροφής των τζαμιών της Κίνας θεωρείται πλέον ότι έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό, αλλά είναι μόνο μέρος των σχεδίων της να διαμορφώσει το Ισλάμ, ώστε να ταιριάζει με την ιδεολογία της κυβέρνησης.
Τον Φεβρουάριο το Πεκίνο έκανε αυστηρότερους τους κανονισμούς του σχετικά με τη θρησκευτική έκφραση για να διασφαλίσει ότι οι θρησκείες «συμμορφώνονται με την κατεύθυνση της καταστροφής».
Αρκετές τοπικές αρχές ήδη απαγορεύουν σε άτομα κάτω των 18 ετών να πηγαίνουν σε τζαμιά και στο Najiaying απαγορεύεται στους ανήλικους να νηστεύουν.