Ο Σαρλ Λεκλέρκ έγραψε ιστορία, καθώς είναι ο πρώτος γηγενής στη σύγχρονη ιστορία της Formula 1, που κερδίζει εντός έδρας. Ο αγώνας στους δρόμους του Πριγκιπάτου, θα μείνει αξέχαστος για δύο λόγους. Αρχικά, για τη νίκη του Λεκλέρκ εντός έδρας, αλλά και για την τρομακτική σύγκρουση των Μάγκνουσεν, Πέρεζ, Χούλκενμπεργκ, λίγα μέτρα μετά την εκκίνηση. Ο Μάγκνουσεν, που πραγματικά δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό τι σκεφτόταν, προσπάθησε να περάσει τον Πέρεζ στην άνοδο της Beau Rivage. Προφανώς, δεν χωρούν δύο μονοθέσια σ’ αυτό το σημείο, με αποτέλεσμα η καταστροφή να είναι ολική και η ακυβέρνητη Red Bull, να συμπαρασύρει και την άλλη Haas του Χούλκενμπεργκ. Ο αγώνας διακόπηκε για 45 λεπτά, ενώ πριν την διακοπή, ο Οκόν είχε προλάβει ν’ ανεβάσει την Alpine του πάνω στην άλλη Alpine του Γκασλί στην Πορτιέ, πριν το τούνελ.

Ο Σαρλ Λεκλέρκ πήρε το τρόπαιο του νικητή από τον πρίγκιπα Αλβέρτο και εμφανώς συγκινημένος, δήλωσε: «Δεν υπάρχουν λόγια να το περιγράψω. Είναι ένας τόσο δύσκολος αγώνας, νομίζω ότι το γεγονός πως ξεκίνησα δύο φορές από την pole position και τα καταφέραμε, τον κάνει ακόμα πιο ξεχωριστό. Σημαίνει πολλά, προφανώς. Είναι ο αγώνας που με έκανε να ονειρευτώ  και να θέλω να γίνω οδηγός της Formula 1. Ήταν ένας δύσκολος αγώνας συναισθηματικά, γιατί 15 γύρους πριν το τέλος, απλά ήλπιζες να μην συμβεί τίποτα και τα συναισθήματα έβγαιναν στην επιφάνεια. Ενώ οδηγούσα, σκεφτόμουν πολύ τον πατέρα μου. Προφανώς, τα έδωσε όλα για να είμαι εδώ, και ήταν ένα όνειρο και των δύο μας, να τρέξω και να κερδίσω στο Μονακό. Οπότε, είναι απίστευτο το συναίσθημα.

Είναι πραγματικά, δύσκολο. Στην αρχή νόμιζα ότι είχαμε αρκετό περιθώριο, αλλά ξέραμε ότι έπρεπε να κάνουμε 78 γύρους με τα ίδια λάστιχα, κάτι που ήταν πολύ, πολύ δύσκολο. Κάναμε εξαιρετική διαχείριση των ελαστικών, υπήρχε ένα μεγάλο κομμάτι του αγώνα, όπου έπρεπε να διαχειριστούμε την απόσταση από τον Ράσελ. Επίσης, στους τελευταίους 10 γύρους, μπορούσα να πιέσω λίγο, περισσότερο. Το μονοθέσιο ήταν απίστευτο, θέλω να ευχαριστήσω την ομάδα για την απίστευτη δουλειά, που έκανε τους τελευταίους μήνες. Το να μου δώσουν την ευκαιρία να κερδίσω επιτέλους αυτόν τον αγώνα, είναι ένα πολύ ξεχωριστό δώρο».