Για τους ψηφοφόρους κάθε ιδέα έχει ένα πρόσωπο. Για τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους, όμως, τα πιστεύω της πλευράς του πολιτικού φάσματος που τους εκφράζει προσωποποιούνται από αρκετούς πολιτικούς. Γι’ αυτό η GPO τους ρώτησε ποιος μπορεί να ηγηθεί μιας ενιαίας κεντροαριστερής παράταξης την επομένη των ευρωεκλογών. 16% είπε «Αλέξης Τσίπρας», 13,4% «Νίκος Ανδρουλάκης», 10,5% «Στέφανος Κασσελάκης», 5,4% «Χάρης Δούκας», 5% «Αλέξης Χαρίτσης» και 4,6% «Μανώλης Χριστοδουλάκης».

Αμέσως μετά, βέβαια, όταν οι ερευνητές θέλησαν να μάθουν ποιος έχει στα μάτια τους τα φόντα για να ανταποκριθεί στην πιο επικίνδυνη αποστολή που θα κληθεί να φέρει εις πέρας όποιος κατορθώσει να ενώσει τον χώρο – να νικήσει τον Μητσοτάκη –, 16,9% πόνταρε στον Κασσελάκη, 14,3% στον Τσίπρα και 11,2% στον Ανδρουλάκη.

Ορισμένα ποσοστά της δημοσκόπησης μπουστάρουν λίγο τον πολιτικό ναρκισσισμό των έξι «διεκδικητών». Ο ένας νομιμοποιείται να  σκεφτεί «Τσίπρα θα λέτε και θα κλαίτε». Ο άλλος να αυτοσυστήνεται σαν απάντηση στο ερώτημα «απέναντι στον Μητσοτάκη, ποιος;». Ο τρίτος να δηλώνει πως είναι πιο ενωτικός από τον δεύτερο. Ο μοναδικός αυτοδιοικητικός της λίστας μπαίνει στις συζητήσεις χωρίς καν να το επιδιώξει ευθέως.

Εναλλακτική

Ο νεοαριστερός πρόεδρος ξεπερνάει τις δημοσκοπικές επιδόσεις της Νέας Αριστεράς, ενώ ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ καταγράφεται σαν δελφίνος. Ωστόσο, τα πιο πολλά νούμερα της έρευνας μαρτυρούν πως δεν έχει βρεθεί εκείνος που θα ενσαρκώσει μια ελκυστική Κεντροαριστερά. Ενας από τους δύο εν ενεργεία αρχηγούς πείθει λιγότερους από τους μισούς στη βάση του κόμματός του ότι είναι ικανός να αναμετρηθεί με τον κεντροδεξιό αντίπαλο, για παράδειγμα.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες της πολιτικής συνήθως διαβάζουν τα γκάλοπ χωρίς να μελετάνε τα ενοχλητικά για τους ίδιους στοιχεία. Εξού και το εύρημα που συνοψίζει το προφανέστερο από τα προβλήματα της Κεντροαριστεράς, την απουσία μιας γοητευτικής – ή έστω αξιόπιστης – ηγετικής φιγούρας, πέρασε στα ψιλά. Χάθηκε ανάμεσα στις γκρίνιες για τα ονόματα που λανσάρονται ως δυνητικοί υποψήφιοι. Το 52,6% δεν θεωρεί κανέναν από τους παραπάνω εναλλακτική στον πρωθυπουργό. Α

πό μια ηλικία και μετά ο καθένας είναι υπεύθυνος για το πρόσωπο που έχει φτιάξει, λέει το τσιτάτο. Κάτι αντίστοιχο ισχύει από ένα ποσοστό και μετά και για τις παρατάξεις. Αν η Κεντροαριστερά συνεχίσει να εμφανίζεται με τα προσωπεία όσων φιλοδοξούν σήμερα να την εκπροσωπήσουν, δεν θα φταίνε οι πολίτες που αποστρέφουν το βλέμμα τους απ’ αυτή.