Συγγνώμη που ρίχνω το επίπεδο, αλλά όλο αυτό εμένα μου ακούγεται σαν εκδρομή με πούλμαν για τους Αγίους Τόπους (αναχώρηση από Πλατεία Κάνιγγος). Ο Στέφανος, με παρέα του τη Ράνια, τη Ρένα και, φυσικά, τον απαραίτητο ναυαρχούκο, επισκέπτονται τα Ιεροσόλυμα, τη Βηθλεέμ και τη Ραμάλα. Ανεξαρτήτως αυτού, πάντως, η επίσκεψη επιτόπου ήταν καλή ιδέα, για τα μέτρα της αγοράς στην οποία απευθύνεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Λογικά, η Εφη, ο Αλέξης, ο Γιούκλιντ και τα άλλα τα παιδιά, που είχαν ανέκαθεν καλές σχέσεις με τους Παλαιστινίους, πρέπει να τραβάνε τα μαλλιά τους, επειδή πρόλαβε ο Στέφανος να μαζέψει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας στο Μεσανατολικό. Μπορεί ο αρχηγός της Νέας Αριστεράς (με σήμα την μπανανόφλουδα) να ζητάει σε δραματικό τόνο την άμεση αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης, την πολυπόθητη φωτογραφία όμως στη Ραμάλα, με το τραπεζομάντιλο στον λαιμό και κάποιον «υπουργό» της Παλαιστινιακής Αρχής στο πλάι, ο Κασσελάκης θα τη βγάλει.

Στην περίπτωση πάντως που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συναντηθεί με εκπροσώπους της Παλαιστινιακής Αρχής, ας τους ρωτήσει γιατί, μόλις τις προάλλες, ο Μαχμούντ Αμπάς ονόμασε τη Δημοκρατία της Κύπρου «Διοίκηση της Νότιας Κύπρου» σε επίσημη ανακοίνωσή του; Εχει ενδιαφέρον να μάθουμε τον λόγο! Πολύ περισσότερο όταν η Κύπρος είναι από τις χώρες εκείνες που έχουν αναγνωρίσει κράτος της Παλαιστίνης από το 1988 κιόλας. (Επειδή το έκανε πρώτη η Τουρκία, οπότε η Κύπρος δεν μπορούσε να υπολείπεται…)

ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ

«Το μόνο που σας σώζει, κύριοι της κυβέρνησης, είναι η βολική αντιπολίτευση» είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, στην πρόσφατη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή. Δεν εξετάζω την ουσία του ισχυρισμού του, αν δηλαδή είναι μόνο η βολική αντιπολίτευση που σώζει την κυβέρνηση, γιατί μεγαλύτερη εντύπωση μου προξενεί η ακούσια αυτοκριτική που περιέχεται και υπονοείται στη συγκεκριμένη δήλωση. Διότι, αν ο Κασσελάκης, ο Ανδρουλάκης, η Κωνσταντοπούλου και οι υπόλοιποι αρχηγοί κάνουν «βολική αντιπολίτευση», τότε το ΚΚΕ τι κάνει; Στην πραγματικότητα, είναι το αντίθετο που ισχύει. Είναι το ΚΚΕ εκείνο που κάνει την πιο αναποτελεσματική αντιπολίτευση, διότι το ιστορικό κόμμα της ελληνικής Αριστεράς δεν κάνει πια πολιτική· κάνει θεολογία. Αυτό είναι ακόμη πιο βολικό από την αντιπολίτευση επιπέδου Λιάγκα. Μεταξύ τηλεόρασης και εκκλησίας, ποιος δεν θα προτιμήσει την τηλεόραση, ακόμη κι αν βλέπει τον Λιάγκα; Διαχρονικά, άλλωστε, οι δυνάμεις του ΚΚΕ δεν αυξάνονται, αν κρίνουμε από τα εκλογικά αποτελέσματα. Περιστασιακά μόνο τσιμπάει κάτι λίγα, υπό ειδικές συνθήκες κρίσης για την υπόλοιπη Αριστερά.

ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ

Κανείς άλλος δεν ανέλυσε πιο απολαυστικά και καυστικά την ειρωνεία της μοίρας του πεσόντος μάρτυρα προέδρου Ραϊσί όσο ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης, στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο». Συνιστώ σε όσους ενδιαφέρονται να το αναζητήσουν. Από την πλευρά μου, θα επισημάνω κάτι που δεν αξιολογήθηκε, δημοσίως τουλάχιστον, όσο θα του άξιζε: ότι το ελικόπτερο με το οποίο ο μάρτυρας πέρασε στην αθανασία ήταν το κλασικό «Χιούι», το οποίο στην Ελλάδα το ξέρουμε ως το ελικόπτερο του Βιετνάμ, επειδή παίζει πάντα σε όλες τις σχετικές ταινίες του Χόλιγουντ. Με άλλα λόγια, πετούσε με μια αντίκα. Την παλαιότητα του ελικοπτέρου σχολίασε μάλιστα ο Σεργκέι Λαβρόφ, οποίος απέδωσε την ευθύνη του δυστυχήματος στις αμερικανικές κυρώσεις. Δεν μας είπε, ωστόσο, γιατί η πάντα γενναιόδωρη Ρωσία δεν προσέφερε εκείνη ένα ελικόπτερο της προκοπής για κοτζάμ πρόεδρο του Ιράν…

Η παλαιότητα του μοιραίου ελικοπτέρου έχει σημασία, διότι είναι μια ασφαλής ένδειξη της πραγματικής ισχύος του Ιράν. Είναι η ένδειξη ότι η ισχύς που προβάλλει στη γύρω περιοχή μέσω των αντιπροσώπων του, που πολεμούν για λογαριασμό του, δεν ανταποκρίνεται στην εσωτερική πραγματικότητα. Το Ιράν είναι πολύ πιο αδύναμο από όσο μας κάνουν να νομίζουμε η Χαμάς και, κυρίως, η Χεζμπολάχ με την εντυπωσιακή δράση τους. Οι ίδιοι, δηλαδή η ιθύνουσα τάξη των μουλάδων, έχουν επίγνωση αυτής της αδυναμίας. Γι’ αυτό και έσπευσαν πανικόβλητοι να εξευτελιστούν μόνοι τους, μόλις το Ισραήλ τούς έστειλε έναν προειδοποιητικό πύραυλο έξω από την πόρτα τους. Ο θάνατος του Ραϊσί δεν ήταν παρά μία από τις επιπτώσεις των επιλογών τους. Για να το πω με το ύφος θείτσας, όπως αρμόζει στο θέμα, ας μην τα τρώγανε όλα σε Χεζμπολάδες και Χαμάδες! Ας έβαζαν κάτι στην άκρη για τις μετακινήσεις του προέδρου.