Συναγερμός σήμανε το πρωί της Δευτέρας (27/5) σε λύκειο του Maine-et-Loire, στη δυτική Γαλλία, όταν μαθητής επιτέθηκε και μαχαίρωσε καθηγήτρια κατά τη διάρκεια του μαθήματος των αγγλικών.

Το περιστατικό συνέβη στο Lycée de L’Hyrôme «γύρω στις 9.45 π.μ.», σύμφωνα με την ανακοίνωση των αρχών, ενώ επιβεβαιώνεται ότι «η δασκάλα έγινε στόχος επίθεσης με μαχαίρι από έναν 18χρονο μαθητή της τάξης της».

Μετά την επίθεση, ο 18χρονος διέφυγε από ένα παράθυρο. Συνελήφθη γρήγορα από την εθνική χωροφυλακή, με τη συνδρομή της δημοτικής αστυνομίας.

Το σχολείο έκλεισε προσωρινά

Η δασκάλα τραυματίστηκε στο πρόσωπο, αλλά δεν απειλείται η ζωή της και το σχολείο έκλεισε προσωρινά.

Ο μαθητής, που συνελήφθη, τέθηκε υπό κράτηση. Για την απόπειρα δολοφονίας έχει ξεκινήσει έρευνα, η οποία έχει ανατεθεί στην ερευνητική ταξιαρχία του Cholet.

«Αυτός ο νεαρός ενήλικας είναι εντελώς άγνωστος στην αστυνομία, τη χωροφυλακή ή τις νομικές υπηρεσίες», επισημαίνουν οι Αρχές.

Μια πηγή που σχετίζεται με τις έρευνες για τα αίτια του περιστατικού, ανέφερε πως λίγα λεπτά πριν από την επίθεση, η καθηγήτρια μιλούσε με τον εν λόγω μαθητή για κάποιες πρόσφατες απουσίες του.

Ωστόσο, δέκα λεπτά μετά την έναρξη του μαθήματος, ενώ περπατούσε γύρω από την τάξη της, η δασκάλα ένιωσε να την «αρπάζουν» και στη συνέχεια μαχαιρώθηκε στο πρόσωπο.

Τα κίνητρα του μαθητή παραμένουν άγνωστα, καθώς φέρεται να μην έχει δώσει καμία εξήγηση στους αστυνομικούς.

Καταδικάζει το περιστατικό η υπουργός Παιδείας

Επικοινωνώντας μέσω του γραφείου της με τη Le Parisien, η γαλλίδα υπουργός Παιδείας, Nicole Belloubet, «καταδικάζει έντονα αυτή την αδικαιολόγητη επίθεση».

Οι «σκέψεις της είναι με το θύμα» και τη σοκαρισμένη εκπαιδευτική κοινότητα. Το υπουργείο επισημαίνει ότι η προστασία του εκπαιδευτικού που δέχθηκε την επίθεση έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή. Αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι εάν το θύμα αποφασίσει να υποβάλει καταγγελία, η διοίκηση θα καλύψει τα νομικά και διαδικαστικά της έξοδα.

Προς το παρόν, η υπουργός δεν έχει δηλώσει αν προτίθεται να επισκεφθεί τον τόπο του συμβάντος, όπως έκανε τον περασμένο Μάρτιο, όταν σημειώθηκε ένα άλλο μαχαίρωμα στο γυμνάσιο Edouard-Herriot στο Chenôve.