Στις έρευνες για τον εντοπισμό και την ανάκτηση των περίπου 1.500 θησαυρών που εκλάπησαν από το Βρετανικό Μουσείο συμμετέχει το FBI.
Σύμφωνα με το BBC, η αμερικανική υπηρεσία επιβολής του νόμου ερευνά την πιθανή πώληση των αντικειμένων ανεκτίμητης αξίας σε Αμερικανούς αγοραστές για τους οποίους υπάρχουν υποψίες.
Επίσης, το FBI βοήθησε στην επιστροφή 268 αντικειμένων, τα οποία το μουσείο ισχυρίζεται ότι του ανήκουν και τα οποία πωλήθηκαν σε συλλέκτη στην Ουάσινγκτον.
Υπενθυμίζεται πως πέρυσι, το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε ότι αρχαίοι πολύτιμοι λίθοι, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα από τη συλλογή του, είχαν εξαφανιστεί, κλαπεί ή καταστραφεί.
Ένας αγοραστής, με έδρα τη Νέα Ορλεάνη, δήλωσε στο BBC ότι ένας πράκτορας του FBI του έστειλε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ζητώντας πληροφορίες σχετικά με δύο αντικείμενα που είχε αγοράσει από το eBay.
Ο πράκτορας του FBI του ανέφερε πως βοηθούσε τη Μητροπολιτική Αστυνομία στη διερεύνηση της εξαφάνισης ή της κλοπής αντικειμένων από το μουσείο.
Ο αγοραστής δήλωσε ότι δεν έχει πλέον στην κατοχή του κανένα από τα δύο κοσμήματα και δεν πιστεύει ότι έχουν εντοπιστεί από τις Αρχές.
Μη καταγεγραμμένα τα περισσότερα αντικείμενα
Το Βρετανικό Μουσείο αναφέρει ότι από τα 1.500 αντικείμενα που εκτιμά ότι έχουν κλαπεί ή λείπει, 626 έχουν μέχρι στιγμής ανακτηθεί και άλλα 100 έχουν βρεθεί αλλά δεν έχουν ακόμη επιστραφεί.
Η συντριπτική πλειονότητα των αντικειμένων που το μουσείο πιστεύει ότι έχουν κλαπεί ήταν μη καταγεγραμμένα και βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία αναζήτησης τρόπων για να αποδείξει ότι προέρχονται από τη συλλογή του. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό συνεπάγεται ότι οι συλλέκτες συμφωνούν να δωρίσουν αντικείμενα στο μουσείο ώστε το προσωπικό να τα αξιολογήσει.
Ένας ανώτερος επιμελητής, ο Πίτερ Χιγκς, κατηγορείται από το Βρετανικό Μουσείο για κλοπή, καταστροφή, λιώσιμο και πώληση αρχαίων αντικειμένων.
Παρόλο που ο ίδιος αρνείται τους ισχυρισμούς και κανείς δεν έχει συλληφθεί ή κατηγορηθεί για κάποιο αδίκημα, το Βρετανικό Μουσείο, δήλωσε ότι πιστεύει πως ο δρ. Χιγκς τσέπωσε συνολικά περίπου 100.000 λίρες.
Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα της καταγγελίας εναντίον του Χιγκς, το Βρετανικό Μουσείο θεωρεί ότι έκλεβε θησαυρούς για τουλάχιστον μια δεκαετία, πουλώντας κυρίως μη καταγεγραμμένα αντικείμενα από τις αποθήκες του μουσείου.
Το μουσείο πιστεύει ότι ο Χιγκς, ο οποίος πλέον έχει απολυθεί, είχε πουλήσει αντικείμενα σε τουλάχιστον 45 αγοραστές στο eBay.
Τι υποστηρίζουν οι αγοραστές
Τρεις αγοραστές δήλωσαν ότι ο πωλητής «sultan1966» παρουσιάστηκε ως «Paul Higgins» ή «Paul» σε συνομιλίες που είχε μαζί τους στο eBay ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, το μουσείο ισχυρίζεται ότι ο δρ. Χιγκς παραδέχτηκε ότι ο λογαριασμός sultan1966 του ανήκε.
Ο αγοραστής από τη Νέα Ορλεάνη, Τόνιο Μπιρμπίγκλια, δήλωσε στο BBC ότι είχε αγοράσει δύο αντικείμενα από τον sultan1966.
Το BBC το επιβεβαίωσε διασταυρώνοντας τα αρχεία του eBay στα οποία αναφέρεται το FBI με τις αποδείξεις του Μπιρμπίγκλια.
Το Βρετανικό Μουσείο δεν έχει ακόμη εξετάσει τα αντικείμενα αυτά, οπότε δεν έχει ακόμη διαπιστώσει αν προέρχονται από τη συλλογή του.
Ένα από αυτά ήταν ένα πετράδι από αμέθυστο που απεικονίζεται ο Έρως (ο ρωμαϊκός θεός του έρωτα) να ιππεύει ένα δελφίνι, το οποίο ο Μπιρμπίγκλια αγόρασε για 42 λίρες τον Μάιο του 2016.
Το άλλο ήταν ένας πορτοκαλί πολύτιμος λίθος σκαραβαίος-σκαθάρι που αγόρασε για 170 λίρες. Ο Μπιρμπίγκλια έστειλε την πληρωμή για το εν λόγω αντικείμενο σε λογαριασμό PayPal που είχε καταχωρηθεί στην προσωπική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του δρ. Χιγκς.
Σοκαρισμένος από την επικοινωνία του FBI
Ο Μπιρμπίγκλια, ο οποίος εργαζόταν σε μια γκαλερί αρχαιοτήτων εκείνη την εποχή, δήλωσε ότι «σοκαρίστηκε εντελώς» όταν το FBI επικοινώνησε μαζί του. Είπε ότι πιθανότατα αγόρασε τους πολύτιμους λίθους προκειμένου να τους πουλήσει στη συνέχεια, προσθέτοντας ότι «δεν μπορώ καν να θυμηθώ τίποτα από αυτά».
Μάλιστα όπως είπε στον ειδικό πράκτορα δεν μπορούσε να θυμηθεί τίποτα σχετικά με τους πολύτιμους λίθους και ζήτησε από το FBI περισσότερες πληροφορίες, όπως φωτογραφίες, ώστε να μπορέσει να προσπαθήσει να προσδιορίσει πού μπορεί να κατέληξαν.
Όπως είπε ακόμα, ούτε ο πράκτορας του FBI, ούτε το μουσείο ούτε η βρετανική αστυνομία τον παρακολούθησαν και πιστεύει πως τα δύο πετράδια δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί από τις Αρχές.
Πάντως, ο ίδιος δήλωσε πως «το όλο θέμα φαινόταν σαν το FBI να το παρατούσε. Αυτός ο πράκτορας δεν προσπάθησε και πολύ».
Η σχέση του FBI με τα αντικείμενα που εντοπίστηκαν στην Ουάσινγκτον
Το BBC θεωρεί ότι το FBI έχει επίσης βοηθήσει στην έρευνα για τα 268 αντικείμενα που πωλήθηκαν στον ίδιο συλλέκτη στην περιοχή της Ουάσινγκτον από τον ίδιο πωλητή.
Μια πηγή κοντά στον αγοραστή δήλωσε στο BBC ότι αγόρασε αντικείμενα από τον sultan1966 μέσω του eBay – στη συνέχεια συναλλάχθηκε απευθείας με τον ίδιο πωλητή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου – και ότι πλήρωσε έως και 7.000 λίρες για τα αντικείμενα.
Σύμφωνα με την πηγή, ο πωλητής χρησιμοποιούσε το όνομα «Paul Higgins» κατά τη διάρκεια των συναλλαγών. Το BBC πιστεύει ότι οι πολύτιμοι λίθοι έχουν πλέον παραδοθεί στο Βρετανικό Μουσείο, όπου συνεχίζονται οι εργασίες για την απόδειξη της κυριότητάς του.
Ωστόσο, οι θησαυροί που εκλάπησαν από το Βρετανικό Μουσείο δεν έχουν καταλήξει μόνο στις ΗΠΑ. Ο Δανός έμπορος αρχαιοτήτων, δρ. Ιτάι Γκραντέλ, ο οποίος πρώτος ειδοποίησε το μουσείο για τις κλοπές, εντόπισε αντικείμενα που πωλήθηκαν σε αγοραστές σε διάφορες πόλεις σε όλο τον κόσμο, μεταξύ άλλων στο Αμβούργο, στην Κολωνία, στο Παρίσι και στο Χονγκ Κονγκ.
Το σπάνιο κόσμημα με τη μορφή του Ηρακλή
Ορισμένα από τα πετράδια που αγόρασε ο ίδιος καλόπιστα και στη συνέχεια τα πούλησε σε άλλον ιδιώτη συλλέκτη, κατέληξαν να εκτίθενται στο Deutsches Edelsteinmuseum στο Ίνταρ-Όμπερσταϊν της Γερμανίας, ήταν δανεικά στο μουσείο για μια έκθεση.
Το ένα κόσμημα είναι ένα κεφάλι του Ηρακλή του 2ου αιώνα, κατασκευασμένο από οψιδιανό, ένα είδος ηφαιστειακού γυαλιού, θεωρείται ιδιαίτερα σπάνιο.
Εκτιμάται ότι αξίζει χιλιάδες λίρες, ο πολύτιμος λίθος ήταν ένα από τα βραβευμένα εκθέματα και εμφανίστηκε ως ολοσέλιδη φωτογραφία στην αρχή του καταλόγου της έκθεσης.
Το 2017, ο δρ. Γκραντέλ πλήρωσε 300 λίρες για το αντικείμενο, το οποίο προσφέρθηκε σε μια ιδιωτική συμφωνία με το ψευδώνυμο που φέρεται να χρησιμοποιούσε ο δρ. Χιγκς, δηλαδή «Paul Higgins».
Σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είδε το BBC, ο δρ. Γκραντέλ ενημερώθηκε από τον πωλητή ότι ανήκε στον αδελφό του, ο οποίος το είχε κληρονομήσει από τη γιαγιά τους.
«Νομίζω ότι είναι γυάλινο – πολύ όμορφα διαμορφωμένο μικρό κεφάλι, ύψους περίπου 3 εκατοστών. Δεν ξέρω αν ενδιαφέρεστε για τέτοια πράγματα, αλλά αν ενδιαφέρεστε, είμαστε ανοιχτοί σε προσφορές», είχε γράψει ο πωλητής.
Τα δύο πετράδια δεν έχουν καταγραφεί, αλλά το Βρετανικό Μουσείο πιστεύει ότι προέρχονται από τη συλλογή του. Έκτοτε έχουν μεταφερθεί πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχουν παραδοθεί στο προσωπικό του μουσείου.