Διοικητικές αλλαγές με ελληνικό …πρόσημο και με στόχο να βρεθεί ένας δίαυλος συνεννόησης με την ελληνική κυβέρνηση για το μέλλον των επενδύσεών της στην Ελλάδα, ανακοίνωσε η ιταλική Trenitalia (FS Group), στην οποία ανήκει και η Hellenic Train.

Νέος  CEO της Hellenic Train και Country Manager για την Ελλάδα, ορίστηκε επισήμως ο Roberto Rinaudo, που βρίσκεται τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα, ενώ καθήκοντα προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας αναλαμβάνει ο Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος.

Επισήμως, η ιταλική πλευρά ανακοίνωσε ότι ο κ. Rinaudo αναλαμβάνει το τιμόνι της Hellenic Train  «με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικής και λειτουργικής ανάπτυξης της εταιρείας». Από την εταιρεία έχει ήδη αποχωρήσει εδώ και αρκετό καιρό ο πρώην CEO, Maurizio Capotorto, που αναμένεται να αναλάβει διαφορετικό ρόλο στον Όμιλο FS.

Το Δ.Σ της εταιρείας όρισε επίσης νέο πρόεδρο τον Αθανάσιο Ζηλιασκόπουλο, ένα έμπειρο στέλεχος, που από το 2010 έως το 2015 διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, πριν η εταιρεία μετονομαστεί σε Hellenic Train.

Ο κ. Ζηλιασκόπουλος, νυν πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, τυπικά δεν θα έχει εκτελεστικά καθήκοντα. Ωστόσο, διαθέτει σημαντική εμπειρία και πολύτιμη γνώση για τον ελληνικό σιδηροδρομικό τομέα, και ως εκ τούτου θεωρείται βέβαιο ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο στις κρίσιμες επαφές με την κυβέρνηση για το μέλλον των Ιταλών στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα τώρα,  μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, που ο μετασχηματισμός της Hellenic Train θεωρείται επιβεβλημένος.

Επίσης, η μετακίνηση αυτή του κ. Ζηλιασκόπουλου, όπως αναφέρουν σιδηροδρομικές πηγές, «μπορεί να έχει βάθος». Η νέα εταιρεία που ετοιμάζεται από τους Ιταλούς του FS Group και τον Όμιλο Κοπελούζου με σκοπό  να διαχειριστεί το σιδηροδρομικό εμπορευματικό κέντρο Θριάσιο ΙΙ, θα χρειαστεί νέα διοίκηση. Στην περίπτωση αυτή, ο κ. Ζηλιασκόπουλος θεωρείται ένας από τους καλύτερους τεχνοκράτες που διαθέτει η Ελλάδα στο χώρο αυτό. Γνωρίζει τα ζητήματα των logistics, τις ανάγκες της χώρας για διακίνηση εμπορευμάτων και ταυτόχρονα υπάρχει μια σειρά χωρών (Κίνα, Ινδία κ.λπ.) που βλέπουν πρώτα τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη ως πύλες εισόδου στην Ευρώπη.

Ο νέος  CEO της Hellenic Train, Roberto Rinaudo, έχει μια πορεία 21 ετών ως διευθύνων σύμβουλος και στέλεχος σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις στον Όμιλο της FS. Βρίσκεται στην Ελλάδα προερχόμενος από τη Γαλλία, όπου από το 2016 διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος στην Trenitalia France και Country Manager για τον Όμιλο FS.

Στη Γαλλία, συνέβαλε στο επιτυχημένο λανσάρισμα μιας νέας υπηρεσίας υψηλής ταχύτητας για τους επιβάτες. Ακόμη, διαχειρίστηκε την έναρξη και την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων στον τομέα της κινητικότητας, για πρώτη φορά στην ιστορία του γαλλικού σιδηροδρομικού συστήματος. Παράλληλα, ήταν η πρώτη φορά στην Ευρώπη που ένας σιδηροδρομικός φορέας ξεκίνησε μια νέα υπηρεσία υψηλής ταχύτητας εκτός της εγχώριας αγοράς.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Hellenic Train: «Ο Roberto Rinaudo είναι πτυχιούχος Οικονομικών και Στατιστικής από το Πανεπιστήμιο του Μπάρι. Είναι επίσης συνιδρυτής και ακτιβιστής του Cuore Grande di Flavio, μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης που ίδρυσαν ο ίδιος και η σύζυγός του για να συγκεντρώσουν κεφάλαιο για τη χρηματοδότηση της έρευνας για θεραπείες παιδικού καρκίνου, καθώς για και την βοήθεια διαμονής οικογενειών, φιλοξενώντας παιδιά με τους γονείς τους, όταν υποβάλλονται σε θεραπεία καρκίνου».