Στη μάχη των Πανελλαδικών Εξετάσεων μπαίνει η Εκκλησία της Ελλάδος με θείες λειτουργίες και αγρυπνίες προσευχής για τους υποψήφιους. Οι δράσεις των ιερών ναών ξεκίνησαν σε ολόκληρη τη χώρα από την προηγούμενη εβδομάδα: την περασμένη Πέμπτη νυχτερινή θεία λειτουργία για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου τελέστηκε στη Δράμα.

Στην τελική ευθεία για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, που ξεκινούν την Παρασκευή 31 Μαΐου, πολλοί είναι οι υποψήφιοι που επιστρατεύουν κάθε μέσο με σκοπό την επιτυχία: διάβασμα, φροντιστήρια αλλά και προσευχή.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου, η οποία αναγκάστηκε να αλλάξει την ημερομηνία της παράκλησης που θα ψαλεί για τους διαγωνιζόμενους, έπειτα από αιτήματα μαθητών οι οποίοι ζητούσαν να μη συμπίπτει με τις ενδοσχολικές εξετάσεις ώστε να μπορούν να παρευρεθούν.

Ειδικές λειτουργίες για τις πανελλαδικές έχουν προγραμ-ματιστεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στη Θεσσαλονίκη, χοροστατούντος του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεου

Κατόπιν τούτων, ο μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμος θα τελέσει την Τετάρτη την ακολουθία του Παρακλητικού Κανόνος προς τον Κύριο Ιησού Χριστό για τους μαθητές και τις μαθήτριες που διαγωνίζονται στις Πανελλαδικές.

Το πρόγραμμα

Απόψε, θείες λειτουργίες έχουν προγραμματιστεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στη Θεσσαλονίκη, χοροστατούντος του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος στη Φλώρινα, στην Ιεράπετρα και στη Σητεία, ενώ πλούσια δράση ενόψει των Πανελλαδικών έχει αναλάβει η Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης. Η Ιερά Μητρόπολη «προσκαλεί τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ΄ Λυκείου της περιοχής καθώς και τους συγγενείς τους στις βραδινές θείες λειτουργίες, ειδικά αφιερωμένες στα παιδιά μας αυτά», που θα τελεστούν σήμερα στην Αλεξανδρούπολη – χοροστατούντος του μητροπολίτη Ανθιμου –, στις Φέρες, στο Τυχερό και στη Σαμοθράκη.

Στον Πειραιά

Αρχιερατική θεία λειτουργία για τη στήριξη των μαθητών της Γ΄ Λυκείου τελέστηκε το Σάββατο και στο Παρεκκλήσιο των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Πειραιώς. Απευθυνόμενος στους μαθητές, ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ  ανέφερε μεταξύ άλλων πως «η ζωή δεν είναι μία ευκαιρία, είναι πολλές» και υπογράμμισε πως «αν – ο μη γένοιτο – υπάρξει μια αδυναμία, μια αποτυχία, υπάρχει πάντοτε η δυνατότητα της επαναλήψεως και της δυναμικής επιστροφής», λέγοντας πως «άλλωστε, ο αγώνας μας δεν είναι μιας στιγμής, αλλά παντοτινός».

Τέλος, ο Σεβασμιότατος εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως «με τη Χάρη του Θεού, την οποία επικαλείστε την ώρα αυτή με την κοινή μας προσευχή στο όνομα του Αναστημένου Χριστού, το Πνεύμα το Αγιο θα φωτίσει τις καρδιές σας, θα εμπνεύσει τις σκέψεις σας, θα καταρτίσει τη διάνοιά σας, έτσι ώστε με επιτυχία – σίγουρη επιτυχία – να εισέλθετε στις σχολές που επιθυμείτε, στο γνωστικό αντικείμενο που αγαπάτε και που οραματίζεστε».