Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης επρόκειτο να συνεχιστεί σήμερα (28/5) η δίκη για τον μαζικό θάνατο ηλικιωμένων ύστερα από συρροή κρουσμάτων του κορoνοϊού σε οίκο ευγηρίας της Θεσσαλονίκης, τον Αύγουστο του 2020.

Ωστόσο, η σημερινή συνεδρίαση ματαιώθηκε καθώς, όπως έγινε γνωστό, ένα μέλος της σύνθεσης του δικαστηρίου βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η δίκη διεκόπη και θα επαναληφθεί στην επόμενη προγραμματισμένη δικάσιμο, τον επόμενο μήνα. Η δίκη βρίσκεται στο στάδιο της εξέτασης μαρτύρων.

Κατηγορούμενοι οι δύο διευθύνοντες σύμβουλοι

Υπενθυμίζεται ότι στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται οι δύο διευθύνοντες σύμβουλοι του οίκου ευγηρίας (αδέλφια), ο πρώτος ως υπεύθυνος σε επιστημονικά θέματα και η δεύτερη υπεύθυνη για διοικητικά ζητήματα.

Το κατηγορητήριο, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερους από 70 μάρτυρες μεταξύ αυτών συγγενείς των ηλικιωμένων, τούς αποδίδει την πράξη της παραβίασης μέτρων για την πρόληψη ασθενειών που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο μεγάλου αριθμού ανθρώπων.

Συνολικά 28 φιλοξενούμενοι στον συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας έχασαν τη ζωή τους λόγω επιπλοκών συνδεόμενων με τον κορονοϊό.

Το βούλευμα, με το οποίο παραπέμφθηκαν να δικαστούν οι δύο κατηγορούμενοι, στηρίζεται στα συμπεράσματα έρευνας που διενήργησαν επιθεωρητές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, την οποία προκάλεσε εισαγγελική έρευνα.

Μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκε σειρά παραβιάσεων των μέτρων πρόληψης κατά της διασποράς του κορονοϊού, όπως υπεράριθμοι περιθαλπόμενοι (156 αντί για 88), μη τήρηση των αποστάσεων στα δωμάτια φιλοξενίας των ηλικιωμένων και στους κοινόχρηστους χώρους, μη διενέργεια προληπτικών τεστ μοριακής ανίχνευσης του ιού για την έγκαιρη ανίχνευση κρουσμάτων κ.ά.

Από την πλευρά τους οι δύο κατηγορούμενοι αρνούνται την κατηγορία. Κατά πληροφορίες, στις απολογίες τους φαίνεται να ισχυρίστηκαν ότι εφάρμοσαν τα μέτρα αποφυγής και περιορισμού διάδοσης του ιού, τονίζοντας ότι τήρησαν τα μέτρα προστασίας προ της εμφάνισης της πανδημίας, καθώς και μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος του ιού, ενώ επικαλέστηκαν κοινωνικούς λόγους για την υπέρβαση του αριθμού των περιθαλπόμενων.