Κεντρικός ομιλητής στη δεύτερη μέρα του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τη Θρησκευτική Ελευθερία, οι εργασίες του οποίου πραγματοποιήθηκαν στο Ζάππειο, ήταν ο Μάικ Πομπέο.

«Είναι πρόκληση»

Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ μίλησε μια σειρά από θέματα, αγγίζοντας και την καυτή γεωπολιτική ατζέντα των τελευταίων ετών. Αναφέρθηκε στον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία, στη διεθνή συνεργασία κ.α. Άσκησε, όμως, και κριτική στην γειτονική χώρα και τον Τούρκο Πρόεδρο, με αφορμή τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε ισλαμικό τέμενος.

Στο σχόλιό του για το επίμαχο ζήτημα, υποστήριξε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως «ένας ιερός και ιστορικής σημασίας τόπος, ένα μοναδικό μνημείο της UNESCO. Δεν υπάρχει λόγος να γίνει αυτό» και πρόσθεσε πως «η κίνηση αυτή αποτελεί μια πρόκληση από τον Πρόεδρο Ερντογάν».

Ο πρώην επικεφαλής της Αμερικάνικής διπλωματίας, αναφέρθηκε, επίσης, στις πολύ καλές σχέσεις που διατηρεί ο ίδιος και η οικογένειά του με την ορθόδοξη κοινότητα στις ΗΠΑ, ενώ θυμήθηκε την επίσκεψή του -προ ετών- στο Φανάρι και τη συνάντησή του με τον Βαρθολομαίο, παρά τις «ήπιες αντιδράσεις της Τουρκίας, για να το θέσω διπλωματικά».

Πυρά κατά της Ρωσίας

Αναφερόμενος στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, με αφορμή τον πόλεμο  που μαίνεται στην Ουκρανία, δήλωσε πως «αυτός ο πόλεμος δεν είναι ιερός, δεν είναι θρησκευτικός. Είναι πόλεμος κατάκτησης. Πρέπει να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας, όπως έκανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης το 2019, όταν χορήγησε τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας στους Ουκρανούς».