«Ο χρόνος για τους κατοίκους στην Παλαιστίνη στερεύει, η απελπισία και η απόγνωση μεγαλώνει», τόνισε η Ράνια Σβίγκου, σε τηλεοπτική της συνέντευξη, αναφορικά με την επίσκεψή της, ως μέλος της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με επικεφαλής τον Στέφανο Κασσελάκη, στη Δυτική Όχθη.
Όπως χαρακτηριστικά είπε, «αυτό που εισπράξαμε είναι η έλλειψη προοπτικής και ελπίδας, η αίσθηση εγκατάλειψης από τη διεθνή κοινότητα».
Σχετικά με τις συναντήσεις της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, η Ράνια Σβίγκου, μιλώντας στην εκπομπή Κontra 24, σχολίασε ότι «ήταν επιλογή μας να καταρτίσουμε το πρόγραμμα που καταρτίσαμε και να κάνουμε αυτές τις συναντήσεις, θέλοντας να δώσουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης και αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό».
Αναφερόμενη στις ισραηλινές επιθέσεις σε προσφυγικό καταυλισμό με θύματα δεκάδες αμάχους, αφού αναφέρθηκε «στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ να μην υπάρχει καμία επίθεση στη Ράφα», σημείωσε ότι «το Ισραήλ, όχι μόνο δεν τη σεβάστηκε, αλλά προχώρησε και σε κλιμάκωση, κάτι το οποίο επιτάσσει τη μεγαλύτερη ενεργοποίηση της διεθνούς κοινότητας».
«Δεν δεχόμαστε υποδείξεις ως προς τη στάση μας»
Στη συνέχεια, η Ράνια Σβίγκου, απαντώντας στις δηλώσεις του Ισραηλινού πρέσβη, υπενθύμισε ότι «οι τρομοκρατικές επιθέσεις από την πλευρά της Χαμάς καταδικάστηκαν, από την πρώτη στιγμή, από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και από το σύνολο της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων».
Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι «δεν δεχόμαστε υποδείξεις ως προς τη στάση μας, είμαστε σαφείς διαχρονικά και σταθερά υπέρ της λύσης των δυο κρατών», ενώ προσέθεσε ότι «οι τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελούν δικαιολογία για αυτό το απίστευτο αιματοκύλισμα και τη σφαγή που βλέπουμε σήμερα».
«Δεν θα σιωπήσουμε για τα εγκλήματα που διαπράττει αυτή τη στιγμή το Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστίνιους», ανέφερε χαρακτηριστικά η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας ότι «το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ έχει καλέσει το Ισραήλ να απέχει από κάθε ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε γενοκτονία».
Παράλληλα, προσέθεσε ότι «το κρίσιμο είναι να υπάρξει παύση των εχθροπραξιών και να προχωρήσουμε σε ένα δρόμο ειρήνης, κάτι το οποίο περνάει από μια βιώσιμη λύση δύο κρατών».
Χαρακτήρισε «πολύ θετικό βήμα την αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους από την Ιρλανδία, την Ισπανία και τη Νορβηγία» και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα πάρει πρωτοβουλίες, τόσο στην Ευρώπη, «με όλες τις δυνάμεις που έχει και στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών που συμμετέχει, στην Ευρωπαϊκή Αριστερά και στο Ευρωκοινοβούλιο», όσο και στη χώρα μας, «πιέζοντας την ελληνική κυβέρνηση, προς αυτή την κατεύθυνση». Γιατί, όπως χαρακτηριστικά είπε, «η δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους είναι ένα ζήτημα ηθικής και δικαιοσύνης, αλλά κι ένα ζήτημα ασφάλειας, τόσο για το Ισραήλ, όσο και για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή».
«Η εξωτερική πολιτική Μητσοτάκη υπονομεύει τα εθνικά συμφέροντα»
Απαντώντας στις κατηγορίες της κυβέρνησης, περί δήθεν υπονόμευσης των συμφερόντων της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Ράνια Σβίγκου υπογράμμισε ότι «αυτό που υπονομεύει τα συμφέροντα της χώρας είναι η εγκατάλειψη της πολυδιάστατης και ενεργής εξωτερικής πολιτικής από τον Κυριάκο Μητσοτάκη».
«Μια εξωτερική πολιτική που υπηρέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, ο οποίος ανέπτυξε σχέσεις με την Παλαιστίνη, θέσπισε τις Τριμερείς, είχε μια προωθητική στάση, τόσο για τα συμφέροντα της χώρας, όσο και για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή», όπως είπε.
Αντίθετα, σημείωσε, η εξωτερική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης «αντιβαίνει σε μια πολιτική που τηρούσε επί δεκαετίες η Ελλάδα».
Συμπλήρωσε ότι «επιτίθενται στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επειδή θέλουν να κρύψουν την δική τους μονομερή στάση και την εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων», ενώ ειδικά για τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου έκανε λόγο για «χυδαιότητα και τοξικότητα, η οποία χαρακτηρίζει συνολικά την πολιτική της κυβέρνησης».
Τέλος, σχολιάζοντας επικρίσεις από τον χώρο της Αριστεράς, η Ράνια Σβίγκου τόνισε ότι αυτές την ξενίζουν ιδιαίτερα, υπογραμμίζοντας πως «όταν έχουμε αυτό το μέγεθος της ανθρωπιστικής καταστροφής, το λιγότερο που χρειάζεται η Αριστερά είναι τέτοιου τύπου μικροπολιτικές θέσεις». Και κατέληξε τονίζοντας ότι «η πραγματικότητα και η τραγωδία που συμβαίνει στη Γάζα μάς ξεπερνά».
Τι είπε ο πρέσβης του Ισραήλ για τον Κασσελάκη
Αιχμηρές ήταν οι δηλώσεις του Ισραηλινού πρέσβη στην Αθήνα, Νόαμ Κατς, αναφορικά με την επίσκεψη Κασσελάκη στην Παλαιστινιακή Αρχή.
Όπως είπε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, «μπορεί να πει κανείς ότι ήταν μια χαμένη ευκαιρία για τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνει τη διαφορά, αντί να κάνει δηλώσεις».
Και προσέθεσε: «Εάν θέλετε να συνεισφέρετε, πρέπει να μιλήσετε και με τις δύο πλευρές, θα πρέπει να μιλήσετε με ειλικρίνεια και στις δύο πλευρές».
«Θα ήλπιζα ότι πέρα από τη συμπάθεια προς τους Παλαιστίνιους, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ βρισκόταν στη Ραμάλα, θα καταδίκαζε τις θηριωδίες της Χαμάς, θα ζητούσε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων. Ότι ο κ. Κασσελάκης κατά τη διέλευση στο Ισραήλ θα εκμεταλλευόταν την ευκαιρία για να συναντηθεί επίσης με τις οικογένειες των 125 ομήρων στο Ισραήλ και να επισκεφθεί τα Κιμπούτς στα νότια της χώρας, όπου η Χαμάς διέπραξε τη σφαγή της. Θα ήταν ευπρόσδεκτος στο Ισραήλ. Ίσως όμως να μην ήταν αυτός ο σκοπός του», ανέφερε ο πρέσβης του Ισραήλ.
Για να καταλήξει: «Χαίρομαι που η επίσκεψή του πήγε καλά. Κάποιοι άφησαν να εννοηθεί ότι μπορεί να δυσκολευτεί να εισέλθει στο Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή λόγω των προηγούμενων δηλώσεών του. Λοιπόν, αυτό ήταν εντελώς αβάσιμο.»