Λακωνικός και χωρίς να υπεισέλθει στα μεγάλα ζητήματα που ανοίγει η απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσφερε πλήρη στήριξη στην υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, και απάντησε στην προτροπή του Νίκου Ανδρουλάκη να πληρώσει η Νέα Δημοκρατία το τσουχτερό πρόστιμο.

Στο θέμα των ημερών με τη διαρροή των emails με στοιχεία αποδήμων ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε (STAR) την απόφαση καθόλα σεβαστή και έσπευσε να απαλλάξει την Νίκη Κεραμέως λέγοντας ότι «η διαρροή δεν έχει καμία σχέση με την επιστολική ψήφο» και ότι «το πρόβλημα δεν αφορούσε την υπουργό, επειδή δεν έγινε επί των ημερών της».

«Καίει» το ΥΠΕΣ το πόρισμα αλλά…

Βεβαίως, κατά τον έλεγχο που διενήργησε η Αρχή στο υπουργείο Εσωτερικών, μεταξύ άλλων «εντοπίστηκαν ελλείψεις στις διαδικασίες και τις εφαρμοζόμενες πολιτικές προστασίας των δεδομένων, πλημμέλειες στη διερεύνηση του περιστατικού καθώς και μη τεκμηριωμένες ανακοινώσεις των συνθηκών του περιστατικού» και «διαπιστώθηκαν ελλείψεις και ανακρίβειες στο περιεχόμενο των σχετικών τηρούμενων αρχείων δραστηριοτήτων» με τον πρωθυπουργό να μην ρωτάτε και όπως ήταν φυσικό να μην απαντά.

Όσον αφορά το πρόστιμο των 400.000 ευρώ που θα κληθούν οι φορολογούμενοι να πληρώσουν αλλά και την προτροπή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη «αυτά τα χρήματα να παρακρατηθούν από την κρατική επιχορήγηση, που παίρνει η Νέα Δημοκρατία» ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού αρχικά είπε πως «πολλές φορές μπαίνουν διοικητικά πρόστιμα», συμπλήρωσε πως «αυτό που έχει σημασία είναι να διορθώσουμε την αδυναμία μας». Τέλος, ανέφερε πως «αν το κράτος κρίνει ότι πρέπει να στραφεί εναντίον προσώπου, έχει τη δυνατότητα το υπουργείο να το κάνει».

Νωρίτερα, η Νίκη Κεραμέως, σε τηλεοπτική εμφάνιση της, αναφέρθηκε στην υπόθεση, βγάζοντας από το κάδρο την ίδια. «Μου ζητούν να παραιτηθώ για μία υπόθεση που έγινε όταν ήμουν υποψήφια βουλευτής και όχι υπουργός Εσωτερικών» ανέφερε (ΣΚΑΪ) αρχικά και συντονισμένη με τη γραμμή της ανακοίνωσης του ΥΠΕΣ πρόσθεσε πως «πλέον έχει αποδειχθεί ότι η ιστορία των περιβόητων email δεν έχει καμία σχέση ούτε με την επιστολική ψήφο ούτε με τις εκλογικές διαδικασίες αυτές καθαυτές».