Έχουν περάσει σχεδόν 20 ημέρες από την ημέρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν έθετε μία σαφή «κόκκινη γραμμή» για τις επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Ράφα, η οποία ήταν τα πληθυσμιακά κέντρα της περιοχής.

Παρ’ όλ’ αυτά όμως οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου φαίνεται να την ξεπέρασαν με την επίθεση σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα που προκάλεσε πυρκαγιά, η οποία επεκτάθηκε γρήγορα σκοτώνοντας τουλάχιστον 45 ανθρώπους ανάμεσά τους και αρκετά παιδιά.

«Αν μπουν στη Ράφα, δεν θα τους προμηθεύσω τα όπλα… για να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο CNN ο Τζο Μπάιντεν, θέλοντας να συνετίσει τον «παλιό του φίλο Μπίμπι», κάτι που ερμηνεύτηκε ευρέως ως η στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος δεν πρόκειται πλέον να αφήσει περιθώρια ελιγμών στον Νετανιάχου.

Τότε οι Ισραηλινοί στρατιώτες μπήκαν στη Ράφα. Απέφυγαν όμως το κέντρο της πόλης, επιτρέποντας έτσι στον Μπάιντεν το περιθώριο να πει ότι η «κόκκινη γραμμή» του δεν είχε ξεπεραστεί.

Αντ’ αυτού, οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν το συνοριακό πέρασμα στην άκρη της πόλης, αποκόπτοντας ένα βασικό σημείο διέλευσης προς την Αίγυπτο και μαζί με αυτό, τη δυνατότητα να εισέλθει βοήθεια και να εξέλθουν τραυματίες.

Έκτοτε, οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται καθημερινά, αλλά δεν συνιστούν, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, «είσοδο στη Ράφα».

Η αναδίπλωση Σάλιβαν σχετικά με την «κόκκινη γραμμή»

Πιεζόμενος σε αυτό που φαινόταν να είναι μια όλο και πιο ελαστική «κόκκινη γραμμή», ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, ο Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν υπάρχει «καμία μαθηματική φόρμουλα» για να υπολογίσουμε πότε είχε ξεπεραστεί.

«Αυτό που θα εξετάσουμε είναι αν υπάρχει πολύς θάνατος και καταστροφή από αυτή την επιχείρηση ή αν είναι πιο ακριβής και αναλογική», δήλωσε ο Σάλιβαν από το βήμα του Λευκού Οίκου.

Στη συνέχεια, το βράδυ της Κυριακής, δεκάδες Παλαιστίνιοι όχι απλώς σκοτώθηκαν, αλλά κάηκαν ζωντανοί, αποκεφαλίστηκαν, ακρωτηριάστηκαν σε μια επίθεση σε έναν καταυλισμό εκτοπισμένων στην άκρη της Ράφα.

Η Μπουσρά Χαλίντι από την ΜΚΟ, Oxfam δήλωσε για την επίθεση: «Δεν υπάρχουν άλλα λόγια… είδαμε εικόνες παιδιών που έγιναν κομμάτια, που κάηκαν, και λυπάμαι που δεν είμαι γραφική, αλλά αυτό είδαμε».

Παλαιστίνιοι αναζητούν τρόφιμα ανάμεσα σε καμένα συντρίμμια μετά από ισραηλινό χτύπημα στη Ράφα (Πηγή: REUTERS/Mohammed Salem)

Συχνά οι σκοτωμοί αμάχων θεωρούνται από την κυβέρνηση Νετανιάχου και τους υποστηρικτές της ως το ανάλογο ή αποδεκτό κόστος της εξουδετέρωσης των διοικητών της Χαμάς.

Η αιτιολόγηση συχνά παρουσιάζεται ως αυτοάμυνα – παρά τις έντονες επικρίσεις από διεθνείς οργανισμούς και διακεκριμένες νομικές αρχές.

Αυτή τη φορά, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έκανε λόγο για «τραγικό δυστύχημα» και δήλωσε ότι δύο διοικητές της Χαμάς που κατηγορούνται για την πραγματοποίηση επιθέσεων στη Δυτική Όχθη σκοτώθηκαν, αλλά «μια τεχνική αποτυχία» οδήγησε στο θάνατο 40 και πλέον αμάχων.

Γιατί ο Μπάιντεν θα πει ότι η κόκκινη γραμμή του δεν έχει ξεπεραστεί

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο συντάκτης διεθνών ειδήσεων του Sky News, Μαρκ Στόουν η συγκεκριμένη επίθεση έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις Σάλιβαν για «ακριβή και αναλογικά χτυπήματα» και την «κόκκινη γραμμή» που έκανε λόγο για «πολύ θάνατο και καταστροφή».

«Αναμφισβήτητα υπήρξε φρικτός θάνατος και καταστροφή το βράδυ της Κυριακής. Φαίνεται τρελό να πρέπει να επισημάνουμε αυτό το γεγονός. ‘Ακριβή και αναλογικά’; Λοιπόν, θα χρειαστούν σημαντικές λεκτικές ακροβασίες για να συμπεράνει ο πρόεδρος Μπάιντεν ότι αυτό που συνέβη στη Ράφα ήταν είτε αναλογικό είτε ακριβές. Παρακολουθήστε λοιπόν τον Αμερικανό πρόεδρο τις επόμενες 24 ώρες», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Ο Στόουν, θεωρεί ακόμα πως ο Μπάιντεν «θα πει ότι η ‘κόκκινη γραμμή’ του δεν έχει ξεπεραστεί. Θα δηλώσει ότι το χτύπημα, όσο καταστροφικό και αν ήταν, δεν αποτελούσε υπέρβαση της ‘κόκκινης γραμμής’ από χερσαίες δυνάμεις που εισέβαλαν στη Ράφα».

Ο λόγος σύμφωνα με τον ίδιο είναι απλός, «γιατί; Επειδή θα έπρεπε να κάνει πράξη την απειλή του να διακόψει τη στρατιωτική βοήθεια… Και αν το έκανε αυτό, θα αντιμετώπιζε μια πλειάδα αντιδράσεων μεταξύ πολιτικών στο Καπιτώλιο και βασικών χορηγών λίγους μήνες πριν από τις αμερικανικές εκλογές».

Τζο Μπάιντεν (Πηγή: REUTERS/Elizabeth Frantz)

«Παρεμπιπτόντως, το Κογκρέσο είναι έτοιμο να καλέσει τον Νετανιάχου να μιλήσει σε κοινή συνεδρίαση. Όπως έχει κάνει τόσες φορές στο παρελθόν, ο πρόεδρος Μπάιντεν πίστευε ότι ο ‘παλιός του φίλος Μπίμπι’ θα τον άκουγε. Αλλά η ιδέα ότι ο Νετανιάχου ακούει οτιδήποτε λέει ο πρόεδρος Μπάιντεν φέρνει την αξιοπιστία στα όριά της», καταλήγει ο Στόουν.

Πρόβλημα οι Δημοκρατικοί

Από την άλλη ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει να αντιμετωπίσει την πίεση των Δημοκρατικών να περιορίσει την υποστήριξη της κυβέρνησής του προς το Ισραήλ, η οποία είχε ενταθεί ακόμη και πριν από το αεροπορικό πλήγμα.

Η Αλεξάντρια Οκάσιο- Κόρτες, βουλευτής των Δημοκρατικών, χαρακτήρισε χθες, Δευτέρα, το ισραηλινό αυτό πλήγμα «αδικαιολόγητη φρικαλεότητα». Παράλληλα σε ανάρτησή της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης εκτίμησε ότι «έχει έρθει εδώ και καιρό η ώρα ο πρόεδρος να τηρήσει τη δέσμευσή του και να αναστείλει τη στρατιωτική βοήθεια» προς το Ισραήλ.

«Φρικτές και ανατριχιαστικές εικόνες από τη Ράφα χθες το βράδυ», σχολίασε από την πλευρά της, η βουλευτής Αγιάνα Πρέσλι. «Για πόσο καιρό ακόμη οι ΗΠΑ θα στέκονται και θα κοιτούν την ώρα που ο ισραηλινός στρατός σφαγιάζει και ακρωτηριάζει μωρά Παλαιστίνιων;», διερωτήθηκε.

Η βουλευτής Ρασίντα Τλάιμπ, η μοναδική Αμερικανίδα παλαιστινιακής καταγωγής που έχει εκλεγεί στο Κογκρέσο, χαρακτήρισε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου «μανιακό γενοκτόνο».

Επιπλέον, ο Μπάιντεν έχει να αντιμετωπίσει και τον «πονοκέφαλο» των εκλογών, καθώς σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι των Δημοκρατικών αποδοκιμάζουν τον τρόπο με τον οποίο ο Μπάιντεν χειρίζεται τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos.