Ο Λάρι Κόνορ, 74 ετών, μεγιστάνας των ακινήτων από το Οχάιο, σχεδιάζει να ταξιδέψει στα 12.400 πόδια στο βυθό του Βόρειου Ατλαντικού με ένα υποβρύχιο δύο ατόμων, κατασκευασμένο από την Triton Submarines.

Θέλει να αποδείξει ότι η εξερεύνηση του ωκεανού δεν καταλήγει πάντα σε τραγωδία, όπως το υποβρύχιο Titan.

Το μοιραίο ταξίδι

Ο Λάρι Κόνορ σχεδιάζει να κάνει το ίδιο μοιραίο ταξίδι, από το οποίο δεν επέστρεψαν ποτέ οι πέντε άνδρες που επέβαιναν στο υποβρύχιο Τιτάν τον περασμένο Ιούνιο.

Πρόκειται για τους: διευθύνων σύμβουλο της OceanGate Στόκτον Ρας, 61 ετών, τον Βρετανό δισεκατομμυριούχος Χάμις Χάρντινγκ, 58 ετών, τον ειδικό στον Τιτανικό Πολ-Ανρί Ναρτζολέτ, 77 ετών, αλλά και τον  Βρετανο-πακιστανό δισεκατομμυριούχο Σαχζάντα Νταούντ, 48 ετών ο οποίος συνοδευόταν από τον μόλις 19χρονο γιο του.

Το υποβρύχιο, το οποίο δημιουργήθηκε από την εταιρεία υποβρύχιας εξερεύνησης OceanGate του Ρας, βρισκόταν σε τουριστική αποστολή για το ναυάγιο του Τιτανικού, και είχε προκαλέσει μεγάλη ανησυχία σχετικά με τον σχεδιασμό του, με αρκετούς ανθρώπους να τον προειδοποιούν ότι ήταν δυνητικά επικίνδυνο και ότι ήταν ένα «ατύχημα που περίμενε να συμβεί».

Το υποβρύχιο όπως αυτό παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας Πηγή φωτό: tritonsubs.com

Το υποβρύχιο υπέστη μια καταστροφική «κατάρρευση» ως αποτέλεσμα τόσο της τεράστιας πίεσης του νερού όσο και των αποτυχημένων υλικών κατά την κατάδυση της ομάδας, σκοτώνοντας όλους τους επιβαίνοντες και συγκλονίζοντας τον κόσμο.

Η OceanGate, η οποία χρέωσε 250.0000 δολάρια το άτομο για τα ταξίδια στο σημείο, ανέστειλε στη συνέχεια όλες τις δραστηριότητές της, εν αναμονή της έρευνας που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Ανυπομονεί να κατέβει στο βυθό

Ο προαναφερόμενος Λάρι Κόνορ, 74 ετών, ανυπομονεί να καταδυθεί στα 12.400 πόδια μέχρι το περιβόητο ναυάγιο του Τιτανικού που βρίσκεται στον πυθμένα του Ατλαντικού Ωκεανού.

Ο 74χρονος Λάρι Κόνορ

«Θέλω να δείξω στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο ότι ενώ ο ωκεανός είναι εξαιρετικά ισχυρός, μπορεί να είναι υπέροχος και ευχάριστος και πραγματικά να αλλάξει τη ζωή σου, αν το κάνεις με τον σωστό τρόπο», δήλωσε ο Κόνορ στη Wall Street Journal.

Έχει συνεργαστεί με τον συνιδρυτή της Triton Submarines, Patrick Lahey για την τολμηρή αποστολή και θα πραγματοποιήσει το ταξίδι με το υποβρύχιο δύο ατόμων αξίας 20 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο έχει ονομαστεί Triton 4000/2 Abyssal Explorer.

«Ο Πάτρικ το σκεφτόταν και το σχεδίαζε αυτό για πάνω από μια δεκαετία. Αλλά δεν είχαμε τα υλικά και την τεχνολογία», δήλωσε ο Connor. «Δεν θα μπορούσατε να κατασκευάσετε αυτό το υποβρύχιο πριν από πέντε χρόνια», είπε.

Το νέο υποβρύχιο

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας, το Triton είναι το πιο βαθύ υποβρύχιο ακρυλικό υποβρύχιο στον κόσμο και διαφημίζεται ότι έχει «απαράμιλλες» δυνατότητες.

Προς το παρόν δεν είναι γνωστό πότε ο Connor και ο Lahey σχεδιάζουν να κάνουν το ταξίδι στο σημείο του ναυαγίου του Τιτανικού.

Ο δισεκατομμυριούχος είχε επικρίνει στο παρελθόν τον εκλιπόντα ιδρυτή της OceanGate, Στόκτον Ρας, και είχε χαρακτηρίσει την προσέγγισή του στην εξερεύνηση των βαθιών θαλασσών ως «αρπακτική».