Σοκάρουν οι περιγραφές των επιζώντων από το χτύπημα του Ισραήλ σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα που προκάλεσε πυρκαγιά, η οποία επεκτάθηκε γρήγορα σκοτώνοντας τουλάχιστον 45 ανθρώπους ανάμεσά τους και αρκετά παιδιά.

Μετά την ανατολή του ήλιου, οι επιζώντες του ισραηλινού χτυπήματος επέστρεψαν στον καταυλισμό για να εκτιμήσουν τις ζημιές.

Περίπου 12 ώρες νωρίτερα, οικογένειες εκτοπισμένων βρίσκονταν μέσα σε αυτές τις σκηνές, που βρίσκονται στη βορειοδυτική Ράφα και πυρπολήθηκαν μετά τον βομβαρδισμό του καταυλισμού από τον ισραηλινό στρατό.

Παλαιστίνιοι αναζητούν τρόφιμα ανάμεσα σε καμένα συντρίμμια μετά από ισραηλινό χτύπημα στη Ράφα (Πηγή: REUTERS/Mohammed Salem)

Πολλοί είχαν μόλις τελειώσει τη νυχτερινή προσευχή, κάποιοι κοιμόντουσαν και άλλοι απλώς συγκεντρώνονταν με τις οικογένειές τους όταν ξαφνικά άκουσαν μία έκρηξη χωρίς καμία προειδοποίηση κι είδαν τις φλόγες να τους κυκλώνουν.

«Οι βόμβες έπεσαν χωρίς προειδοποίηση»

«Καθόμασταν ειρηνικά όταν ξαφνικά ακούσαμε την έκρηξη», δήλωσε στο Middle East Eye, η Λαγιάν αλ Φαγιούμ, επιζών της επίθεσης.

«Ήταν τόσο ξαφνικό. Οι βόμβες έπεσαν χωρίς προειδοποίηση», προσέθεσε.

Η νεαρή έφηβη βγήκε από τη σκηνή της για να δει τι συνέβη και σοκαρίστηκε από τη μεγάλη πύρινη κόλαση που είχε κατακλύσει τον χώρο.

«Οι φλόγες ήταν τεράστιες. Είδαμε σκηνές να φλέγονται και μετά έπρεπε να ανασύρουμε διαμελισμένα άκρα και νεκρά παιδιά», είπε ακόμα περιγράφοντας τις τρομακτικές στιγμές που βίωσε.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε γύρω στις 10 μ.μ. τοπική ώρα. Ισραηλινά αεροσκάφη έριξαν βόμβες στον αυτοσχέδιο και ασφυκτικά γεμάτο από σκηνές καταυλισμό, προκαλώντας πυρκαγιά που έκαψε περίπου 14 σκηνές, σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα.

Ο καταυλισμός βρίσκεται στη χαρακτηρισμένη από το Ισραήλ «ανθρωπιστική ζώνη» κοντά σε μια αποθήκη του ΟΗΕ, σύμφωνα με ανάλυση του Al Jazeera Arabic.

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Υγείας δήλωσε ότι 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση. Άλλοι 249 τραυματίστηκαν, ορισμένοι σοβαρά, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων με σοβαρά εγκαύματα και κομμένα άκρα.

Αξιωματούχοι του τομέα της υγείας δήλωσαν ότι είναι συγκλονισμένοι από τον όγκο και το είδος των τραυματισμών, καθώς μόνο ένα νοσοκομείο λειτουργεί στη Ράφα λόγω της καταστροφής του συστήματος υγείας σε όλη τη Γάζα από το Ισραήλ.

Παρόμοιες εικόνες περιέγραψαν και οι πρώτοι διασώστες που έφτασαν στο σημείο, καθώς το 80% των δυνατοτήτων της παλαιστινιακής πολιτικής άμυνας έχει καταστραφεί από τις 7 Οκτωβρίου.

Πυροσβέστες, τραυματιοφορείς και κάτοικοι αγωνίστηκαν να περιορίσουν τη φωτιά. Ακολούθησαν σκηνές χάους, με πανικόβλητους επιζώντες να τρέχουν αναζητώντας ασφάλεια ανάμεσα στα απανθρακωμένα πτώματα, καθώς ένας άνδρας κρατούσε ένα αποκεφαλισμένο παιδί και ένας γιατρός μετέφερε ένα άλλο που ο εγκέφαλός του είχε ανατιναχθεί.

«Βγήκα από τη σκηνή μου και είδα φωτιά παντού»

«Βγήκα από τη σκηνή μου και είδα φωτιά παντού», δήλωσε ο Μοχάμαντ Αμπό Σεμπάχ ένας αυτόπτης μάρτυρας των εικόνων φρίκης.

«Ένα νεαρό κορίτσι ούρλιαζε, οπότε βοηθήσαμε αυτήν και τον ενήλικο αδελφό της. Όταν επιστρέψαμε, ο καταυλισμός είχε καταστραφεί ολοσχερώς», προσέθεσε.

Χρειάστηκαν περίπου 11 πυροσβεστικά οχήματα και σχεδόν δύο ώρες για να σταματήσουν τελικά τη φωτιά, σύμφωνα με την αλ Φαγιούμ.

Η έφηβη είπε ότι η οικογένειά της σχεδίαζε να μετακομίσει σε άλλο καταυλισμό τη Δευτέρα το πρωί, καθώς οι ισραηλινές επιθέσεις στη Ράφα είχαν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Αλλά έχασαν τα χρήματά τους στη φωτιά, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να πάνε πουθενά τώρα και δεν έχουν σκηνή για να προφυλαχθούν.

«Είπαν ότι αυτές είναι ασφαλείς ζώνες. Αυτή η κατοχή είναι κατάπτυστη και εγκληματική», δήλωσε ακόμα ο Αμπό Σεμπάχ στο MEE.

«Καταστροφές, πτώματα και δολοφονίες»

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι χρησιμοποίησε «πυρομαχικά ακριβείας» στην επίθεση, υποτίθεται για να σκοτώσει δύο μέλη της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς.

Πρόσθεσε ότι το περιστατικό ήταν «υπό εξέταση» και ότι λυπάται για «οποιαδήποτε βλάβη σε μη μαχητές κατά τη διάρκεια του πολέμου».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ χαρακτήρισε το συμβάν «τραγικό δυστύχημα». Ο Αμπό Σεμπάχ, ο οποίος διέφυγε από το κέντρο της Γάζας σε αυτόν τον καταυλισμό τον Ιανουάριο, δήλωσε ότι δεν πιστεύει τους ισραηλινούς ισχυρισμούς.

«Τι άλλο περιμένετε να πουν; Δεν έχουμε δει ποτέ μαχητές της αντίστασης εδώ. Οι μαχητές βρίσκονται στις ζώνες μάχης στην ανατολική Ράφα», είπε αρχικά.

«Οι Ισραηλινοί απλά λένε αυτά τα πράγματα για να δικαιολογήσουν τις ενέργειές τους. Θέλουν να σκοτώσουν τον παλαιστινιακό λαό, να τον εκδιώξουν με τη βία και να καταστρέψουν τα σπίτια του», προσέθεσε.

Ο ίδιος έχασε το σπίτι του τον Νοέμβριο όταν βομβαρδίστηκε από ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη σε μια επίθεση που σκότωσε δύο από τους γιους του, την κόρη του και το δίχρονο βρέφος της.

Παλαιστίνια παιδιά κοιτάζουν τις ζημιές ενώ ψάχνουν για τρόφιμα ανάμεσα σε καμένα συντρίμμια στο σημείο ισραηλινού χτυπήματος στη Ράφα (Πηγή: REUTERS/Mohammed Salem)

«Ούτε καν οι νεκροί δεν είναι ασφαλείς»

Ήρθε στη Ράφα αναζητώντας ασφάλεια, καθώς το Ισραήλ είπε στους Παλαιστίνιους να έρθουν στη νότια πόλη νωρίτερα κατά τη διάρκεια του πολέμου για να αποφύγουν επικίνδυνες περιοχές στην υπόλοιπη Λωρίδα.

«Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος εδώ. Κανείς δεν είναι ασφαλής. Ούτε καν οι νεκροί που είναι θαμμένοι κάτω από τη γη δεν είναι ασφαλείς», δήλωσε ακόμα ο Αμπό Σεμπάχ.

«Καταστροφές, πτώματα και δολοφονίες. Αυτή είναι η ζωή μας», είπε με νόημα.

Ο βομβαρδισμός προκάλεσε αποτροπιασμό και την παγκόσμια καταδίκη του Ισραήλ.

Αρκετά αραβικά κράτη την καταδίκασαν, μεταξύ των οποίων η Ιορδανία, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και το Κατάρ. Ο Ζοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έκανε λόγο για «φρικιαστική» ενέργεια.

Η σφέγιναν δύο ημέρες αφότου το Διεθνές Δικαστήριο αποφάσισε ότι το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει την επίθεσή του στη Ράφα, στο πλαίσιο της υπόθεσης που βρίσκεται σε εξέλιξη με τη Νότια Αφρική να κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία στον πόλεμο κατά της Γάζας.

Το Ισραήλ απέρριψε την απόφαση ισχυριζόμενο ότι η επίθεσή του στη Γάζα είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο.