Δύο εικοσιτετράωρα αφότου το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει άμεσα τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη Ράφα, την πόλη της Νότιας Γάζας όπου συνωστίζονται εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, και να ανοίξει το πέρασμά της με την Αίγυπτο ώστε να εισέλθει ανθρωπιστική βοήθεια, το πέρασμα της Ράφας παρέμενε χθες κλειστό (περίπου 200 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια αναμενόταν να εισέλθουν στη Γάζα μέσω του περάσματος Κερέμ Σαλόμ), και το μόνο πράγμα για το οποίο έριζαν οι παρατηρητές ήταν το αν η ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα συνεχιζόταν με την ίδια ακριβώς ένταση ή είχε ελαφρώς επιβραδυνθεί – χωρίς πάντως σε καμία περίπτωση να έχει σταματήσει.

Πολεμοφόδια σε όσους θέλουν να χτυπήσει ο ισραηλινός στρατός τη Ράφα ακόμα σκληρότερα έδωσαν στο μεταξύ οι σειρήνες συναγερμού για εισερχόμενες ρουκέτες που ήχησαν χθες στο Τελ Αβίβ για πρώτη φορά εδώ και τέσσερις μήνες: η ένοπλη ταξιαρχία της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες αλ Κασάμ, ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε «μεγάλη πυραυλική» επίθεση στην πόλη ως απάντηση στις «σιωνιστικές σφαγές εναντίον αμάχων». Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, τουλάχιστον οκτώ ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Ράφα. «Στη Ράφα, με πλήρη ισχύ» αντέδρασε κατόπιν αυτού μέσω του X ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Μπενιαμίν Νετανιάχου, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ.

Διαβολοβδομάδα

H περασμένη εβδομάδα ήταν, θα μπορούσε να πει κανείς, για το Ισραήλ μία hebdomas horribilis. Τη Δευτέρα ο επικεφαλής εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ο Καρίμ Καν, ζήτησε από τους δικαστές του να εκδώσουν εντάλματα σύλληψης σε βάρος του Νετανιάχου και του υπουργού Αμυνάς του, Γιόαβ Γκάλαν – καθώς και τριών ηγετών της Χαμάς. Την Τετάρτη Ισπανία, Ιρλανδία και Νορβηγία ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να αναγνωρίσουν – αύριο – ένα παλαιστινιακό κράτος, μια κίνηση υψηλής συμβολικής αξίας την οποία η ισπανική κυβέρνηση ελπίζει ότι θα κάνουν «αργά ή γρήγορα» ακόμα 11 χώρες. Και την Παρασκευή το ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει άμεσα τις επιχειρήσεις του στη Ράφα – αν και δεν ζήτησε απόλυτη κατάπαυση του πυρός. Το Ισραήλ απάντησε με νέους βομβαρδισμούς στη Γάζα και στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα.

«Το σημερινό μπαράζ [ρουκετών] από τη Ράφα επιβεβαιώνει πως ο ισραηλινός στρατός πρέπει να επιχειρήσει οπουδήποτε βρίσκεται η Χαμάς» αντέδρασε χθες ο Μπένι Γκαντς, υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Νετανιάχου – ο ίδιος που είχε απειλήσει την προπερασμένη εβδομάδα να παραιτηθεί αν ο ισραηλινός πρωθυπουργός δεν κατάρτιζε και δεν υιοθετούσε εντός τριών εβδομάδων ένα «σχέδιο δράσης» για τη μεταπολεμική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι αντιδράσεις

«Είναι ο Μπένι Γκαντς ο άνθρωπος που θα μπορούσε να ανατρέψει τον Νετανιάχου;» αναρωτιόνταν χθες οι «Sunday Times». Ο Γκαντς έχει βρεθεί συνολικά τρεις φορές να υπηρετεί υπό τον Νετανιάχου, θύμιζε η εφημερίδα, και οι τρεις έπειτα από κάποια κρίση, και οι δύο πρώτες έληξαν άδοξα.

Αν κάνει πράξη την απειλή του και παραιτηθεί στις 8 Ιουνίου δεν θα ρίξει την κυβέρνηση: ο Νετανιάχου θα διατηρήσει την πλειοψηφία των 64 εδρών στην Κνεσέτ. Η αποχώρησή του ωστόσο θα άφηνε τον Νετανιάχου χωρίς κεντρώους στον συνασπισμό του και θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα πολύ μεγαλύτερο κύμα οργισμένων διαμαρτυριών κατά της κυβέρνησης. «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, ιδίως έφεδροι που έχουν επιστρέψει από τις γραμμές του μετώπου, που δεν νιώθουν ακόμη ικανοί να διαμαρτυρηθούν εν καιρώ πολέμου» δήλωσε στους «Sunday Times» συνεργάτης του Γκαντς. «Οταν όμως ο Μπένι αποφασίσει να εγκαταλείψει την κυβέρνηση, αυτό θα ανοίξει τους υδατοφράχτες και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα βγουν στους δρόμους».

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αν γίνονταν τώρα εκλογές στο Ισραήλ, το κόμμα Εθνικής Ενότητας του Γκαντς θα λάμβανε τις περισσότερες ψήφους και θα μπορούσε εύκολα να συγκροτήσει κυβερνητικό συνασπισμό. Και παρότι δεν είναι έτοιμος να μιλήσει για ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, ο Γκαντς δέχεται να μιλήσει για μια «ξεχωριστή παλαιστινιακή οντότητα». Οπως θυμίζουν ωστόσο οι «Times», το παρατσούκλι του είναι «Μπενισούτα» – που σημαίνει αναποφάσιστος.