Μέτρα ασφαλείας επιπέδου Ολυμπιακών Αγώνων έχει λάβει η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.) ενόψει του σημερινού τελικού του Europa Conference League μεταξύ Ολυμπιακού και Φιορεντίνα στην «Opap Arena».

«Όντως είναι πολύ υψηλού επιπέδου τα μέτρα ασφαλείας. Θα έλεγα ότι είναι επιπέδου Ολυμπιακών Αγώνων» ανέφερε συγκεκριμένα η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντία Δημογλίδου.

Η ίδια πρόσθεσε ότι «οι συσκέψεις ξεκίνησαν εδώ και τουλάχιστον τέσσερις μήνες για να καταρτιστεί το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. Ο σχεδιασμός γίνεται σε συνεννόηση με τη διοργανώτρια αρχή, την UEFA, αλλά και των δύο ομάδων που έφτασαν στον τελικό, καθώς και της ΕΠΟ».

Η ίδια διευκρίνισε ότι για κάθε χώρα το σχέδιο είναι διαφορετικό γιατί οι κίνδυνοι είναι διαφορετικοί. «Για τη χώρα μας καταρτίστηκε ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο» τόνισε.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι θα απασχοληθούν 5.000 αστυνομικοί σήμερα στο Λεκανοπέδιο, καθώς δεν αφορά την ασφάλεια μόνο όσων κινηθούν πέριξ του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας αλλά και οποιοδήποτε έκτακτο περιστατικό μπορεί να προκύψει σε όλη την Αττική.

Αν και το σχέδιο έχει τεθεί σε εφαρμογή από τη Δευτέρα, όσο πλησιάζει η ώρα διεξαγωγής του αγώνα, οι έλεγχοι εντείνονται. «Μετά την εξωτερική περίμετρο ο χώρος του γηπέδου παραμένει ‘αποστειρωμένος’», αναφέρει η κ. Δημογλίδου.

Τα σενάρια αντιμετώπισης επεισοδίων μετά τον αγώνα

Τα μέτρα της Αστυνομίας δεν θα σταματήσουν μετά τη λήξη του αγώνα, περιλαμβάνοντας την σταδιακή αποχώρηση των οπαδών κάθε ομάδας ξεχωριστά και άλλα μέτρα «που θα βρίσκονται σε ισχύ μέχρι τις 6 π.μ. αύριο το πρωί και μέχρι την αποχώρηση των φιλάθλων της Φιορεντίνα» σημείωσε η κ. Δημογλίδου.

Προς αποφυγήν οποιασδήποτε συμπλοκής, «η αποχώρηση των φιλάθλων θα γίνει οργανωμένα από διαφορετικές εξόδους». Οι οπαδοί της Φιορεντίνα θα μετακινηθούν με λεωφορεία, ενώ οι οπαδοί του Ολυμπιακού θα αποχωρήσουν με το τρένο.

Σε κάθε περίπτωση, για όσους σχεδιάζουν να αποχωρήσουν με άλλα μέσα μεταφοράς, «θα υπάρξουν ανακοινώσεις εντός του γηπέδου από την ΕΛ.ΑΣ. μετά την απονομή για το ποια σειρά θα ακολουθηθεί» εξήγησε η κ. Δημογλίδου.

Αναφερόμενη στον τρόπο προσέγγισης του γηπέδου η κ. Δημογλίδου είπε ότι όσοι το επιθυμούν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δικά του οχήματα, ενώ για όσους επιλέξουν τα μέσα μεταφοράς «η Γραμμή 1 δεν θα είναι διαθέσιμη για τους πολίτες μετά τις 5 το απόγευμα. Για να μεταβεί στο γήπεδο ένας οπαδός, πρέπει να χρησιμοποιήσει είτε τη γραμμή των φιλάθλων με τα κόκκινα εισιτήρια από το Φάληρο είτε τη διαδρομή των φιλάθλων με τα λευκά εισιτήρια από τους σταθμούς Ειρήνη και Θησείο, είτε τη διαδρομή με τα μπλε εισιτήρια (για τους οπαδούς της Φιορεντίνα) από το ΟΑΚΑ».

Τέλος, λόγω του αποκλεισμού ουσιαστικά μιας ολόκληρης περιοχής, η κ. Δημογλίδου υπενθύμισε ότι στους πολίτες που μένουν κοντά στο γήπεδο έχουν δοθεί διαπιστεύσεις (που πρέπει να συνοδεύονται από ταυτότητα) για να μπορούν να κινηθούν στους γύρω δρόμους, παρ’ όλα αυτά απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση οχημάτων.