Θέλω λίγο να αναφερθώ σε αυτό που συνέβη προχθές το απόγευμα στην Κέρκυρα κατά την ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου σε οπαδούς του. Μιλάει ο Κυριάκος, ο Πρωθυπουργός της χώρας, αλλά μια κυρία έχει απορίες για το πώς λειτουργεί η Δικαιοσύνη στη χώρα κι αρχίζει να φωνάζει. Εκείνος διατηρεί την ψυχραιμία του ως έναν βαθμό, της απαντάει, εκείνη μετά έχει άλλες απορίες, για τη Δημοκρατία αυτή τη φορά, της απαντάει και επ’ αυτού, έπειτα πάνε κάτι κορίτσια, η μία εκ των οποίων, συγγενής θυμάτων των Τεμπών, να του χαλάσουν τη συγκέντρωση, παρεμβαίνουν οι άνδρες της ασφάλειάς του, κι ύστερα γίνεται ο κακός χαμός στο Διαδίκτυο. Η μια κοπέλα, η συγγενής, έχει αμυχή από την αντίδραση των αστυνομικών. Μάλιστα.

Δεν θα αναφερθώ στο αν η αντίδραση των αστυνομικών ήταν υπέρ το δέον σκληρή με τις κοπέλες, θα πω μόνο τούτο: από πότε είναι δημοκρατικό δικαίωμα να παρεμποδίζεται η προσπάθεια ενός πολιτικού αρχηγού, και δη του Πρωθυπουργού, να επικοινωνεί με τους οπαδούς του; Ποιος έχει την ιδέα, και ποιος παροτρύνει, νέα παιδιά, να καταργούν στην πράξη, το δικαίωμα των πολλών, να ακούν ανεμπόδιστα και χωρίς παρεμβολές κάθε είδους, τον πολιτικό της αρεσκείας τους;

Αν ισχύει αυτό, και αρχίσει να εφαρμόζεται κι από τους άλλους, έχει σκεφτεί κανείς τι ζούγκλα θα ζήσουμε; Προφανώς δεν το έχει σκεφτεί. Και προφανέστατα επίσης, έχει αδύναμη μνήμη. Στη χώρα αυτή που βίωσε τραγωδίες από τις αντισυγκεντρώσεις (δολοφονία Γρ. Λαμπράκη, για παράδειγμα…), νομίζω κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας οδηγήσει πίσω σε εκείνες τις εποχές…

Καρφί στα πλευρά της Δημοκρατίας

Και θα το πάω και ένα βήμα παραπέρα, γιατί είδα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να δώσει κάλυψη στις άθλιες προσπάθειες που έγιναν, σε δύο φάσεις, στην Κέρκυρα, να διακοπεί η ομιλία Μητσοτάκη προς τους οπαδούς της Νέας Δημοκρατίας. Βουλευτής Κέρκυρας, ονόματι Αυλωνίτης, κατήγγειλε τον Πρωθυπουργό για αντιδημοκρατικές μεθόδους, με μακροσκελέστατη, δακρύβρεχτη, ανακοίνωση. Για την κακή Αστυνομία η οποία αντιμετωπίζει βίαια αθώους διαδηλωτές που πήγαν δήθεν να διαμαρτυρηθούν ήρεμα στον Πρωθυπουργό. Ο περί ου ο λόγος Αυλωνίτης, όπως και άλλοι σαν αυτόν, αδυνατούν να σκεφτούν τι θα γίνει αν επικρατήσει αυτή η ωραία αρχή, δεν μου αρέσουν αυτά που λες, και έρχομαι στη συγκέντρωσή σου, να στο πω κατά πρόσωπο. Να το πω εγώ λοιπόν: ότι ενδεχομένως αύριο, σε μια συγκέντρωση του Κασσελάκη, ίσως μαζευτούν πεντέξι ομοφοβικοί, κι αρχίζουν και κράζουν. Είτε οργανωμένα, με άνωθεν επίνευση δηλαδή, είτε από ένα καφενείο. Μπορεί να γίνει; Μπορεί, χαλαρά.

Λοιπόν, ας τα αφήσουμε αυτά τα κόλπα, και κυρίως ας μη δίνουμε θάρρος για την επανάληψη παρόμοιων περιστατικών, γιατί αυτά δεν οδηγούν πουθενά. Δεν σου αρέσουν αυτά που λέει ο Κυριάκος, κι αυτά που έχει αποφασίσει ή δεν έχει αποφασίσει η κυβέρνησή του; 9 Ιουνίου, πήγαινε στην κάλπη και τιμώρησέ τον.

Οχι όμως να του απαγορεύσεις το δικαίωμα να συνομιλεί με τους οπαδούς του.

Στην κάλπη! Πήγαινε, καταψήφισέ τον, πες και στους δικούς σου ότι έβγαλες το άχτι σου, και περίμενε στις 9 Ιουνίου το βράδυ, να δεις αν ήσασταν πολλοί, που βγάλατε το άχτι σας εναντίον του. Οχι προβοκάτσιες όμως, για τις ανάγκες της κάμερας, και των social media του αρχηγού. Καρφί στα πλευρά της Δημοκρατίας είναι αυτές οι πρακτικές…

Ποιος πληρώνει το πρόστιμο…  

Μια ερώτηση σχετικά με το πρόστιμο των 400.000 ευρώ που επέβαλε η Αρχή της Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα εις βάρος του υπουργείου των Εσωτερικών, ως υπεύθυνου για τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων εκλογέων του εξωτερικού, στην Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου: ποιος θα το πληρώσει αυτό το πρόστιμο; Η υπουργός Κεραμέως, ως προϊσταμένη του υπουργείου; Ο αποπεμφθείς γενικός γραμματέας του υπουργείου Σταυριανουδάκης; Το υπουργείο ως νομική οντότητα; Γιατί αν μεν το πρόστιμο το πληρώσουν οι δύο πρώτοι, κανένα θέμα – χρειάζεται απλώς να τους βεβαιωθεί στον λογαριασμό που διαθέτουν στην Εφορία. Αν όμως είναι να το πληρώσει το υπουργείο των Εσωτερικών, αυτό στην πραγματικότητα – και επί της ουσίας – σημαίνει ότι θα το πληρώσουμε όλοι εμείς οι – αθώοι – φορολογούμενοι. Αλλά γιατί να πληρώσουμε ένα πρόστιμο, για το οποίο δεν έχουμε την παραμικρή ευθύνη; Είναι δίκαιο αυτό; Δεν είναι – απαντώ μόνος μου.

Και προσθέτω, επίσης μόνος μου, ότι το όλο θέμα αγγίζει τα όρια της γελοιότητας. Εχει ταμείο η Αρχή για την Προστασία των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ώστε να εισπράττει πρόστιμα, και να τα κάνει… κομπόδεμα; Δεν έχει. Αν εισπραχθεί ένα πρόστιμο (γιατί προφανέστατα θα ακολουθήσουν προσφυγές κατά της απόφασης, τόσο από το υπουργείο, όσο και από την κυρία Ασημακοπούλου, στην οποία επιδικάστηκε πρόστιμο 40.000 ευρώ), αυτό θα εισπραχθεί για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου. Οπότε, τι έχουμε εδώ; Μια ανεξάρτητη Αρχή, να καταδικάζει ένα υπουργείο, δηλαδή το κράτος, να του επιβάλλει ένα πρόστιμο, και το πρόστιμο αυτό αφού το εισπράττει, να το αποδίδει στο Δημόσιο. Δηλαδή, για να το απλοποιήσω περισσότερο, από τη μια τσέπη, θα πάει στην άλλη. Τόσο απλά…

… και τις αγωγές για το mail gate;  

Αν υπάρχει ένα ζήτημα με την καταδικαστική απόφαση της Αρχής, αυτό αφορά τη συνέχεια της υπόθεσης. Για τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων των ψηφοφόρων του εξωτερικού, έχουν υποβληθεί καμιά 20αριά, ίσως και περισσότερες, αγωγές κατά του ελληνικού Δημοσίου. Διερωτώμαι, ποιο δικαστήριο θα αρνηθεί να δικαιώσει τους προσφεύγοντες μετά την απόφαση της Αρχής. Με τη μια, θα γίνονται δεκτές οι προσφυγές. Και για κάθε μία θα υπάρχει μια αποζημίωση, ως πρόστιμο για την ικανοποίηση αυτών που θεώρησαν ότι επλήγησαν τα ατομικά τους δικαιώματα από τη διαρροή. Το οποίο πρόστιμο, επίσης θα κληθεί να καταβάλει το ελληνικό Δημόσιο στον ενάγοντα. Που σημαίνει, σε απλά ελληνικά, ότι και πάλι εμείς θα την πληρώσουμε τη νύφη, οι φορολογούμενοι!

Μύλος, αλήθεια…

«Δεν είμαι διασκεδαστής»

Είδα Ανδρουλάκη στο Mega, σε συνέντευξη μεταμεσονύκτια που παραχώρησε στη Νίκη Λυμπεράκη. Μια χαρά τα είπε το παλικάρι, και πρέπει να πω ότι αναγνωρίζοντας την υστέρησή του στη χρήση των social media έναντι του Στ. Κασσελάκη, είπε τρομερή ατάκα, την οποία και μεταφέρω: «Εγώ δεν είμαι διασκεδαστής»!

Και το είπε πολύ χαλαρά, αποτυπώνοντας μια πραγματικότητα, την οποία δυσκολεύονται να εκφράσουν πολλοί και διάφοροι, που ενδεχομένως έχουν και μεγαλύτερη εμπειρία ή και παρουσία στην πολιτική.

Κατά τα λοιπά, η σημαντικότερη στιγμή της συνέντευξής του, νομίζω πως ήταν η πεποίθηση που εξέφρασε, ότι οι δημοσκοπήσεις θα ανατραπούν το βράδυ των εκλογών, και ότι το ΠΑΣΟΚ τους επιφυλάσσει μια – σοβαρή – έκπληξη!

Για να δούμε…