Μια νέα πολιτισμική προσπάθεια δημιουργείται στον Πειραιά και έχει σχέση με τον κινηματογράφο. Λέγεται PIRAEUS PORT FILM FESTIVAL και θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 6 ως την Κυριακή 9 Ιουνίου. Χώρος διεξαγωγής της θα είναι η αίθουσα ΖΕΑ και θα τελείται υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά και με την υποστήριξη της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών (ΕΕΣ). Το PPFF θέλει να γίνει ο νέος θεσμός που θα κάνει το λιμάνι του Πειραιά τόπο συνάντησης των κινηματογραφόφιλων και των κινηματογραφιστών και συμβολικό λιμάνι για την έβδομη τέχνη.

Σε όλα τα χρόνια που ασκώ το επάγγελμα του δημοσιογράφου / κριτικού κινηματογράφου (ήτοι από το 1987), μόλις τρεις φορές δέχθηκα να γίνω μέλος κριτικής επιτροπής σε φεστιβάλ και με την εξαίρεση μιας φοράς ποτέ δεν δέχθηκα να συμμετάσχω σε οποιουδήποτε τύπου επιτροπή κρατικού θεσμού, κυρίως για να έχω ήσυχο το κεφάλι μου, κάτι προτιμότερο από κάθε πόστο. Για το PPFF «έσπασα» αυτόν τον κανόνα και δέχθηκα να γίνω μέλος της οργανωτικής επιτροπής στην οποία πρόεδρος είναι ο φίλος σκηνοθέτης Χρήστος Δήμας και υπόλοιπα μέλη οι Γιάννης Χατζηαλέξης, αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πειραιά, Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης, σκηνοθέτης/ παραγωγός, Δομίνικος Ιγνατιάδης, σκηνοθέτης, Γιώργος Φρέντζος, διευθυντής φωτογραφίας, Ηλιάνα Μαυρομάτη, ηθοποιός, Ευάγγελος Αγάλου, παραγωγός, και Ελίνα Βερυκάκη, υπεύθυνη γραφείου εθελοντισμού του Δήμου Πειραιά.

Αυτό που ένιωσα να με ελκύει είναι η φιλοσοφία της προσπάθειας και η καθαρότητα στόχου. Με το θεματικό αφιέρωμα «Στη θάλασσα, στους ναυτικούς, στα μεγάλα λιμάνια» το PPFF έχει συγκεκριμένη πορεία και είναι δομημένο με ένα σφιχτό πρόγραμμα. Θα προβληθούν 12 μεγάλου μήκους ταινίες (ελληνικές και ξένες) που το περιεχόμενό τους σχετίζεται με την εν λόγω θεματική. Ανάμεσά τους η «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη (ταινία έναρξης), το «Man at Sea» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, η «Τελευταία παραλία» του Θάνου Αναστόπουλου, το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ «Βάρδια» του Γρηγόρη Ρέντη (που είδαμε προσφάτως στις αίθουσες), η «Exotica, Erotica, etc» της Ευαγγελίας Κρανιώτη, το «Δέντρο που πληγώναμε» του Δήμου Αβδελιώδη και το «Λιμάνι της Χάβρης» του Ακι Καουρισμάκι (ταινία λήξης). Επίσης κάθε μέρα του φεστιβάλ από τις 18.00 έως τις 20.30 θα πραγματοποιηθούν δωρεάν προβολές είκοσι εννέα ταινιών μικρού μήκους. Μεταξύ τους και το «Skipperstraad» της Ειρήνης Βαχλιώτη.

Κύριοι στόχοι του φεστιβάλ είναι η προβολή και προώθηση της εγχώριας κινηματογραφικής δημιουργίας, η δημιουργία διεθνών δεσμών μέσω της τέχνης, η εκπαίδευση των νέων με άξονα τον κινηματογράφο μέσα από workshops και σεμινάρια, η διερεύνηση θεμάτων που απασχολούν τη σύγχρονη κινηματογραφική παραγωγή και (το κυριότερο) η εμπλοκή των Πειραιωτών και όλων των πολιτών στην ποιοτική κινηματογραφική κουλτούρα. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές σχολείων, επισκέψεις σκηνοθετών κινηματογράφου σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και στρογγυλές τράπεζες με ζητήματα που απασχολούν τον σύγχρονο κινηματογράφο.

Το PPFF διοργανώνεται από την εταιρεία παραγωγής Olympia Culture σε συνεργασία με την ηθοποιό / σκηνοθέτρια Λίνα Φούντογλου που έχει αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνσή του. Η ίδια υπήρξε εκ των δημιουργών και συνδιοργανώτρια του πρώτου Φεστιβάλ Κινηματογράφου στον Πειραιά που αφορούσε ειδικά τις μικρού μήκους ταινίες και διεξήχθη επιτυχώς για τρία συνεχή έτη (2017 έως 2019) μέχρι που σταμάτησε λόγω COVID-19. Να σημειωθεί, δε, ότι το PPFF είναι ένας νέος θεσμός που δεν σχετίζεται με ό,τι έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα στον Πειραιά στον τομέα του κινηματογράφου. «To Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Πειραιά είναι μια σημαντική, νέα πρωτοβουλία του δήμου και προστίθεται σε άλλες που εδώ και χρόνια ο δήμος έχει θεσμοθετήσει» είπε στα «ΝΕΑ» ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πειραιά Γ. Χατζηαλέξης. «Σχεδιάσαμε δράσεις που δεν έχουν να κάνουν μόνο με την προβολή ταινιών αλλά και με συζητήσεις σε θέματα που απασχολούν σήμερα τον χώρο. Στέκομαι ιδιαίτερα στη συμμετοχή των σχολείων στο Φεστιβάλ και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά».

Εκ των πραγμάτων, αφού τώρα αρχίζει, το PPFF δεν είναι κάτι «μεγάλο» αλλά αυτό που λέμε «τόσο όσο». Εχει ψυχή και καλές ιδέες, γι’ αυτό και πιστεύω ότι έχει τη δυνατότητα να «πιάσει» και να γίνει κάτι πολύ μεγαλύτερο, οπότε από πλευράς μου θα απομακρυνθώ γιατί ο ρόλος μου θα έχει τελειώσει.