Οι ισραηλινές δυνάμεις πέτυχαν τακτικό έλεγχο σε ολόκληρο τον διάδρομο που εκτείνεται κατά μήκος των συνόρων μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου, δήλωσε την Τετάρτη (29/5) ο επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ.

Η δήλωση έγινε καθώς το Ισραήλ πραγματοποιεί θανατηφόρες επιδρομές του στη Ράφα, παρά την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου να τερματίσει τις επιθέσεις του στην πόλη, όπου οι μισοί από τους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας, είχαν βρει καταφύγιο εν μέσω του πολέμου.

«Ο Διάδρομος χρησίμευσε ως γραμμή οξυγόνου για τη Χαμάς»

«Τις τελευταίες ημέρες, οι ισραηλινές δυνάμεις πέτυχαν επιχειρησιακό έλεγχο τον Διάδρομο της Φιλαδέλφεια στα σύνορα Αιγύπτου-Ράφα», είπε, σύμφωνα με το Reuters, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Ντάνιελ Χαγκάρι σε τηλεοπτική ενημέρωση, χρησιμοποιώντας την κωδική ονομασία του ισραηλινού στρατού για τον διάδρομο μήκους 14 χιλιομέτρων, κατά μήκος των μοναδικών συνόρων της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο.

«Ο Διάδρομος χρησίμευσε ως γραμμή οξυγόνου για τη Χαμάς, που τον χρησιμοποιούμε τακτικά για να μεταφέρει όπλα στην περιοχή της Λωρίδας της Γάζας», υποστήριξε ο Χαγκάρι, προσθέτοντας ότι εντόπισαν περίπου 20 σήραγγες κατά μήκος του διαδρόμου.

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι έχει πλήρη «επιχειρησιακό έλεγχο» στα σύνορα Γάζας – Αιγύπτου

Ανέφερε ότι οι στρατιώτες ανακάλυψαν και κατέστρεψαν μια διαδρομή μήκους 1,5 χιλιομέτρου στην ανατολική Ράφα που περιείχε «μεγάλες ποσότητες όπλων» με το φρεάτιο της εισόδου να βρίσκεται 100 μέτρα από το πέρασμα της Ράφα.

Μια «υψηλού επιπέδου» αιγυπτιακή πηγή διέψευσε τις ισραηλινές αναφορές για την ύπαρξη σηράγγων κατά μήκος των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου, μετέδωσε την Τετάρτη το αιγυπτιακό τηλεοπτικό δίκτυο Al-Qahera News.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι η επίθεσή του στη Ράφα είναι απαραίτητη για να επιτύχει τον στόχο του, να νικήσει τη Χαμάς μετά την επίθεση μαχητών της που σκότωσαν 1.200 ανθρώπους και κατά την οποία αιχμαλώτισαν περισσότερους από 250 ομήρους στις 7 Οκτωβρίου.

Πάνω από 36.000 οι νεκροί Παλαιστίνιοι στη Γάζα

Παρά τη διεθνή καταδίκη, το Ισραήλ συνεχίζει την στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα. Περισσότεροι από 36.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα, δήλωσε το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα, ενώ χιλιάδες άλλοι έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια.

Τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν ότι ένα εκατομμύριο κάτοικοι της Γάζας, οι περισσότεροι ήδη εκτοπισμένοι, αναγκάστηκαν να μετακινηθούν ξανά από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε την επίθεσή του στη Ράφα στις αρχές Μαΐου. Η επίθεση έχει επίσης αποκόψει τις οδούς βοήθειας, επιδεινώνοντας την ανθρωπιστική καταστροφή από τον υποσιτισμό και το κατεστραμμένο σύστημα υγείας.