Εντεκα ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, οι ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες έχουν κινητοποιηθεί πλήρως και ασκούν πιέσεις προσπαθώντας να διαμορφώσουν την επόμενη ημέρα της ΕΕ, μέσα από παρασκήνιο και ίντριγκες.
Η επικεφαλής της γαλλικής Ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν κάλεσε την ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι να συνεργαστούν και να σχηματίσουν μια ακροδεξιά υπερομάδα, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσει ακόμα και το δεύτερο μεγαλύτερο μπλοκ κομμάτων στο Ευρωκοινοβούλιο.
Η Ακροδεξιά προβλέπεται να τα πάει καλά στις ευρωεκλογές, αλλά εξακολουθούν να υφίστανται έντονες αμφιβολίες αναφορικά με το ποια κόμματα θα μπορέσουν να συνεργαστούν μαζί της σε πολιτικές ομάδες, αφού πολλά από τα εθνικά κόμματα είναι έντονα διχασμένα, σε θέματα όπως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η πρόταση της Λεπέν προς τη Μελόνι – λίγες μέρες μετά τη ρήξη των σχέσεων με τη γερμανική Εναλλακτική για τη Γερμανία (Afd) – θα μπορούσε να αποδειχθεί σημαντική.
Σε συνέντευξή της την Κυριακή στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera», η Λεπέν ανέφερε: «Αυτή είναι η στιγμή να ενωθούμε, θα ήταν πραγματικά χρήσιμο. Αν τα καταφέρουμε, θα γίνουμε η δεύτερη ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Νομίζω ότι δεν πρέπει να αφήσουμε μια τέτοια ευκαιρία να περάσει ανεκμετάλλευτη».
Η σειρά των σκανδάλων
Τη Μελόνι τη «φλερτάρει» πολιτικά και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θέλοντας να ενώσει τις δυνάμεις της με το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Η ιταλίδα πρωθυπουργός αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, λέγοντας ότι είναι ανοιχτή σε συνεργασία με οποιοδήποτε κόμμα της Δεξιάς.
Η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν μετέχει αυτή τη στιγμή στην παράταξη Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID), ενώ το κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας της Μελόνι στους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR).
Το άνοιγμα της Λεπέν προς τη Μελόνι έρχεται λίγες ημέρες μετά την αποπομπή της γερμανικής ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) από την ευρωομάδα ID έπειτα από μια σειρά σκανδάλων. Στην ομάδα ID συμμετέχουν ακόμα η αντιμεταναστευτική Λέγκα, κόμμα που βρίσκεται και στον ιταλικό κυβερνητικό συνασπισμό.
Τα ακροδεξιά κόμματα είναι σήμερα χωρισμένα σε τέσσερις ομάδες και ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα γύρω από τις ευρωεκλογές είναι το πώς θα μπορούσαν να διαμορφωθούν στη συνέχεια. Αν συνεργάζονταν όλα μαζί – κάτι που εξακολουθεί να φαντάζει απίθανο –, θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη στην Ευρωβουλή.
Το γεγονός όμως ότι η Φον ντερ Λάιεν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Ακροδεξιά προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, οι οποίοι απηύθυναν προειδοποίηση ότι δεν θα την υποστηρίξουν σε μια δεύτερη θητεία, αν συνεχίσει να υπονοεί ότι μπορεί να συνεργαστεί με τους ακροδεξιούς.
Ξεκάθαρη προειδοποίηση
Η προειδοποίηση είναι ξεκάθαρη και από τον γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς και τους γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες που δηλώνουν έτοιμοι να τορπιλίσουν τη δεύτερη θητεία της στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε μια περίοδο που ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επισκέπτεται τη Γερμανία, επιδιώκοντας να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού για το πολιτικό τοπίο της Ευρώπης μετά τις ευρωεκλογές.
Ο Μακρόν δεν έχει κρύψει την επιθυμία του να αναλάβει το τιμόνι της Κομισιόν ο Μάριο Ντράγκι.
Σε αυτό το κλίμα, τις τελευταίες ημέρες, υψηλόβαθμοι Σοσιαλιστές, όπως ο Σολτς, αλλά και η επικεφαλής υποψήφια των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών στις ευρωεκλογές Καταρίνα Μπάρλεϊ απείλησαν ότι εάν η Φον ντερ Λάιεν δεχθεί την υποστήριξη της Ακροδεξιάς για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στην επόμενη σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου, θα αποσύρουν τη δική τους στήριξη.
«Δεν θα συνεργαστούμε με την Ακροδεξιά», δήλωσε η Μπάρλεϊ, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει σε κανένα επίπεδο συνεργασία ή συνασπισμός με την Ακροδεξιά και άλλα ακραία κόμματα. «Οταν σχηματιστεί η επόμενη Κομισιόν, δεν πρέπει να βασίζεται σε μια πλειοψηφία που χρειάζεται και την υποστήριξη της Ακροδεξιάς.
Ο μόνος τρόπος για να συγκροτηθεί προεδρία της Κομισιόν είναι να στηριχθεί στα παραδοσιακά κόμματα», προειδοποίησε ο Σολτς.
Ο επικεφαλής υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Νικολά Σμιτ τόνισε ότι «η Φον ντερ Λάιεν θέλει να πιστέψουμε πως υπάρχουν καλοί ακροδεξιοί και κακοί». Μάλιστα, ανέφερε ότι η Μελόνι, που είναι «πολιτικά εξαιρετικά δεξιά» και το όραμά της «σίγουρα δεν αφορά μια ισχυρή και ολοκληρωμένη Ευρώπη», ενδεχομένως για τη Φον ντερ Λάιεν να είναι «μάλλον συντηρητική».
Θα της έβαζαν εμπόδιο;
Πολλοί διερωτώνται αν ο Σολτς και οι γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες θα έβαζαν όντως εμπόδιο σε μια δεύτερη θητεία Γερμανίδας στην Κομισιόν.
Οπως φαίνεται όμως αυτή τη στιγμή, συγκεντρώνει όλο και μεγαλύτερη υποστήριξη ένα σενάριο, να ηγηθεί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.
Ο ιταλός πρώην πρωθυπουργός έχει τη στήριξη από το Παρίσι και τώρα φαίνεται ότι αποκτά συμμάχους και στο Βερολίνο – το θέμα σίγουρα συζητήθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του γάλλου προέδρου στο Βερολίνο.