Στο κέντρο της Σεούλ, μπροστά από το εμβληματικό παλάτι Γκιόνγκμποκουνγκ, δεκάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας κάθονται πάνω σε βρεγμένα στρώματα γιόγκα, κοιτάζοντας στο κενό. Κάποιοι φορούν ποδιές γιατρών και οδοντιάτρων, άλλοι ρούχα που παραπέμπουν σε υπαλλήλους γραφείου ή φοιτητές. Καλώς ήρθατε στον διεθνή «διαγωνισμό χαλαρότητας».

Οι κανόνες είναι απλοί: μην κάνεις τίποτα απολύτως. Αν αποκοιμηθείς, ωστόσο, αποκλείεσαι. Οι διοργανωτές παρακολουθούν τους καρδιακούς παλμούς των συμμετεχόντων – ο διαγωνιζόμενος με τους πιο σταθερούς καρδιακούς παλμούς κερδίζει.

Ο «διαγωνισμός χαλαρότητας» ξεκίνησε το 2014 από την τοπική καλλιτέχνιδα Woopsyang, για να γίνει σταδιακά όλο και δημοφιλέστερος. Περιγράφεται ως εικαστική τέχνη, μια περφόρμανς με στόχο τη δημιουργία μιας μίνι πόλης ανθρώπων που δεν κάνουν τίποτα ανάμεσα σε όλους τους πολυάσχολους, ένα μήνυμα ότι το να μην κάνεις τίποτα δεν είναι χάσιμο χρόνου.

Εξαντλητική εργασιακή κουλτούρα

Η Νότια Κορέα είναι γνωστή για την εξαντλητική εργασιακή κουλτούρα της, με έναν από τους υψηλότερους μέσους χρόνους εργασίας στον ανεπτυγμένο κόσμο. Παρά την υιοθέτηση ενός εβδομαδιαίου ορίου εργασίας 52 ωρών το 2018, η υπερκόπωση και η εξάντληση παραμένουν συνήθεις. Το 2023, η κυβέρνηση πρότεινε να αυξηθεί ο μέγιστος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας στις 69 ώρες – πριν τελικά υποχωρήσει μπροστά στις θυελλώδεις αντιδράσεις. Υψηλά επίπεδα άγχους αντιμετωπίζουν και οι φοιτητές, καθώς ζουν με τον λεγόμενο «εκπαιδευτικό πυρετό», που χαρακτηρίζεται από την πολύωρη μελέτη και τη φοίτηση σε ιδιωτικές ακαδημίες με την ελπίδα αποδοχής από κάποιο πανεπιστήμιο υψηλού κύρους και εύρεσης εργασίας σε μία από τις κορυφαίες εταιρείες της χώρας.

Μια κυβερνητική έρευνα του 2022 που απευθυνόταν σε νέους 19-34 ετών διαπίστωσε ότι ένας στους τρεις νέους είχε βιώσει επαγγελματική εξουθένωση τον προηγούμενο χρόνο, με τους λόγους που αναφέρθηκαν να περιλαμβάνουν το επαγγελματικό άγχος σε ποσοστό 37,6%, τον φόρτο εργασίας σε ποσοστό 21,1%, την εργασιακή ανασφάλεια σε ποσοστό 14,0% και την ανισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής σε ποσοστό 12,4%.

Ενα διάλειμμα από όλα

Σε αυτό το πλαίσιο, η εκδήλωση της Κυριακής ήταν μια ευκαιρία για ένα διάλειμμα από όλα. Ο διαγωνισμός έχει διεξαχθεί στο παρελθόν σε πόλεις όπως το Τόκιο, η Ταϊπέι, το Πεκίνο και το Ρότερνταμ. Οι συμμετέχοντες φέτος ήρθαν από το εσωτερικό και το εξωτερικό, χώρες όπως η Γαλλία, το Νεπάλ, η Νότια Αφρική, το Βιετνάμ και η Μαλαισία.

Η βροχή ελάχιστα αποθάρρυνε τους συμμετέχοντες, οι περισσότεροι από τους οποίους χρησιμοποίησαν ομπρέλες και πόντσο μιας χρήσης. Κάποιοι ξάπλωσαν στο έδαφος κοιτάζοντας τον ουρανό, ενώ άλλοι πήραν στάσεις διαλογισμού. Αρκετοί φορούσαν παραδοσιακές κορεατικές ενδυμασίες, συμπεριλαμβανομένου ενός καπέλου «γκατ», συμβόλου της υψηλής κοινωνίας κατά την προβιομηχανική εποχή, όταν ο ελεύθερος χρόνος συνδεόταν συχνά με τους ευγενείς και τους διανοούμενους.

Νίκησε μια Χιλιανή

Η γυναίκα που κατέκτησε την πρώτη θέση, η Βαλεντίνα Βίλτσες, η οποία κατάγεται από τη Χιλή αλλά μένει στη Νότια Κορέα και εργάζεται ως σύμβουλος ψυχολογίας, είπε ότι ήρθε για να διασκεδάσει, αλλά ήθελε επίσης να μοιραστεί την εμπειρία της με τους ασθενείς της.

«Θέλω να τους υπενθυμίσω τη σημασία τού να χαλαρώνεις και να ξεκουράζεσαι και πώς αυτό επηρεάζει θετικά την ψυχική σου υγεία», δήλωσε αφού παρέλαβε το χρυσό της τρόπαιο, σε σχήμα εμπνευσμένο από δύο αγάλματα, τον Στοχαστή του Ροντέν και τον Σκεπτόμενο Μποντισάτβα, έναν εθνικό θησαυρό της Νότιας Κορέας.

Ο Κιμ Κι Κιουνγκ, ένας νοτιοκορεάτης υπάλληλος γραφείου, ο οποίος κόντεψε να χάσει το ιβέντ αφού τον έβαλαν να δουλέψει πρωί Κυριακής, είπε ότι ήταν μια μικρή ευκαιρία να πάρει μια ανάσα. «Η κορεατική κοινωνία είναι πολύ ανταγωνιστική, οπότε μερικές φορές το να μην κάνεις τίποτα είναι απαραίτητο», σχολίασε. «Νομίζω ότι έχουμε ξεχάσει πώς να το κάνουμε αυτό».