Ο Αλεξέι Ντιούμιν, σύμβουλος και πρώην σωματοφύλακας του Βλαντίμιρ Πούτιν, διορίστηκε επικεφαλής του Κρατικού Συμβουλίου, ενός σώματος που συμβουλεύει τον πρόεδρο της Ρωσίας, με αρκετούς να πιστεύουν ότι με αυτήν την κίνηση έδειξε τον διάδοχό του.

«Ο σύμβουλος του προέδρου Αλεξέι Ντιούμιν διορίστηκε γραμματέας του Κρατικού Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας με προεδρικό διάταγμα», αναφέρεται σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου.

Το διάταγμα, το οποίο υπέγραψε ο Πούτιν διορίζοντας τον Ντιούμιν στο Κρατικό Συμβούλιο, αναρτήθηκε το πρωί της Τετάρτης στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου χωρίς να δίνει λεπτομέρειες για τον νέο του ρόλο, ωστόσο αρκετοί θεωρούν ότι σχετίζεται και με τις εκκαθαρίσεις στο υπουργείο Άμυνας.

Τι είναι το Κρατικό Συμβούλιο της Ρωσίας

Το Κρατικό Συμβούλιο της Ρωσίας είναι ένα συνταγματικό όργανο που αποτελείται από κορυφαίους ομοσπονδιακούς αξιωματούχους και περιφερειακούς κυβερνήτες οι οποίοι συμβουλεύουν και συντονίζονται με τον πρόεδρο για θέματα εθνικής σημασίας.

Στο πλαίσιο των συνταγματικών αλλαγών που προώθησε ο Πούτιν το 2020, ο ρόλος του Κρατικού Συμβουλίου αναβαθμίστηκε και κατοχυρώθηκε για πρώτη φορά στο Σύνταγμα. Οι πολιτικοί αναλυτές είδαν ότι αυτό άνοιξε το δρόμο για να γίνει τελικά ένα πιο ισχυρό όργανο, από τον τυπικό χαρακτήρα που είχε μέχρι τότε.

Ποιος είναι ο Αλεξέι Ντιούμιν

Μετά την επανεκλογή του νωρίτερα φέτος, ο Πούτιν διόρισε τον Ντιούμιν σύμβουλό του σε θέματα αμυντικής βιομηχανίας.

Ο Ντιούμιν γεννήθηκε στο Κουρσκ της δυτικής Ρωσίας το 1972 και είναι παντρεμένος, έχοντας αποκτήσει έναν γιο. Παρά τις διάφορες εμφανίσεις του στην κρατική τηλεόραση όλα αυτά τα χρόνια, δεν είναι γνωστό όνομα στους Ρώσους εκτός της περιοχής που κυβερνούσε, αλλά είναι γνωστός στους πολιτικούς κύκλους, στον στρατό και στις μυστικές υπηρεσίες.

Ο Ντιούμιν εισήλθε στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φρουρών (FSO), η οποία εγγυάται την ασφάλεια της ελίτ του Κρεμλίνου, το 1995 και ήταν υπεύθυνος για την ασφάλεια του Πούτιν κατά τις δύο πρώτες προεδρικές θητείες του.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συναντάται με τον Αλεξέι Ντιούμιν (Πηγή: Sputnik/Gavriil Grigorov)

Έχει παίξει χόκεϊ επί πάγου με τον Πούτιν και ήταν αναπληρωτής επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014. Αργότερα υπηρέτησε ως υφυπουργός Άμυνας και στη συνέχεια ως κυβερνήτης της Τούλα, μιας περιοχής που παίζει μεγάλο ρόλο στο στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα της Ρωσίας.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο Πούτιν τον είχε φέρει στη Μόσχα, όπου υπηρέτησε ως πρόεδρος του.

«Ήρωας της Ρωσίας»

Επίσης, έχει τιμηθεί με το υψηλότερο κρατικό βραβείο δηλαδή ως «Ήρωας της Ρωσίας».

Ο Ντιουμίν είχε δηλώσει στην εφημερίδα Kommersant το 2016 ότι ως ένας από τους σωματοφύλακες του Πούτιν, χρησιμοποίησε κάποτε το πιστόλι του για να τρομάξει μια αρκούδα σε μια από τις ορεινές κατοικίες του προέδρου, ενώ ο Ρώσος ηγέτης ξεκουραζόταν.

«Ήμουν μέλος μιας ομάδας αξιωματικών που εξασφάλιζε την ασφάλεια του προέδρου παντού, τόσο στη Ρωσία όσο και στο εξωτερικό. Κάθε πρωί ξεκινούσε με μια αναφορά στον πρόεδρο σχετικά με τις επιχειρησιακές αναφορές. Πρέπει να έχετε πληροφορίες για τις περιοχές, για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Μερικές φορές έπρεπε να δώσω οδηγίες σε έναν υπουργό, να θέσω ένα καθήκον για τον επικεφαλής μιας περιοχής», είχε δηλώσει.

Η επιστροφή στη Μόσχα συνέπεσε με την αποπομπή Σοϊγκού

Η επιστροφή του Ντιουμίν στη Μόσχα -όπου θα συμβουλεύει τον Πούτιν σε στρατιωτικά και βιομηχανικά ζητήματα, συνέπεσε με την απόλυση του Σεργκέι Σοϊγκού από τη θέση του υπουργού Άμυνας και τον διορισμό του ως επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

«Ο Ντιουμίν θα φροντίσει το υπουργείο Άμυνας από τη μία πλευρά και θα εξισορροπήσει με τον Σοϊγκού, περιορίζοντας την επιρροή του από την άλλη», δήλωσε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του στους Moscow Times.

Ο 71χρονος Πούτιν ξεκίνησε τώρα μια ακόμη εξαετή θητεία και αναμένεται να κυβερνήσει για χρόνια, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη πληροφορία για το ποιος θα προτιμούσε να τον διαδεχτεί κάποια μέρα, ωστόσο οι διορισμοί του εξετάζονται εξονυχιστικά για ενδείξεις σχετικά με το αν υπάρχει κάποιος πιθανός υποψήφιος.

Μάλιστα, το όνομα του Ντιούμιν είναι εδώ και καιρό αντικείμενο εικασιών στους κύκλους της πολιτικής ελίτ της Μόσχας, ενώ με αυτήν την κίνηση ο Ρώσος πρόεδρος τον έφερε ακόμα πιο κοντά στο κέντρο της εξουσίας.

Πιθανός διάδοχος του Πούτιν

Ο Σεργκέι Μακρόφ, πρώην σύμβουλος του Κρεμλίνου, ανέφερε ότι πολλοί θεωρούν ότι ο Πούτιν βλέπει τον Ντιούμιν ως διάδοχό του.

«Η ελίτ της Ρωσίας είναι ενθουσιασμένη με τον διορισμό του Ντιουμίν ως γραμματέα του Κρατικού Συμβουλίου», έγραψε στο Telegram ο Σεργκέι Μάρκοφ.

«Αυτό θεωρείται ως επιβεβαίωση ότι ο Ντιουμίν είναι ο μελλοντικός πρόεδρος της Ρωσίας, η επιλογή του Πούτιν», ανέφερε ακόμα ο Μαρκόφ, προσθέτοντας ότι αυτό ήταν κάτι που φημολογούνταν εδώ και καιρό.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Αλεξέι Ντιούμιν συμμετέχουν σε αγώνα γκαλά του πρωταθλήματος Night Hockey (Πηγή: Sputnik/Alexei Nikolsky)

Η δημόσια αναγνώριση ως δυνητικού διαδόχου ενέχει ορισμένους κινδύνους που συνδέονται με την προβολή ως διεκδικητή. Ερωτηθείς σχετικά με τον διορισμό του Ντιούμιν, το Κρεμλίνο ανέφερε ότι αποτελεί μέρος μιας εναλλαγής (αναλαμβάνει τον ρόλο του από τον 72χρονου Ιγκόρ Λεβίτιν) και προσέθεσε ότι θα εξετάσει τον τρόπο λειτουργίας του Κρατικού Συμβουλίου. Ο Πούτιν προεδρεύει το Συμβούλιο και εδώ και καιρό υπάρχουν εικασίες ότι θα μπορούσε να αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία.

Του έχουν επιβληθεί κυρώσεις

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στον Ντιουμίν το 2018, υποστηρίζοντας ότι ήταν επικεφαλής των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων που «διαδραμάτισαν βασικό ρόλο στην υποτιθέμενη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία».

Εμφανίζεται επίσης σύμφωνα με το Reuters σε βρετανικό κατάλογο κυρώσεων, ο οποίος αναφέρει ότι το 2022 εγκαινίασε σχολή εκπαίδευσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών για πράκτορες που αναλάμβαναν αποστολές στην Ουκρανία.

Ο Αλεξέι Ντιούμιν (Πηγή: Sputnik/Gavriil Grigorov)

«Κατά συνέπεια, υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι ο Ντιούμιν έχει εμπλακεί και συνεχίζει να εμπλέκεται με την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας ή την υπονόμευση ή την απειλή της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας ή της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας», ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών.