ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ

«Εχουμε ήδη αρκετούς γκέι»

Σάλο προκάλεσε στην Ιταλία η υποτιμητική γλώσσα που φέρεται να χρησιμοποίησε ο Πάπας Φραγκίσκος σε συζήτηση με ιερωμένους. Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο 87χρονος ποντίφικας, μιλώντας σε κλειστή σύσκεψη με επισκόπους στη Ρώμη την περασμένη εβδομάδα, είπε ότι υπάρχει ήδη αρκετή παρουσία ομοφυλοφίλων σε ιερατικές σχολές και χρησιμοποίησε τον προσβλητικό όρο «frociaggine». Λίγο αργότερα, ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε συγγνώμη.

Ο ποντίφικας «δεν είχε ποτέ την πρόθεση να προσβάλει ή να εκφραστεί με ομοφοβικούς όρους και ζητεί συγγνώμη από όσους αισθάνθηκαν προσβεβλημένοι από τη χρήση ενός όρου που αναφέρθηκε από άλλους» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Βατικανού Ματέο Μπρούνι.

Η αρχική συζήτηση αφορούσε το αν θα πρέπει οι γκέι να γίνονται δεκτοί σε ιερατικές σχολές, με τον Πάπα Φραγκίσκο να εκφράζει τη διαφωνία του υποστηρίζοντας ότι μολονότι είναι σημαντικό να ανοίγει η Εκκλησία την αγκαλιά της σε όλους, είναι πιθανό ένας γκέι να έχει διπλή ζωή.

ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙ

«Χρειαζόμαστε τον Μπάιντεν»

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα χαρεί εάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν παραστεί στη διεθνή σύνοδο κορυφής για την ειρήνη που διοργανώνεται στην Ελβετία τον επόμενο μήνα. Το Κίεβο ελπίζει στη συμμετοχή όσων περισσότερων χωρών γίνεται σε μια προσπάθεια να ενώσει τις απόψεις για το πώς να σταματήσει ο πόλεμος και να ενταθεί η πίεση στη Ρωσία, η οποία έχει καταλάβει σχεδόν το 1/5 του ουκρανικού εδάφους. Η Ουάσιγκτον στηρίζει τη διεξαγωγή της συνόδου, όμως δεν έχει γίνει γνωστό εάν θα παραστεί ο Μπάιντεν.

«Γνωρίζω ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη σύνοδο κορυφής, αλλά δεν ξέρουμε σε ποιο επίπεδο» τόνισε ο Ζελένσκι χθες στις Βρυξέλλες σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον βέλγο πρωθυπουργό Αλεξάντερ Ντε Κρου. «Η σύνοδος κορυφής για την ειρήνη  χρειάζεται τον πρόεδρο Μπάιντεν. Ο Πούτιν θα επικροτήσει μόνο την απουσία του, θα την επικροτήσει προσωπικά».

ΑΦΡΙΜ ΓΚΑΣΙ

«Αξίζει» για πρόεδρος της Βουλής

Συγκροτήθηκε χθες το νέο κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας που προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές της 8ης Μαΐου. Νέος πρόεδρος της Βουλής εξελέγη ο αλβανικής καταγωγής Αφρίμ Γκάσι, αρχηγός ενός εκ των τεσσάρων κομμάτων που απαρτίζουν τον συνασπισμό της αλβανικής αντιπολίτευσης, με την επωνυμία «Αξίζει». Η εκλογή του Γκάσι, που ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής, εγκρίθηκε με 76 ψήφους «υπέρ» – τον ψήφισαν οι βουλευτές του κόμματος VMRO-DPMNE, του συνασπισμού «Αξίζει» και του νεοσύστατου κόμματος «Ξέρω».

Οι τρεις αυτοί πολιτικοί σχηματισμοί διαπραγματεύονται για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης συνασπισμού στη Βόρεια Μακεδονία, με επικεφαλής τον αρχηγό του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο οποίος έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα, το DUI, που τα τελευταία χρόνια συμμετείχε σε συμμαχικές κυβερνήσεις.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός αναμένεται να σχηματιστεί στα μέσα Ιουνίου καθώς τις επόμενες ημέρες η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα θα επιδώσει στον Μίτσκοσκι την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.