Με χειροκροτήματα από το ακροατήριο έγινε δεκτή η πρόταση του εισαγγελέα του  Μεικτού Ορκωτού Εφετείου της Αθήνας Στέλιου Κωσταρέλλου ο οποίος εισηγήθηκε την ενοχή όπως και πρωτοδίκως για θανατηφόρα σωματική βλάβη σε βάρος του Ζακ Κωστόπουλου για τον μεσίτη και τον ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου που μοιράζονται το εδώλιο του κατηγορούμενου.

Ο εισαγγελικός λειτουργός στην ολιγόλεπτη αλλά ουσιαστική  αγόρευση του μίλησε για «σκηνικό λιντσαρίσματος» με βάση τις καταθέσεις των μαρτύρων και επισήμανε εμφατικά πως τα 23 χτυπήματα που δέχθηκε ο Ζακ Κωστόπουλος στο κεφάλι ήταν αυτά που επέφεραν το θάνατο.

«Αν και γνώριζαν ότι τα χτυπήματα στο κεφάλι μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, και είχαν τη δυνατότητα να προβλέψουν το αποτέλεσμα του θανάτου, εν τούτοις επιτέθηκαν με κλωτσιές στο κεφάλι σε βάρος του Ζακ Κωστόπουλου» υποστήριξε προσθέτοντας: «Οι ισχυρισμοί τους ότι ήταν σε άμυνα ή νομιζόμενη άμυνα δεν ευσταθούν γιατί εκείνοι ήταν έξω από το κατάστημα με ασφάλεια ανάμεσα στον κόσμο και αυτοί έσπασαν το μεγαλύτερο μέρος του τζαμιού, ενώ ο Κωστόπουλος ήταν μόνος του μέσα στο κατάστημα και είχε κληθεί η αστυνομία και ήταν βέβαια  η σύλληψη του».

Ο εισαγγελικός λειτουργός αγορεύοντας μέσα σε μια γεμάτη από κόσμο δικαστική αίθουσα παρόντων και των γονέων του θύματος  αναφέρθηκε αναλυτικά στα όσα προέκυψαν κατά την ακροαματική διαδικασία σε δεύτερο βαθμό, εξηγώντας πως σύμφωνα με το βιντεοληπτικο υλικό και τις μαρτυρικές καταθέσεις υπήρξε «σκηνικό λιντσαρίσματος».

Όπως περιέγραψε: «Οι κατηγορούμενοι άρχισαν με τα πόδια να σπάνε τη τζαμαρία του κοσμηματοπωλείου και με μένος να τον χτυπάνε στο κεφάλι, το οποίο ταλαντευόταν δεξιά και αριστερά με αποτέλεσμα να προσκρούσει στα τζάμια. Ο ένας τον έσυρε στο πεζοδρόμιο αφού τον αφόπλισε από το μαχαίρι. Τότε ο Ζακ Κωστόπουλος ανέπνεε και είχε τις αισθήσεις τους. Ο ένας τον κλώτσησε συνολικά 9 φορές από τις οποίες οι 5 στο κεφάλι και ο άλλος 5 φορές και οι τρεις στο κεφάλι».

Τέλος, ως αιτία θανάτου ο εισαγγελικός λειτουργός υπέδειξε τις καταθέσεις των ιατροδικαστών που μιλούν για «ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεων του μυοκαρδίου που συνδέονται αιτιωδώς με το θάνατο μέσω μηχανισμού στρες» ενώ επεσήμανε ότι «δεν υπήρχε παθολογία της καρδιάς».

Χειροκροτήματα για την απόφαση

Στο άκουσμα της αγόρευσης του εισαγγελέα φίλοι του Ζακ Κωστόπουλου που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στο Εφετείο ξέσπασαν σε χειροκροτήματα .

Η δίκη θα συνεχιστεί την Τρίτη με αγορεύσεις συνηγόρων παράσταση υποστήριξης της κατηγορίας και υπεράσπισης ενώ αμέσως μετά δικαστές και ένορκοι θα αποσυρθούν για διάσκεψη προκειμένου να εκδώσουν την ετυμηγορία τους.

Με βάση την πρωτόδικη απόφαση οι κατηγορούμενοι έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη δέκα ετών ο καθένας για το αδίκημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης που τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος .