Μια πορεία σαν παραμύθι. Φτάσε όπου δεν μπορείς. Ο Ολυμπιακός ξεπέρασε τον θρύλο του. Μέσα από συμπληγάδες έγραψε χρυσή σελίδα στην ιστορία του. Την πιο λαμπρή. Από τον περασμένο Αύγουστο ως τα τέλη Μαΐου ξεπέρασε κάθε εμπόδιο.

Από το δραματικό βράδυ στο Βέλγιο και την πρόκριση επί της Γκενκ στο τελευταίο σουτ ως το έπος του τελικού. Γύρισε όλη την Ευρώπη και έζησε τα πάντα. Από το ναδίρ στο ζενίθ. Διαδοχικές προκρίσεις κόντρα σε όλα τα προγνωστικά. Γκενκ, Τσουκαρίτσκι, Γουέστ Χαμ, Φράιμπουργκ, Μπάτσκα Τοπόλα, Φερεντσβάρος, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Φενέρμπαχτσε, Αστον Βίλα και Φιορεντίνα.

Αντίπαλοι με τεράστιο βαθμό δυσκολίας. Η ομάδα του Πειραιά πέρασε στη σφαίρα της ποδοσφαιρικής αθανασίας μέσα από ένα ταξίδι ομηρικών διαστάσεων.

«Συνίσταται εν Πειραιεί υπό τον τίτλον “Ολυµπιακός Σύνδεσµος Φιλάθλων Πειραιώς” Σωµατείον, ούτινος σκοπός είναι η ανάπτυξις της σωµατικής αγωγής παρά τη νεολαία και η κατά πάντα φίλαθλον τρόπον εξύψωσις αυτής» αναφέρεται στο πρώτο καταστατικό του Ολυμπιακού.

Η εξύψωσις έφτασε πέρα από τα αστέρια…

Η Θρυλική πορεία του Ολυμπιακού

Ολυμπιακός – Γκενκ 1-0

Γκενκ – Ολυμπιακός 1-1

Οι Ερυθρόλευκοι άρχισαν την πορεία τους από τον 3ο προκριµατικό του Europa League. Το ξεκίνηµα δεν ήταν εύκολο. Το γρήγορο γκολ του Φορτούνη (µόλις στο 1ο λεπτό) ήταν αρκετό για τη νίκη επί της Γκενκ, αλλά όχι και για να εξασφαλίσει την πρόκριση από τον πρώτο κιόλας αγώνα στο Φάληρο.

Η ρεβάνς στο Βέλγιο ήταν δραµατική. Οι Βέλγοι έφεραν στα ίσια την παρτίδα (Πέιντσιλ µε πέναλτι στο 30’), αλλά ένα γκολ του Αλεξανδρόπουλου στις καθυστερήσεις χάρισε στην οµάδα του Πειραιά το εισιτήριο για τα πλέι οφ της διοργάνωσης.

Οι δύο οµάδες τελείωσαν τον αγώνα µε δέκα παίκτες λόγω αποβολής των Πέιντσιλ και Ροντινέι.

Ολυμπιακός – Τσουκαρίσκι 3-1

Τσουκαρίτσκι – Ολυμπιακός 0-3

Πολύ καλή εµφάνιση στο πρώτο ηµίχρονο στο Γ. Καραϊσκάκης για τον Ολυµπιακό, που καθάρισε άνετα τους Σέρβους. Στο 3ο λεπτό ο Ελ Κααµπί βρήκε για πρώτη φορά δίχτυα σε ευρωπαϊκό αγώνα.

Στο 15’ ο Φορτούνης σκόραρε κι αυτός, ενώ και πάλι ο Μαροκινός πέντε λεπτά πριν από το φινάλε του ηµιχρόνου έδωσε διαφορά ασφαλείας στους Πειραιώτες. Το γκολ του Μιλαντίνοβιτς στο 90’

δηµιούργησε µικρές ανησυχίες για το δεύτερο µατς στο Βελιγράδι.

Εκεί όµως οι παίκτες του Ντιέγκο Μαρτίνεθ δεν άφησαν περιθώρια αντίδρασης στους γηπεδούχους. Μασούρας (34’), Μπιελ (45’) και Ρέτσος (52’) υπέγραψαν την πρόκριση, µε δεύτερη νίκη, για τα γκρουπ του Europa League.

Ολυμπιακός – Φράιµπουργκ 2-3

Φράιµπουργκ – Ολυμπιακός 5-0

Η πρεµιέρα στη φάση των οµίλων της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διοργάνωσης τα είχε όλα. Στις 21 του περασµένου Σεπτέµβρη ο Ελ Κααµπί απάντησε δύο φορές στα γκολ της Φράιµπουργκ, αλλά στο 86’ οι Γερµανοί πήραν τη νίκη µε 3-2 χάρη στον Φίλιπ.

Το δεύτερο µατς στις 30/11 για την πέµπτη αγωνιστική ήταν εφιάλτης αφού η γερµανική οµάδα νίκησε χάρη σε χατ τρικ του Γκρέγκοριτς µε 5-0 τους Κόκκινους στο Europa-Park Stadion.

Μπάτσκα Τοπόλα – Ολυμπιακός 2-2

Ολυμπιακός – Μπάτσκα Τοπόλα 5-2

Η τρίτη αγωνιστική των γκρουπ του Europa είχε ταξίδι κοντά στα σύνορα Σερβίας – Ουγγαρίας. Ο Ολυµπιακός είχε τον αγώνα στα χέρια του. Προηγήθηκε µε 2-0 µε γκολ των Μασούρα και Ποντένσε, αλλά χαλάρωσε και το πλήρωσε. Η Τοπόλα µείωσε µε τον Τζάκοβατς στο 63’ και στην τελευταία φάση του µατς ισοφάρισε µε τον Πάντοβιτς. Η αποβολή του Ντόι στο 71’ είχε ήδη αλλάξει τη ροή του αγώνα.

Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα ο Ολυµπιακός ξέσπασε στο άδειο Γ. Καραϊσκάκης (είχε αρχίσει το κεκλεισµένων σε όλη την Ελλάδα) και σάρωσε µε 5-2 τους Σέρβους. ∆ύο γκολ του Ποντένσε, ένα

αυτογκόλ και από ένα των µαροκινών φορ (Ελ Κααµπί και Ελ Αραµπί) ήταν αρκετά για µια πανεύκολη νίκη.

Ολυμπιακός – Γουέστ Χαμ 2-1

Γουέστ Χαμ – Ολυμπιακός 1-0

Η πιο µεγάλη νίκη (ως τότε) της χρονιάς ήρθε στις 9/11 στο φαληρικό γήπεδο. Κόντρα στην κάτοχο του Κόνφερενς Λιγκ ο Φορτούνης σκόραρε στο 33’ και στο 45’ ο Ροντινέι έβαλε τις βάσεις για τη µεγάλη επιτυχία.

Η Γουέστ Χαµ µείωσε µε τον Πακετά στο 87’, αλλά δεν απέφυγε την πρώτη της ευρωπαϊκή ήττα (2-1). Για την 4η αγωνιστική στο Λονδίνο ο Ολυµπιακός έκανε µεγάλη εµφάνιση, αλλά λύγισε από γκολ του Πακετά στο 73’.

Ο Καµαρά είχε δοκάρι στο φινάλε και η συνέχεια στο Κόνφερενς Λιγκ ήταν πια το νέο σενάριο για τους Ερυθρόλευκους που θα τερµάτιζαν τρίτοι στον όµιλό τους. Τότε κανείς δεν είχε καταλάβει τι θα ακολουθούσε…

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος 1-0

Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός 0-1

Η πρώτη συµµετοχή στο Κόνφερενς Λιγκ έφερε τον Ολυµπιακό στα πλέι οφ. Αντίπαλος η Φερεντσβάρος που είχε τερµατίσει δεύτερη στον όµιλό της (πίσω από τη Φιορεντίνα). Και τα δύο µατς ήταν στο όριο. Οι Κόκκινοι άγγιξαν το τέλειο και στους δύο αγώνες. Η άµυνά τους απροσπέλαστη.

Ηρωας και των δύο αγώνων ο Ελ Κααµπί. Στο 83’ σκόραρε µε κοντινή προβολή και έδωσε τη νίκη µε 1-0. Στη ρεβάνς της Βουδαπέστης ο ίδιος παίκτης ευστόχησε από την άσπρη βούλα και µε το ίδιο σκορ ο Ολυµπιακός πήρε εµφατικά την πρόκριση για τους «16» της διοργάνωσης.

Ολυμπιακός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 1-4

Μακάμπι Τελ Αβίβ – Ολυμπιακός 1-6

Από την καταστροφή στο θαύµα της Τοπόλα. Ο πρώτος αγώνας µε τη Μακάµπι κατέληξε σε εφιάλτη. Η οµάδα του Τελ Αβίβ αιφνιδίασε τους Πειραιώτες από την αρχή ως το τέλος. Με το σοκαριστικό 1-4 έµοιαζε να έχει εξασφαλίσει την πρόκριση.

Ο Ολυµπιακός όµως δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Ο επαναληπτικός έγινε στην ουδέτερη Σερβία. Εκεί έλαβε χώρα η µεγαλύτερη ανατροπή εκτός έδρας στην ιστορία των ευρωπαϊκών

διοργανώσεων. Ποντένσε, Φορτούνης, Ελ Κααµπί έφεραν το 0-3 στο ηµίχρονο. Η Μακάµπι µείωσε, αλλά το ψαλιδάκι του Ελ Κααµπί έστειλε το µατς στην παράταση.

Εκεί ο  Ολυµπιακός µε Γιόβετιτς και Ελ Αραµπί έφτασε στο επικό 1-6 και τη µεγαλύτερη πρόκριση όλων των εποχών.

Ολυμπιακός – Φενερμπαχτσέ 3-2

Φενερμπαχτσέ – Ολυμπιακός 1-0 (Πρόκριση του Ολυμπιακού στα πέναλτι)

Στους «8» ο αντίπαλος για τον Ολυµπιακό δεν ήταν εύκολος. Η πανάκριβη Φενέρµπαχτσε ήταν υψηλό εµπόδιο. Κι όµως στη µία ώρα αγώνα η οµάδα του Μεντιλίµπαρ ήταν στο 3-0 µε Φορτούνη, Γιόβετιτς και Τσικίνιο. Οι Τούρκοι όµως µείωσαν σε 3-2 και έκαναν θρίλερ τη ρεβάνς της Πόλης.

Στο Σαράτσογλου το γρήγορο γκολ της Σαρακανάρια έβαλε δύσκολα στον Θρύλο. Οι Ερυθρόλευκοι άντεξαν όµως και τα πάντα κρίθηκαν στα πέναλτι. Εκεί ο Τζολάκης απέκρουσε τρεις εκτελέσεις της τουρκικής οµάδας µε τελευταία του Μπονούτσι.

Ο Ολυµπιακός για πρώτη φορά ήταν στους «4» ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Η υποδοχή στο αεροδρόµιο έµεινε στην ιστορία.

Άστον Βίλα – Ολυμπιακός 2-4

Ολυμπιακός – Άστον Βίλα 2-0

Το φαβορί της διοργάνωσης έβαζε στοπ στον Ολυµπιακό. Η τέταρτη δύναµη της Πρέµιερ Λιγκ µε προπονητή τον Ουνάι Εµερι έµοιαζε ανίκητη. Κι όµως τα «παιδιά του Πειραιά» την απέκλεισαν µε δύο νίκες και συνολικό σκορ 6-2!

Στο Μπέρµιγχαµ ο Ελ Κααµπί έκανε πράµατα και θάµατα. Ο Βορειοαφρικανός κατάφερε χατ τρικ, ενώ ο Εσε υπέγραψε το 2-4. Οι Αγγλοι είχαν ισοφαρίσει προσωρινά σε 2-2, έχασαν πέναλτι στο 2-3, αλλά στο τέλος υποκλίθηκαν.

Στο Γ. Καραϊσκάκης, σε µια εντυπωσιακή ατµόσφαιρα, ο Ολυµπιακός πραγµατοποίησε µία από τις καλύτερες εµφανίσεις της ιστορίας του. Με άλλα δύο γκολ του Ελ Κααµπί (ένα στην αρχή κι ένα στο τέλος) νίκησε και πάλι (2-0) τους Βίλανς και έγινε η πρώτη ελληνική οµάδα τον 21ο αιώνα που προκρίνεται σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης.