Ενότητα και στενή συνεργασία παρά τις διαφορές. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν ο Ολαφ Σολτς και ο Εμανουέλ Μακρόν στο τέλος της επίσημης επίσκεψης του γάλλου προέδρου στη Γερμανία. «Ιστορική» χαρακτήρισε την επίσκεψη ο γερμανός καγκελάριος στην κοινή εμφάνιση με τον γάλλο πρόεδρο πριν από τη συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων των δύο χωρών στον κυβερνητικό ξενώνα του Μέζεμπεργκ. Η ατζέντα περιελάμβανε την ευρωπαϊκή άμυνα και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, τομείς στους οποίους υπάρχουν αρκετές διαφορές μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού, παρά τη γαλλο-γερμανική αρμονία που εξέπεμψαν Σολτς και Μακρόν.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία παραμένει η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ευρώπη, τόνισε ο Μακρόν. Η χώρα πρέπει να βοηθηθεί για όσο διάστημα χρειαστεί. Αλλά «αυτό πρέπει να τοποθετηθεί σε νέα βάση», σημείωσε, ασκώντας κριτική στους «λάθος ειρηνιστές στην Ευρώπη». Είναι γνωστή η θέση του Μακρόν για την αποστολή δυτικών στρατιωτών στην Ουκρανία. Αλλά στο Μέζεμπεργκ παρέκαμψε τη σχετική ερώτηση, δείχνοντας χάρτη της Ουκρανίας με τα πλήγματα που δέχεται από ρωσικές βάσεις. Είναι αυτές που θα μπορούσε να πλήξει η Ουκρανία αν προμηθευόταν τους γερμανικούς πυραύλους Taurus, τους οποίους όμως δεν δίνει ο Σολτς γιατί φοβάται ότι θα φτάσουν μέχρι τη Μόσχα.
Αναπάντητη η ερώτηση
Για την ασφάλεια της Ευρώπης απαιτείται «μακροπρόθεσμος σχεδιασμός και καλύτερη αεράμυνα» είπε ο Μακρόν. Στη γερμανική πρωτοβουλία «ESSI» για τον συντονισμό και τη βελτίωση των συστημάτων αεράμυνας που ανακοίνωσε ο Σολτς πριν από δύο χρόνια συμμετέχουν στο μεταξύ 21 χώρες κυρίως της Ανατολικής Ευρώπης. Οχι όμως η Γαλλία. Η εξήγηση που έδωσε ο Μακρόν απαντώντας σε σχετική ερώτηση είναι ότι η Γαλλία διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο, αρκούντως αποτρεπτικό. Ο Σολτς παραδέχτηκε ότι η Γαλλία με τα ατομικά όπλα έχει διαφορετική αφετηρία από τη Γερμανία.
Αναπάντητη έμεινε η ερώτηση δημοσιογράφου αν θα στηριχθεί η κοινή πρόταση των πρωθυπουργών Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη και Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ενός ευρωπαϊκού συστήματος αεράμυνας. «Οσο περισσότερες χώρες συμμετέχουν τόσο ευκολότερη θα είναι η χρηματοδότηση» είπε ο Σολτς.
Την ανάγκη για μια κοινή Αμυντική Ενωση στην Ευρώπη τόνισε και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην τελετή απονομής στον Μακρόν του «Βραβείου Ειρήνης της Βεστφαλίας» στο Μίνστερ. «Η πρωτοβουλία για μια ασπίδα αεράμυνας αποτελεί παράδειγμα αυτής της νέας ευρωπαϊκής αποστολής.
Αυτό ξεκίνησε με την ομιλία του καγκελαρίου Ολαφ Σολτς στην Πράγα» είπε η Φον ντερ Λάιεν. Σημείωσε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν με την ομιλία του στη Σορβόννη «άνοιξε την πόρτα για μια ευρωπαϊκή συζήτηση» επ’ αυτού «και πριν από λίγες μέρες πήραν τη σκυτάλη οι πρωθυπουργοί Τουσκ και Μητσοτάκης».
«Επενδυτικό σοκ»
Εκτός από την άμυνα, η ΕΕ χρειάζεται «μια νέα ατζέντα για την ανταγωνιστικότητα και τη μείωση της στρατηγικής εξάρτησης» με μείωση της γραφειοκρατίας και «επιτέλους μια ολοκληρωμένη εσωτερική αγορά κεφαλαίου» είπε ο Σολτς. «Χρειαζόμαστε ένα επενδυτικό σοκ στην Ευρώπη» συμπλήρωσε ο Μακρόν για να κερδίσει τη «μάχη της καινοτομίας». Σε κοινό άρθρο στην εφημερίδα «Financial Times», ο γερμανός καγκελάριος και ο γάλλος πρόεδρος υποστηρίζουν την ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό από την Κίνα και τις ΗΠΑ. Εκτός από την τεχνητή νοημοσύνη, στο επίκεντρο μιας «φιλόδοξης βιομηχανικής πολιτικής» στην Ευρώπη θα πρέπει να είναι οι κβαντικές τεχνολογίες, η διαστημική τεχνολογία και οι καινοτομίες πράσινης τεχνολογίας.
Για όλα αυτά Γαλλία και Γερμανία θα διαμορφώσουν ένα «ολοκληρωμένο σχέδιο», το οποίο θα υποβάλουν στην Κομισιόν.