Με μέτρα πυρηνικής αποτροπής απείλησε τις ΗΠΑ ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, σε περίπτωση που αναπτύξουν μεσαίου και μικρού βεληνεκούς πυραύλους στην Ουκρανία, την Ευρώπη και την Ασία.

Στον απόηχο αντίστοιχων αναφορών του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Λαβρόφ, σε συνέντευξη στο RIA Novosti,  είπε ότι η ανάπτυξη αμερικανικών χερσαίων πυραύλων μεσαίας και μικρής εμβέλειας σε Ευρώπη και Ασία θα δημιουργήσει «σοβαρή πρόκληση ασφάλειας» για τη Ρωσία.

«Δεν αποκλείουμε πρόσθετα βήματα στον τομέα της πυρηνικής αποτροπής: σε τελική ανάλυση, οι προωθημένοι αμερικανικοί πύραυλοι θα μπορούν να καλύπτουν διοικητικές θέσεις και τοποθεσίες των πυρηνικών μας δυνάμεων. Οι αποφάσεις για αυτά τα θέματα εμπίπτουν στην ευθύνη του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας» ανέφερε ο Λαβρόφ.

Η παροχή F-16 στην Ουκρανία είναι «πυρηνικό» μήνυμα του ΝΑΤΟ

Ο Ρώσος υπουργός επεσήμανε επίσης ότι η χώρα του θεωρεί «μήνυμα» του ΝΑΤΟ τη σχεδιαζόμενη παροχή στην Ουκρανία μαχητικών αεροσκαφών F-16 τα οποία μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

«Προσπαθούν να μας πουν ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν θα σταματήσουν πουθενά στην Ουκρανία», τόνισε ο Λαβρόφ.

«Ελπίζουμε οι αντίπαλοί μας να έρθουν στα λογικά τους»

«Ωστόσο ελπίζουμε ότι τα στρατιωτικά γυμνάσια Ρωσίας- Λευκορωσίας για τη χρήση μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων που διεξάγονται αυτή την περίοδο θα φέρουν τους αντιπάλους μας στα λογικά τους, θυμίζοντάς τους τις καταστροφικές συνέπειες ενδεχόμενης περαιτέρω πυρηνικής κλιμάκωσης», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τη Μέση Ανατολή ο Ρώσος υπουργός εκτίμησε ότι και εκεί οι ΗΠΑ «τροφοδοτούν τη φλόγα της σύγκρουσης».