Στις πιο κρίσιμες κάλπες από το τέλος του απαρτχάιντ προσέρχονται σήμερα οι πολίτες της Νότιας Αφρικής, με το Εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσο (ANC), το κόμμα του Νέλσον Μαντέλα, να προβλέπεται ότι θα χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και όλα να εξαρτώνται από τον νέο συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων.

Στην περίπτωση που επαληθευθούν οι δημοσκοπήσεις και το ANC χάσει την απόλυτη πλειοψηφία, αναλυτές υπογραμμίζουν πως θα έχει πια σημασία αν η δύναμή του πέσει λίγο κάτω από το 50% ώστε να μπει σε μια κυβέρνηση συνασπισμού με ένα μικρό κόμμα, το οποίο θα προσαρμοστεί στην ατζέντα του, ή πολύ πιο επώδυνα αν χρειαστεί έναν μεγαλύτερο κυβερνητικό εταίρο με απόκλιση απόψεων, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μια περίοδο οικονομικής αβεβαιότητας.

Η μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση που διοργανώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, στο Σοβέτο, στόχευε σε μια επίδειξη δύναμης καθώς, παρά τα συσσωρευμένα προβλήματα, το κυβερνών κόμμα του Κογκρέσου θεωρούσε σίγουρη την πρωτιά. Ωστόσο το γεγονός ότι κόσμος άρχισε να φυλλορροεί από τη συγκέντρωση, πριν καν αρχίσει η ομιλία του προέδρου Σίριλ Ραμαφόζα, προκάλεσε ανησυχία στην ηγεσία του ANC περισσότερο από ποτέ στο παρελθόν.

Τίποτα δεν είναι αναίτιο

Σύμφωνα με διεθνείς σχολιαστές, τίποτα δεν είναι αναίτιο. Μια ολιγάριθμη μειονότητα κατέχει την εξουσία και τον πλούτο, ενώ η ακραία φτώχεια της μεγάλης πλειονότητας των πολιτών κατατάσσει τη Νότια Αφρική μεταξύ των χωρών με τις μεγαλύτερες κοινωνικές ανισότητες στον κόσμο.

Τριάντα χρόνια αφότου εκατομμύρια μαύροι Νοτιοαφρικανοί ψήφισαν για πρώτη φορά στη ζωή τους, το κόμμα του Νέλσον Μαντέλα έχει χάσει την επιρροή του στις νεότερες γενιές και παρότι καταγράφηκε μια σταθερή πορεία προόδου τα πρώτα 15 χρόνια, σήμερα οι πολίτες δεν βλέπουν τη ζωή τους να βελτιώνεται, με την ανεργία και την εγκληματικότητα να είναι τα μεγαλύτερα αγκάθια.

Δωροδοκίες και κακοδιαχείριση

Σύμφωνα με το Bloomberg, το ANC έχει απολέσει σημαντικό κομμάτι των υποστηρικτών του συνδεόμενο με σκάνδαλα δωροδοκιών και κακοδιαχείρισης, αλλά ακολουθεί μια σταθερή πορεία προς την ανάπτυξη από τότε που ανέλαβε πρόεδρος ο Σίριλ Ραμαφόζα το 2018 κι αυτό που το κρατά στην εξουσία είναι τα καλά οικονομικά αποτελέσματα για τους επενδυτές.

Οι ψηφοφόροι έχουν να επιλέξουν μεταξύ δεκάδων κομμάτων. «Θέλω απλώς η κυβέρνηση να μας δώσει δουλειές για να μπορέσουμε να δουλέψουμε. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο», λέει ένας 35άρης. Σημαντικότερο όλων είναι ίσως ότι, σύμφωνα με τον «Economist», μιλάμε για «ελεύθερες και δίκαιες εκλογές».