Μέτρα για την υποστήριξη των τρίτεκνων και πολύτεκνων εργαζομένων της ανακοίνωσε η Eurobank μέσω επιστολής του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας Φωκίωνα Καραβία, με στόχο να συμβάλει με αυτόν τον τρόπο στην αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος. Συγκεκριμένα, το ηγετικό στέλεχος της τράπεζας ανακοίνωσε μια δέσμη τεσσάρων μέτρων για την υποστήριξη των νέων γονέων.

Πρώτον, οι νέοι γονείς θα έχουν λαμβάνειν 25.000 ευρώ άπαξ για τη γέννηση τρίτου παιδιού, ενώ το ποσό θα αυξάνεται στις 30.000 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί (τέταρτο, πέμπτο κ.ο.κ.).

Δεύτερον, η τράπεζα θα αυξήσει το επίδομα πολυτεκνίας για κάθε εργαζόμενο, με το ποσοστό αύξησης να ανέρχεται σε 50% για τους τρίτεκνους και να φτάνει έως το 317% για τους γονείς με έξι παιδιά. Ετσι, από τα 1.000 ευρώ που λαμβάνει ετησίως κάθε τρίτεκνος γονέας το ποσό του επιδόματος θα φτάσει τα 1.500 ευρώ, για τους γονείς με τέσσερα, πέντε ή έξι τέκνα το επίδομα θα αυξηθεί από τα 1.200 στις 3.000, 4.000 και 5.000 ευρώ αντίστοιχα.

Τρίτον, η τράπεζα προβλέπει την επέκταση της σωρευτικής άδειας μητρότητας από τους 9 στους 12 μήνες για τις μητέρες που αποκτούν το τρίτο τους παιδί – και κάθε επόμενο (τέταρτο, πέμπτο κ.ο.κ.). Η ίδια χρονική επέκταση θα ισχύσει και για τις νέες μητέρες που επιλέγουν μειωμένο ωράριο έναντι της σωρευτικής άδειας.

Τέταρτον, η Eurobank διπλασιάζει την άδεια γεννήσεως για τους νέους πατέρες που έχουν τρία ή περισσότερα παιδιά από τις 14 ημέρες που ισχύουν σήμερα στις 28. Το σύνολο των αδειών θα μπορούν να ληφθούν εντός 2 ετών αντί των 30 ημερών που είναι το σημερινό καθεστώς.

Αναδρομική ισχύ

Οι εν λόγω παροχές θα έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2024 και θα περιλαμβάνονται στην Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της Eurobank που θα υπογραφεί με το αντιπροσωπευτικό σωματείο μέσα στον Ιούνιο. Αυτό σημαίνει πως τα νέα μέτρα θα ωφελήσουν και όσους εργαζομένους έγιναν τρίτεκνοι ή πολύτεκνοι γονείς νωρίτερα μέσα στο 2024.

Κλείνοντας την επιστολή του προς τους εργαζομένους, ο Φωκίων Καραβίας γράφει: «Η απόφαση για την απόκτηση ενός παιδιού είναι προσωπική και οικογενειακή. Η δική μας υποχρέωση και βούληση είναι, για όσους την πάρουν, να την κάνουμε όσο πιο εύκολη γίνεται και να ξέρουν πως θα είμαστε πάντοτε δίπλα τους».