Οι οδοί Ερμού και Βουκουρεστίου βρίσκονται ανάμεσα στους ακριβότερους εμπορικούς δρόμους της Ευρώπης. Σύμφωνα με νέα έρευνα από την BNP Paribas Real Estate, τα ενοίκια για καταστήματα σε Ερμού και Βουκουρεστίου διαμορφώνονται στις 3.300 ευρώ και στις 2.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο σε ετήσια βάση αντίστοιχα. Η Ερμού με βάση τα στοιχεία αυτά αποτελεί τον δεύτερο ακριβότερο δρόμο στη Νότια Ευρώπη, πίσω από τις εμπορικές πιάτσες της Ρώμης και του Μιλάνου, όπου τα ενοίκια διαμορφώνονται στις 3.500 ευρώ/τ.μ. και στις 3.800 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα τον χρόνο.

Στο Βερολίνο τα ενοίκια φτάνουν τις 3.000 ευρώ ανά τ.μ. ετησίως, ενώ στη Φρανκφούρτη είναι στις 3.300 ευρώ, σύμφωνα πάντα με την εν λόγω έρευνα. Στην Avenue des Champs-Élysées, ξανά στο Παρίσι, οι τιμές των ενοικίων φτάνουν τα 16.000 ευρώ/τ.μ. ετησίως, ενώ στην Oxford Street του Λονδίνου τα μισθώματα διαμορφώνονται στις 6.208 ευρώ ανά τ.μ. Τα ενοίκια των καταστημάτων σε Βαρκελώνη και Μαδρίτη διαμορφώνονται στις 3.000 ευρώ το τ.μ. Σε δρόμους που πωλούνται μόνο είδη πολυτελείας, ρεκόρ έσπασαν τα ενοίκια στην οδό Bond Street του Λονδίνου, φτάνοντας τα 26.073 ευρώ ανά τ.μ. τον χρόνο.

Την ψηφιακή πλατφόρμα erga.gov.gr μέσω της οποίας μπορεί κάθε πολίτης, δημοσιογράφοι, αυτοδιοικητικοί φορείς, η κοινωνία των πολιτών, όλοι να έχουν πρόσβαση και ενημέρωση στην πρόοδο των έργων που συντελούνται στην ελληνική επικράτεια, παρουσίασε από τα Χανιά ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος. «Πρόκειται για τη δυνατότητα ενημέρωσης για όλα τα έργα, μικρών, μεσαίων και άλλων που υλοποιούνται σε κάθε δήμο, σε κάθε νομό, σε κάθε περιφέρεια της χώρας», είπε ο Α. Σκέρτσος, ο οποίος χαρακτήρισε τη δημιουργία της πλατφόρμας ως «ένα αυτονόητο και συνάμα τολμηρό βήμα λογοδοσίας και διαφάνειας, για να αποκτήσουμε όλοι τον έλεγχο των έργων που αλλάζουν τη ζωή, την καθημερινότητά μας».

Τα «Τρασονόμικς» του ΣΥΡΙΖΑ

«Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση των φόρων θα οδηγούσαν αν εφαρμόζονταν σε κατάρρευση εντός ολίγων ημερών και σε καταστάσεις χειρότερες από τα Μνημόνια. Αντί να έχουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα που ορίζουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες, θα έχουμε θηριώδη ελλείμματα. Πρόκειται για πολιτικές αστειότητες που δεν αντέχουν σε κριτική, αντίστοιχες με τα μέτρα που εφάρμοσε η Λιζ Τρας στη Βρετανία και κατέρρευσε σε λίγες εβδομάδες». Αυτά επεσήμανε ο Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος βρέθηκε χθες στην Πάτρα για να προσθέσει ότι σύμφωνα με την κοστολόγηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το κόστος των μέτρων του ΣΥΡΙΖΑ είναι 15 δισ. ευρώ ετησίως.

Ζητούν αναστολή προστίμων

Να ανασταλεί άμεσα η επιβολή των προστίμων προς τις επιχειρήσεις που δεν έχουν καταφέρει ακόμα να διασυνδεθούν με την ΑΑΔΕ ζητά ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), καθώς όπως αναφέρει σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών αυτά δεν αφορούν παραβάσεις ή παραπτώματα των επιχειρήσεων, αλλά αδυναμία των προμηθευτών τους να τους εξυπηρετήσουν. Εξηγούν ότι, λόγω έλλειψης διαθεσιμότητας ανθρώπινων πόρων, δεν ήταν δυνατόν να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή ακόμη και σήμερα η έγκαιρη διασύνδεση των επιχειρήσεων, χωρίς να δημιουργηθούν σημαντικά προβλήματα στην ομαλή, καθημερινή λειτουργία τους.

Κτηματολόγιο: νέες ψηφιακές υπηρεσίες

Τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες του Κτηματολογίου παρουσίασε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης. Πρόκειται για την εφαρμογή maps.ktimatologio.gr, μέσω της οποίας δίνεται σε κάθε πολίτη και επαγγελματία πρόσβαση στη θέαση των γεωχωρικών δεδομένων του Ελληνικού Κτηματολογίου, καθώς και η δυνατότητα να ενημερωθεί για τις ενέργειες στις οποίες μπορεί να προβεί, ώστε να δηλώσει ή να διορθώσει τα στοιχεία του ακινήτου του στο Κτηματολόγιο. Επίσης για την εφαρμογή Gov.gr Wallet, όπου όλη η πληροφορία που αφορά το ακίνητο θα βρίσκεται με έναν απλό ψηφιακό τρόπο μέσα στο wallet. Ο ψηφιακός βοηθός για το Κτηματολόγιο στο ktimatologio.gr, μέσω τεχνικής νοημοσύνης απαντά σε ερωτήματα του πολίτη για θέματα που αφορούν το κτηματολόγιο σε πραγματικό χρόνο.

Voucher για συμβολαιογράφους

Θεσπίζεται voucher αξίας 2.200 ευρώ για ψηφιακό εξοπλισμό συμβολαιογράφων ώστε να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν καλύτερα και με ταχύτητα τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες. Επίσης, πρόκειται να προχωρήσει η θέσπιση ενιαίων κανόνων Νομικού Ελέγχου, ώστε για πρώτη φορά δημοσιευμένοι ενιαίοι κανόνες ερμηνείας και εφαρμογής της νομοθεσίας να τηρούνται από προϊσταμένους Κτηματολογικών Γραφείων, συμβολαιογράφους και δικηγόρους.

Τι ζητά η Ενωση Επιμελητηρίων

Δέσμευση για σταθερό φορολογικό σύστημα σε ορίζοντα τουλάχιστον 10ετίας, ώστε να διευκολυνθούν οι επενδύσεις, κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, με μετρήσιμα αποτελέσματα, προγράμματα ένταξης νέων τεχνολογιών στο επιχειρείν, στήριξη στη μικρομεσαία επιχείρηση περιλαμβάνονται στις πολιτικές που ζητά η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδας από τα πολιτικά κόμματα την επομένη των ευρωεκλογών.

Δεύτερη θητεία για τον Συμεών Διαμαντίδη

Στο τιμόνι του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒΕ – Συνδέσμου Εξαγωγέων, το οποίο προέκυψε από τις αρχαιρεσίες της 49ης Γενικής Συνέλευσης των μελών του Συνδέσμου, ανακηρύχθηκε για δεύτερη συνεχή θητεία ο Συμεών Διαμαντίδης. Η θητεία της νέας Διοίκησης, όπως ορίζει το καταστατικό του Συνδέσμου, είναι διετής και θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούνιο 2026.