Με το βλέμμα κυρίως στο εσωτερικό του ακροατήριο, το οποίο είναι ήδη εμφορούμενο σε σημαντικό βαθμό από εθνικιστικά συναισθήματα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανήμερα την επέτειο της Αλωσης της Κωνσταντινούπολης στις 29 Μαΐου 1453, επέστρεψε στην προκλητική ρητορική. Ο Ερντογάν αναφέρθηκε τόσο στην Κωνσταντινούπολη, τονίζοντας πως θα είναι πάντα στα χέρια των Τούρκων, όσο και στην Κόκκινη Μηλιά και τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε ισλαμικό τέμενος.
Ειδικότερα, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του (AKP), είπε μεταξύ άλλων πως «αν και κάποιοι δεν μπορούν ακόμη να το αποδεχτούν, η Κωνσταντινούπολη είναι τουρκική, η Κωνσταντινούπολη είναι μουσουλμανική. Και με το θέλημα του Αλλάχ, θα παραμείνει έτσι για πάντα».
Με τα χειροκροτήματα να είναι έντονα από την πλευρά των βουλευτών του, πρόσθεσε πως «σώσαμε την Αγία Σοφία από τις αλυσίδες της και την ανοίξαμε ξανά για λατρεία ακολουθώντας την κληρονομιά του Φατίχ με αυτή τη συνείδηση. Αυτοί που αποκαλούν την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης κατοχή, που γράφουν στους τοίχους ότι ο διωγμός άρχισε το 1453, δεν διαφέρουν από τις ορδές των Σταυροφόρων που λεηλατούσαν γυναίκες και πόλεις 250 χρόνια πριν από την κατάκτηση». Τονίζοντας δε πως το τουρκικό έθνος είναι το έθνος του Φατίχ, δηλαδή το έθνος του Πορθητή, το έθνος του κατακτητή, ενώ αναφέρθηκε και στην Κόκκινη Μηλιά λέγοντας συγκεκριμένα:
«Οσο σημαντική είναι η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης για την ιστορία του κόσμου άλλο τόσο σημαντική είναι και για την ταυτότητα του έθνους μας, της θεμελιώδους δύναμης του έθνους μας, του έθνους του Φατίχ. Χωρίς την κατανόηση της κατάκτησης, δεν γίνεται κατανοητό το ιδανικό του έθνους μας, το ιδανικό της Κόκκινης Μηλιάς. Χωρίς την κατανόηση της κατάκτησης, δεν γίνεται κατανοητή η αποφασιστικότητα, η πίστη, ο ορίζοντας και η στρατηγική που πέρασε τα πλοία από τη στεριά. Χωρίς την κατανόηση της κατάκτησης, δεν γίνεται κατανοητό γιατί ο Κεμάλ χαρακτήρισε την Κωνσταντινούπολη ως τουρκική Κωνσταντινούπολη».
Η «Γαλάζια Πατρίδα» στα σχολεία
Πέραν της εμπρηστικής ρητορικής, η προβληματική κατάσταση για την εξελισσόμενη ελληνοτουρκική προσέγγιση ενισχύεται και από το ότι το αναθεωρητικό δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» θα αποτελεί πλέον διδακτέα ύλη στους μαθητές των τουρκικών σχολείων. Ειδικά στο μάθημα της 6ης τάξης «Ο κόσμος το σπίτι μας» υπάρχει η εξής περιγραφή: «Στο θέμα της προστασίας και υπεράσπισης των δικαιωμάτων και συμφερόντων της χώρας μας σε θαλάσσιες δικαιοδοσίες τονίζεται η σημασία της “Γαλάζιας Πατρίδας” για τη γεωπολιτική της χώρας μας όσον αφορά τα σύνορα του Αιγαίου, της Μαύρης Θάλασσας, της Μεσογείου και της Θάλασσας του Μαρμαρά». Την ίδια στιγμή στο μάθημα της 9ης θα υπάρχει και αναφορά στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο αλλά και σε «τουρκική μειονότητα» στη Δυτική Θράκη.
Αξίζει να επισημανθεί πως διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα, όταν το σχετικό νομοθέτημα ήταν ακόμα στη φάση της διαβούλευσης, είχαν επισημάνει πως είναι «αχρείαστο το να διδάσκονται τέτοια ιδεολογήματα σε αυτές τις τρυφερές ηλικίες».
Στο στόχαστρο 8 ελληνικά νησιά
Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν πως η κυβέρνηση Ερντογάν αλλά και η αντιπολίτευση στην Τουρκία, που τις προάλλες πίεζε για πιο επιθετική πολιτική στο Αιγαίο, δεν έχουν καμιά διάθεση για μια πιο ήρεμη συνύπαρξη. Ενδεικτικό αυτού το γεγονός πως με αφορμή τις περιοχές που δέσμευσε η Αθήνα με σχετικές ΝΟΤΑΜ για τις αεροναυτικές ασκήσεις «Καταιγίδα» και «Λαίλαψ» από την 1η μέχρι την 11η Ιουνίου η Τουρκία προχώρησε σε αντι-ΝΟΤΑΜ, θέτοντας και πάλι θέμα αποστρατιωτικοποίησης για τουλάχιστον οκτώ νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στη συγκεκριμένη περίπτωση για Καστελόριζο, Ικαρία, Σάμο, Πάτμο, Λήμνο, Κω, Νίσυρο και Κάλυμνο.