ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Ανδρέα εσείς; Κωνσταντίνο Καραμανλή εμείς, σκέφτηκαν μάλλον στη ΝΔ – όχι μόνο γιατί οι δύο ιδρυτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ μοιράζονται την επιδραστικότητά τους στις μετρήσεις για τη Μεταπολίτευση, αλλά και γιατί ταιριάζει στη συγκυρία: οι τελευταίες μέρες της προεκλογικής καμπάνιας συμπίπτει με τα 45 χρόνια από την υπογραφή της συνθήκης ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ, η οποία φέρει το όνομα του Καραμανλή. Από το Ζάππειο, όπως τότε, και με γραβάτα, για τη γνωστή σημειολογία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τελευταίο σποτ της ΝΔ μιλάει «για ένα ακόμα βήμα ελπίδας μπροστά» την 9η Ιουνίου. Χρώματος γαλάζιου.

ΔΕΥΤΕΡΟΤΡΙΤΑ

Ποιος πιστεύει ότι η δεύτερη θέση είναι ληγμένη υπόθεση και πως ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ; Μια τελευταία δημοσκόπηση (ProRata) δίνει διαφορετική εκτίμηση και, συγκεκριμένα, πως το ΠΑΣΟΚ να περνάει μπροστά, για μια μονάδα. Δεν σημαίνει τίποτα, βέβαια, ούτε κι αυτό, παρά μόνο πως οι ερευνητές έχουν δίκιο: αν δεν μάθουμε ποιο κοινό θα απέχει περισσότερο την επόμενη Κυριακή, αν δεν αποδειχθεί στην πράξη ποια βάση συσπειρώνεται πιο πολύ κι αν δεν «μετρηθούν» οι αλλαγές και οι απευθύνσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τίποτα απολύτως δεν έχει λήξει. Συμπέρασμα: στοιχηματίστε στη μάχη της Κεντροαριστεράς μόνο αν είστε παίκτης ρίσκου.

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΟΝΤΡΑ

Η ιστορία του Νίκου Μπελογιάννη, και κυρίως τα γεγονότα που οδήγησαν στην εκτέλεσή του, έχει υπάρξει για δεκαετίες αντικείμενο ενδοαριστερής κόντρας. Και συνεχίζει: καθόλου δεν άρεσε στο ΚΚΕ η επίσκεψη του Στέφανου Κασσελάκη στο Μουσείο Μπελογιάννη. «Ενημερώνουμε τον κ. Κασσελάκη ότι ο Μπελογιάννης, ως στέλεχος του ΚΚΕ, εκτελέστηκε από το αστικό κράτος και τους συμμάχους του, τους Αμερικάνους, επειδή ακριβώς πήγε κόντρα στις «αξίες» που εκπροσωπεί σήμερα ο ίδιος και το κόμμα του», ήταν το σχόλιο του Περισσού, το οποίο ωστόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησε αναπάντητο: «Η νοοτροπία της ιδιοκτησίας δεν ανήκει στην Αριστερά», είπε, υπενθυμίζοντας πως το μουσείο φτιάχτηκε επί ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΤΟ ΟΣΛΟ

Το βράδυ της Τετάρτης, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αλέξης Τσίπρας έβλεπαν μαζί με τον Θοδωρή Ρουσόπουλο τον θρίαμβο του Ολυμπιακού. Την επομένη, μίλησαν και οι δύο στο Συμβούλιο της Ευρώπης, με τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να ζητά «επιβολή κυρώσεων στο Ισραήλ αν δεν υπάρξει άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα» και προτείνοντας άμεση συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, από την άλλη, μίλησε για τον ρόλο που μπορούν να παίξουν οι «διαδικασίες συμμετοχικής και διαβουλευτικής δημοκρατίας» στην «αναζωογόνηση των δημοκρατιών μας, συμπληρώνοντας την παραδοσιακή εκπροσώπηση».