Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόσθεσε σήμερα τον κινεζικό όμιλο ηλεκτρονικού εμπορίου Temu στον κατάλογο με μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες για τις οποίες προβλέπονται αυξημένες υποχρεώσεις στο πλαίσιο της νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA).

Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ηλεκτρονικό κατάστημα της Temu αναγνωρίζεται ως «πολύ μεγάλη πλατφόρμα» επειδή έχει 75 εκατ. χρήστες στην Ευρώπη, πάνω από το όριο των 45 εκατ. χρηστών.

Η απόφαση έρχεται μετά τις καταγγελίες ευρωπαϊκών οργανώσεων καταναλωτών για πρακτικές χειραγώγησης στην Temu, η οποία έχει γίνει δημοφιλής στην Ευρώπη λόγω των χαμηλών τιμών της.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες που υποβλήθηκαν στην Κομισιόν, η Temu χρησιμοποιεί τεχνικές όπως τα σκοτεινά μοτίβα (dark patterns) για να παρακινήσει τους πελάτες να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα,

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία απαγορεύει τις παραπλανητικές διεπαφές (interfaces) και επιβάλλει αυξημένους κανόνες διαφάνειας για τους αλγόριθμους που χρησιμοποιούνται για την στόχευση των χρηστών.

Υποχρεώνει σε έλεγχο της ταυτότητας των πωλητών στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες και σε αποβολή των υπότροπων παραβατών.

Η Temu, όπως και οι 23 άλλες μεγάλες πλατφόρμες που υπόκεινται στους ενισχυμένους ευρωπαϊκούς ελέγχους, είναι πλέον υποχρεωμένη να αναλύει τους κινδύνους που συνδέονται με τις υπηρεσίες της και να θέτει σε εφαρμογή μέσα για την αντιμετώπισή τους. Η ανάλυση αυτή θα εξετάζεται κάθε χρόνο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που αναλαμβάνει πλέον τον ρόλο του ψηφιακού χωροφύλακα στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η κινεζική πλατφόρμα πρέπει να συμμορφωθεί με τις νέες υποχρεώσεις της μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου.

Για τους παραβάτες προβλέπεται πρόστιμο που μπορεί να φθάνει μέχρι το 6% του ετήσιου παγκόσμιου κύκλου εργασιών έως και απαγόρευση των δραστηριοτήτων στην Ευρώπη σε περίπτωση σοβαρών και επαναλαμβανόμενων παραβάσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP